Politika

Na današnji dan prije 15 godina Kina i Crna Gora uspostavile diplomatske odnose

Na današnji dan prije 15 godina, Kina i Crna Gora su uspostavile diplomatske odnose, saopštili su iz kineske Ambasade.

“Predstavljamo Vam važne događaje u proteklih 15 godina, i radujemo se još boljoj budućnosti bilateralnih odnosa! 14. juna 2006. godine, Kina je priznala nezavisnost Crne Gore, 6. jula 2006. godine, Kina i Crna Gora su uspostavile diplomatske odnose. Dva ministra vanjskih poslova su u Kini potpisali Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa, 7. jula 2006. godine, generalni konzulat Kine u Podgorici pretvoren je u Ambasadu NR Kine”, navode iz kineske Ambasade.

Kako dodaju, 8. avgusta 2008. godine, Crna Gora je po prvi put samostalno učestvovala na Olimpijskim igrama, održanim u Pekingu.

“Od maja do oktobra 2010. godine, Crna Gora je učestvovala na Expo Shanghai 2010, kada je svoj paviljon obišlo više od 2 miliona posjetilaca. 26. aprila 2012. godine, Crna Gora kao zemlja učesnica prisustvovala je prvom sastanku Mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) u Varšavi, 29. marta 2014. godine, U Crnoj Gori osnovana je prva medicinska ustanova kineske medicine – Kina Medika”, ističu iz kineske Ambasade.

Podsjećaju da je 13. februara 2015. godine, osnovan Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.

“11. maja 2015. godine, zvanični početak prioritetne dionice Autoputa Bar–Boljare, čiji izvođač kineska kompanija CRBC, 6. jula 2016. godine, Kina i Crna Gora proslavile su desetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, 14. maja 2017. godine, Kina i Crna Gora potpisale su Memorandum o razmijevanju u okviru inicijative Pojas i put”, navode iz kineske Ambasade.

Dodaju da je, 20. septembra 2018. godine uspostavljen Mehanizam saradnje u oblasti životne sredine Kine i zemalja CIE u Podgorici. Crna Gora vodi ovaj Mehanizam u okviru saradnje između Kine i zemalja CIE.

“U septembru 2019. godine, crnogorska košarkaška reprezentacija učestvovala je na Svjetskom prvenstvu u košarci, koje je održano u Kini. 2020. godine, Kina i Crna Gora udružile su u borbi protiv pandemije COVID-19, obezbjeđujući medicinskih materijala i pokazujući uzajamnu podršku. 26. maja 2021. godine, predsjednici Kine i Crne Gore, Si Đinping i Milo Đukanović, razgovarali su telefonom”, objavili su iz kineske Ambasade na Twitteru.

Poručuju da su povodom 15. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, izradili specijalno izdanje – prigodne koverte.

“Pratite nas, lajkujte i retvitujte ovaj tvit prije 15. jula, izvući ćemo 15. učesnika koji će dobiti ovu kovertu + kineski suvenir”, zaključuju iz kineske Ambasade.

Send this to a friend