Politika SAGOVORNICI ZA NOVU M

Nacionalizam opasnost, tolerancija kapital svih

Crnogorska zastava

Crna Gora je, prema Ustavu, građanska država, što je kroz svoju bogatu istoriju i pokazla, te pokušaji širenja nacionalizma i netrpeljivosti zbog različite etničke ili vjerske pripadnosti samo je uzaludan i primitivan pokušaj stvaranja nemira, ističu sagovornici Nove M. I dok iz vladajuće Demokratske partije socijalista poručuju da se mir i multietnički sklad moraju čuvati kao kapital cijelog drustva, čak i ako to podrazumijeva kažnjavanje onih koji to pokusavaju narusiti, iz opozicije stižu poruke da su stavovi Vlade zbog isticanja zastava drugih država, preoštre.

Crna Gora, kako je to pokazano kroz istoriju i u izuzetno turbulentnim imena, primjer je multietničkog sklada i međunacionalne tolerancije, a te vrijednosti moraju se njegovati, kaze za Novu M član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj. Zbog toga se ne smiju tolerisati pokušaji širenja nacionalizma:

“Crna Gora je ponosna na svoj multietnički sklad. Međutim, u posljednje vrijeme smo svjedoci događaja koji se ne podudaraju sa idejom međunacionalne tolerancije. Mislim da je nacionalistička priča otišla daleko, ali da je građanski koncept i multietnički koncept toliko čvrsti da ih ništa ne može narušiti”, kazao je Gegaj.

Jedan od događaja održanih u avgustu, koji je u javnosti ocijenjen kao namjera za širenjem nacionalizma, bio u Herceg Novom. Pod plaštom navodnog humanitarnog skupa, svedocili smo, kako ocjenjuje javnost, političkom skupu, kojem su između ostalih prisustvovali i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, prvi čovjek Budve Marko Carević i šef Prave Crne Gore Marko Milačić.

Zbog ovog događaja, iz Ministarstva kulture najavili su prijave, zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i isticanje političkih i nacionalističkih poruka. Ministarstvo je ocijenilo i da je održani događaj predstavljao negaciju crnogorskog identiteta.

“Očigledno da postoje političke snage u Crnoj Gori u liku, recimo, DF-a, koji svojom radikalnom ideologijom žele da ugroze građansko društvo i sekularnu državu i da nas vrate u mrak devedesetih, što je žalosno”, kaže Gegaj.

Osim događaja u Herceg Novom, skup koji je ocijenjen kao onaj sa primjesama neprimjerenig nacionalizma, održan je u mjestu Trgaja, na rijeci Cijevni, na kojoj su se mahom okupili žitelji Malesije, ali i značajan broj ljudi iz dijaspore, a koji je obilježio vijorenje albanske zastave.

Ministarstvo kulture najavilo je prijavu i protiv organizatora ovoga skupa, tokom kojeg je isticana zastava Albanije, bez nacionalne zastave Crne Gore.

Nezavisni poslanik i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ovaj događaj ne vidi kao problem, te kaže da su ocjene Ministarstva previše oštre u ovom slučaju.

“Šta se desilo na rijeci Cijevni? Je li najveći problem to što se nije vijorila crnogorska zastava pored albanske? Mislim da je mnogo veći problem kada svake godine u srednjoj školi u Tuzima, pa se do ove godine niko nije sjetio toga”, rekao je Danilović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković potcrtava da je ponašanje na pomenutim događajima, u najmanju ruku, čudno.

“Radi se o naporima destruktivnih repova i nedovoljno emancipovanih, najblaže rečeno, političkih struktura. Ovo što se desilo u Hereg Novom je egzoltacija sirovog, primitivnog nacionalizma, populizma. U drugom slučaju, isticanje albanske zastave, govori se o nedovljnoj zrelosti i trebalo bi da shvate da je poštovanje pravnog poretka njima u korist”, kazao je on.

Vuković podsjeća i na izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je više puta potcrtavao da je multikonfesionalnost, multikultiralnost, jedna od najvećih vrijednosti Crne Gore društva, te kako je naša država i u najtežim vremenima, kakve su bile 90-te, uspjevala da sačuva multietnički sklad. To je, potcratava Vukovic – kapital cijelog drustva.

“Promišljenom politikom, koja je drugo ime za način vođenja politike Crnoj Gori do sada, kada je Crna Gora savladala i teže izazove u svom novom, a demokratskom razvoju, to je više nego očigledno”, kazao je Vuković.

Danilović, s druge strane, ne vidi problem u tome što se na pojedinim skupovima vijore zastave drugih država, bez crnogorske.

