Politika

Na poziv Haradinaja: Marković ide na Kosovo

Premijer Duško Marković boraviće 29. maja u radnoj posjeti Prištini, na poziv predsjednika Vlade Kosovo Ramuša Haradinaja.

Pored bilateralnog susreta sa kosovskim premijerom, Marković će se ovom prilikom sastati i sa drugim najvišim državnim zvaničnicima Kosova, a u okviru radnih aktivnosti predviđeno je da sa kosovskim premijerom otvori Razvojni centar Crnogoraca Kosova i prisustvuje ceremoniji otvaranja autoputa “Arben Džaferi“ (Priština-Skoplje).

Prva, istorijska posjeta najvišeg zvaničnika Crne Gore Republici Kosovo realizovana je u periodu 14-15. februar 2018, kada je Marković boravio u Prištini.

Iz Vladinog dokumenta o posjeti Markovića Kosovu ističe se da će premijer ovom prilikom pokrenuti nekoliko tema od interesa za Crnu Goru po pitanju saradnje sa Kosovom, kao što su položaj crnogorske nacionalne zajednice, unaprjeđenje saradnje u oblasti ekonomije i, s tim u vezi, jačanja saobraćajne infrastrukture i povezivanja u cilju unaprjeđenja prekogranične saradnje.

Za Crnu Goru, ističu u Vladi, najznačajnije pitanje u bilateralnim odnosima sa Republikom Kosovo predstavlja status crnogorske nacionalne zajednice u susjednoj državi.

“U tom kontekstu, Marković će u razgovoru sa Haradinajem i drugim visokim zvaničnicima susjedne države istaći značaj što skorijeg ustavnog priznanja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu. Predsjednik Vlade prenijeće i očekivanje da se, u skladu sa kvalitetnim političkim odnosima, najavama kosovskih zvaničnika za otpočinjanje procesa ustavnih promjena, te preporukama Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope za Okvirnu konvenciju za zaštitu manjina, crnogorska nacionalna zajednica u što skorijem roku prepozna kao ustavna kategorija, a da se uz to crnogorskom predstavniku obezbijedi jedno poslaničko mjesto u Skupštini Kosova”, navodi se u dokumentu Vlade.

Marković će istovremeno pozdraviti namjere Vlade Kosova da se ovo pitanje riješi na adekvatan način, iz razloga što su nadležne kosovske institucije finansijski pomogle otvaranje Razvojnog centra Crnogoraca Kosova.

Tokom sastanaka fokus će biti stavljen i na ekonomske teme.

“Marković će predstaviti mogućnosti za pospješivanje robne razmjene sa jedne, odnosno potencijale koje Crna Gora može ponuditi potencijalnim investitorima sa Kosova u oblastima energetike, infrastrukture i turizma sa druge strane”, navode u Vladi.

Posjeta će biti prilika da se intenziviraju aktivnosti na planu početka realizacije ideja saobraćajnog povezivanja prekograničnog područja dvije strane, i to kroz modernizaciju postojećih i izgradnju novih puteva i željeznice – projekata koji za cilj imaju povećanje robne razmjene i pospješivanje prekogranične saradnje sa jedne, odnosno jednostavniji pristup crnogorske turističke ponude turistima sa Kosova koji u sve većem broju dolaze u našu državu sa druge strane.

“Prostor za razgovor na navedenu temu stvoren je nakon uspješne ratifikacije i stupanja na snagu Sporazuma o  državnoj granici, od 4. juna 2018. godine”, podsjećaju u Vladi.

Dvije države, osim u bilateralnim okvirima, značajnu saradnju ostvaruju i kroz regionalne mehanizme.

“Naša država je, kao lider u procesu pregovora sa EU i član NATO saveza, u prethodnom periodu pružala i nastaviće da pruža podršku susjedima, uključujući Kosovo, u njihovim pretenzijama u domenu integracionih procesa. Upravo su potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Kosova u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji od 21. marta 2019, shodno obavezi koja proističe iz člana 15 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), stvorene pretpostavke za formalizovanje podrške koju naša država može pružiti kosovskim institucijama u domenu evropske integracije, što će biti jedna od važnijih tema razgovora predsjednika Vlade sa zvaničnicima Kosova”, ističu u Vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Vaš Vučić zna da je Kosovo država,ali još javno nesmije da kaže,najveći folirant na političkoj sceni regiona.

Šime
Gost
Šime

A da ostane malo tamo? Da se raželite!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Podrška dobrosusjedskim odnosima Crne Gore i Kosova! Kome je krivo zbog toga… neka plače, šta ću mu ja!😢

Micko
Gost
Micko

,,Podrska u pretenzijama integracionih procesa,, tkz ,,republike kosovo,, od nase vlade-,,integrisace,, oni Markovicu dobri dio CG uz vasu podrsku.

razocaran
Gost
razocaran

Braca po Matere.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vlast je prolazna,ali nikad ne zaboravi čiji si i đe ti je prva registracija

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Kako će se sad zvati ovi Srbi sa Kosova,možda će mijenjati naziv u Crnogorce?
Ako budu imali interes,naravno!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Ovi Srbi na Kosovu će se zvati kao i do sada ,Srbi.Crnogorci na Kosovu će se kao i do sada zvati Crnogorci.Znamo da vama odgovara bilo kakva vrsta inžinjeringa,samo da nema sloge.

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Braca,samo im još Bakir Izetbegivic fali

Marinko
Gost
Marinko

O na sta se Crna Gora svela kukala joj kuka…

Moje ime
Gost
Moje ime

A tvoja drzava?!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Evo brace rodjene, svoj kod svojega.

Dado
Gost
Dado

Kad ces ti put Kosova odma je pored srbije 😁😁😁

Send this to a friend