Politika

MVP demantuje Vladu: Nijesu preduzimane aktivnosti za ukidanje sporazuma sa SAD-om

Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova demantovalo je navode da Vlada planira da ukine sporazum sa Sjedinjenim Državama o imunitetu američkih vojnika, pojašnjavajući da takav sporazum ne postoji, piše Pobjeda.

Postoje, kako tvrde u MVP, dva sporazuma sa SAD-om – jedan kojim se građani SAD izuzimaju iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i SOFA sporazum – o statusu snaga. Tvrde, međutim, da nikakve aktivnosti u vezi s ta dva sporazuma nijesu preduzimane.

Ovakva informacija iz MVP suprotna je onome što je objavila Vlada. U Informaciji o napretku u procesu pregovora po klasterskom pristupu, koja je objavljena prošle sedmice, jasno se navodi da je „potrebno nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD-om“.

“Kada je riječ o završnom mjerilu, odnosno bilateralnom sporazumu o imunitetu sa Sjedinjenim Državama, kojim se građanima SAD-a daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i kako bi se uskladili sa smjernicama Evropske unije u vezi s ovim pitanjem, potrebno je nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD-om. Cilj ove koordinacije će biti rješenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprinijeti uspješnom zatvaranju definisanog mjerila”, navedeno je u dokumentu.

Iz Ministarstva krivicu pripisuju medijima, navodeći da je dokument pogrešno interpretiran.

“U Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, usvojenoj na sjednici Vlade, nijednom riječju se ne spominje „sporazum sa SAD-om o imunitetu američkih vojnika“, koji pod tim nazivom i ne postoji. Jedini sporazum koji se spominje je bilateralni sporazum kojim se građanima SAD-a daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, budući da je ovo pitanje povezano s ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 31 u pregovorima sa EU. Ni u odnosu na ovaj sporazum nove aktivnosti nijesu preduzimane i samim tim se identičan odjeljak na ovu temu nalazi i u prethodnim informacijama o stanju pristupnih pregovora sa EU”, saopšteno je iz MVP za TVCG.

Podsjećaju i da su sporazum kojim se građani SAD izuzimaju iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i SOFA sporazum dva potpuno različita dokumenta.

“Netačna je informacija i da su u vezi s pitanjem bilateralnog SOFA sporazuma preduzimane bilo kakve aktivnosti, a pogotovo je netačno da Vlada Crne Gore ukida SOFA sporazum. Svi potezi koje Vlada preduzima u vezi s pregovorima sa EU i saradnjom sa SAD-om isključivo su u pravcu unapređivanja odnosa na svim poljima”, ističe se u saopštenju MVP.

Iz Ambasade SAD su za Pobjedu kazali da će se o bilo kojem sporazumu razgovarati na prijateljskoj osnovi.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju priključivanje Crne Gore Evropskoj uniji. O bilo kojem bilateralnom sporazumu koji je u pitanju razgovaraćemo kao saveznici i prijatelji”, saopšteno je Pobjedi iz Ambasade SAD.

Send this to a friend