“Crna Gora predstavlja, bez namjere da nekoga uvrijedim, Jugoslaviju u malom. Nigdje kao u Crnoj Gori ne možete preslikati onu sliku bivše Jugoslavije od nekad. Crna Gora ne pripada jednom narodu, ona je po Ustavu, građanska država, po preambuli-stvarali su je različiti narodi. Ministarstvo kulture bi trebalo da razumije da ovdje postoje etničke zajednice koje neće prestati da postoje”, istakao je on.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se organizuju proslave koje su usmjerene kontra Crne Gore, kako dio javnosti smatra.

Prošle godine su se okupljali u Crnoj Gori oni koji otvoreno negiraju njenu državnost i samostalnost vraćenu 2006. Tako je u novembru 2108. u Budvi održana svečanost povodom 100 godina od održavanja tzv. Podgoričke skupštine, uprkos porukama crnogorskih zvaničnika da na taj način veličaju nestanak crnogorske države.

Skup je podržala budvanska vlast, a u prvim redovima na proslavi, pored lidera prosrpskih partija u Crnoj Gori, Andrije Mandića i Milana Kneževića, mjesto je zauzeo i tada prvi čovjek Budve Dragan Krapović iz Bečićevih Demokrata, kao i sadašnji predsjednik Opštine Marko Carević.

Takođe, u jednom, kako je veći dio javnosti ocijenio, nacionalističkom skandalu učestvovao je nedavno i jedan od čelnika Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, koji je kazao da bi “Demokratski front, kada dođe na vlast, zbog narkoklanova bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije”. Ove poruke naišle su na osudu Albanaca.

Svojevrsni diplomatski skandal napravila je i službenica Ministarstva vanjskih poslova Mirna Nikčević koja je, kako su tvrdili iz pro-srpskih partija, uvrijedila vjernike SPC-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vuko
Gost
vuko

Vladar nase slavne drzave Zete je uteka pod najezdom Turaka iz Grada prestolnice Zabljaka Crnojevica u pod Lovcenska sela,znateli braco kako su ga tretirali pijo je vodu iz Korita za stoku,pa i dan danas imamo selo Ivanova Korita i neka to no su nam imenom Crna Gora (4 nahije) oteli ime slavne Zete prve Srbske drzave…Nece novokomponovani istoricari rezimski to… Više »

Bjelopavljici
Gost
Bjelopavljici

Tako je VUKO bog re zivio jos nam braca s Cetinja i Cuca kazu bili ste 500 godina pod Turcima i znateli za prvu bracnu noc,eto to su junaci i nasa braca iz nepristupacnog kamenjara

A eee
Gost
A eee

Vuko, hahahaha, lako li je tebi, nepismen i neobrazovan a sve znas! Okle ti ta istorija?

Risto pajser
Gost
Risto pajser

Nemoj tako, Vuko ima kod kuće sve brojeve politikinog zabavnika.

BegovaLivada
Gost
BegovaLivada

Crna Gora je okupirala slavnu Zetcu drzavu Crnojevica i Balsica 1878… Wikipedia ZETA CROWN LAND evo dokumenta s univerziteta Cembridge i Michigena od Doktora istorije ne od rezimskih istoricara

Patriota
Gost
Patriota

Nijesu vas trebali naši prađedovi oslobađati od Turaka!
Najmirniji ste onda bili!

Unuce
Gost
Unuce

Ocemoli svi ka Cetinjani da se odrecemo Srbstva e nebi vala ka oni pa taman nesta

A eee
Gost
A eee

Unuce, a okle moze tamo biti ikakvo crno srbstvo ojadjeno?

hahaaa
Gost
hahaaa

Nikad u grad heroj titov ,dje svaka kuca primala boracku kako ce bit srbstva

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Najveci problem Crne Gore je njena okupacija slavne Zete Crnojevica i Balsica 1878 i stvaranje necesove nacije novokomponovame Montenegrinske…Ko je Knezevini Zeti ukinuo ime i zasto? Necemo mi iz Zete i Primorja u tu prciju Crnogorsku od 4 nahije !

A eee
Gost
A eee

Jada od Brdjanina – Crna Gora okupirala Crnu Goru, veli to brdsko nedonosce.

hahaaa
Gost
hahaaa

A eee sve vam je tako! Oces rec da nije postojala Slavna Zetcka Banovina Balsica i Crnojevica ?Ajde domoljubu reci ko je ukide i zasto pacemo lako.

Skorpion
Gost
Skorpion

CRNOGORCI upamet se,samo kontra Cetinjana da nijesmo kao oni i sve je pod kontrolom.

Bjelopavljici
Gost
Bjelopavljici

Pa da se Kralj Aleksandar nije rodijo na Cetinje mislis da bi bio toliki izdajnik svekolikog Srbstva nebi Baco moj kunem ti se.Sto nas neporobi njegov otac Kralj Petar prije 1918?

Rajani
Gost
Rajani

Crnogorski sam nacionalista, sve dok vidim kako se ove etnicke manjine i nacionalne grupe sepure I k..ce po Crnoj Gori sa svojim izmisljenim I jadnim zastavicama….

S. O. I
Gost
S. O. I

I NASTAVNIK IZ ROZAJA AUTOR KNJIGE “NEMANJICI MOJI PRECI” IMA ISTI IQ KAO I VI A TO JE 20 NA CUNAMIJU

NURKO
Gost
NURKO

Alabukci ti kolko hoces Rajane mi nijesmo manjina no smo svoji na svome Albanski narod se 2006 krvavo borijo za Crnu Goru

Rajan
Gost
Rajan

zasta. … da urlicu po Tuzima, bacaju krstove po Gusinju, zaklanjaju Crnogorsku zastavu u Rozaje, za to se borio…procitano I vidjeno…

U pravu si
Gost
U pravu si

Rajani, nacerace nas da budemo! Uostalom, biti patriota nikad nije bilo sramota. Sramomotno je biti izdajnik svoje otadzbine.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ja sam nacionalista.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Hahahaha kako se upale odma…

Turski posrbica
Gost
Turski posrbica

Ako se Crna Gora predstavlja kao Multietnička,onda treba i Zastava biti Multietnička.Svi znamo dobro da jedan dio Gradjana ne prihvata ovu zastavu,zato m nije jasno kako neko misli da silom nekog naćera da je voli.Ja je lično ne volim zbog vjerskih obiležja i neću je nikad poštovat.Znači ako hoćete da neko je voli onda poštujte mišljenje drugih etnija i tražite… Više »

Rajan
Gost
Rajan

A dje je tvoja vjera bila kad se ova drzava stvarala krvlju svojih junaka… ja cu ti reci, bila je na okupatorskoj I asimilatorskoj strani… ne moras da je volis, ali moraces je postovati…. oces svoju izmisljenu da siris a ovu da zguzvas… nece moci…

Skorpion
Gost
Skorpion

@ Rajane dobro bi bilo kad bi ti postova Srbske junake Gore Crne sto je stvorise,no ih sad kalemite u necesove Montenegrine i Dukljane…INista vam sveto nije Crnogorsko djese Srbstvo velica i pominje no ga gurate Srbiji ,cak i Vuka Stefanova Karadzica necete,Gorski Vijenac,Balkansku Caricu,Glas Crnogoraca,Stablike Srbstva,Prahu oca Srbije itd u grob se izvrcu preci sto stvarase Crnu Goru ni… Više »

Rajani
Gost
Rajani

Postujem! !!

A eee
Gost
A eee

Skorpion, ne glupiraj se!

ARKAN
Gost
ARKAN

@ Rajane dase i ti nijesi odreka Srbske vjere ?

Rajani
Gost
Rajani

Jednom sam krsten, necu dvaput…

Prc CG
Gost
Prc CG

Pa sto onda ne stanara na put crnogorskom histeričnom nacionalizmu,koji u svojoj histeriji pojede sam sebe,uništi sopstveni identitet zarad šake dolara…..saberite se malo histerični montenegrini.

Crnogorka MNE
Gost
Crnogorka MNE

Neka, prcko, nije ti ovo Srbija, niti ce ikad biti.

MNE
Gost
MNE

Da da nije ovo Srbija a staje sa Srbstvom Crnogorskim ?

A eee
Gost
A eee

Mne, ne postoji ” crnogorsko srpstvo” , to je CISTSTA IZMISLJOTINA SRBOFILA!
BUDITE SIGURNI. SRBIN JE ZAMJENA ZA PIJAM HRISCANIN. I TO UPAMTITE!

Aoooh
Gost
Aoooh

E ti budi HRISCANIN a ja rijec Srbib za tu Hriscanin necu mijenjat…Zbog one svete Njegoseve …SVAKI SRBIN KOI SE PREVJERI…itd

Mladen
Gost
Mladen

Mirnoj Nikčević kapa dolje.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Niste vi bili na vlast devedesetih.

Titograd
Gost
Titograd

Mirna, crnogorko iz junačke kuće Nikčevića! Sve ti ćetalo!!!

Crnogorka MNE
Gost
Crnogorka MNE

Amin!

toto kutunjo
Gost
toto kutunjo

ćetaju vam albanske i turske zatave

Send this to a friend