Politika Sjednica Odbora za sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva

Nacrte zakona dostaviti do 7. decembra

sa jedne od ranijih sjednica

Predlažem da do 7. decembra sve radne grupe dostave nacrte zakona za koje su zadužene, sa prioritetom na Zakon o izboru odbornika i poslanika, kazao je Branimir Gvozdenović, predsjedavajući Odbora za sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva na jučerašnjoj sjednici tog skupštinskog tijela. On je sugerisao i da se intenzivira i dinamizira rad svih odbora kako bi bili što produktivniji.

I predstavnik CDT-a Dragan Koprivica tražio je da se definiše rok do kad bi nacrti zakona trebalo da budu pred odborom, uz poruku da CDT nakon 18. decembra više neće učestvovati u radu odbora.

“Naš je stav da se izborno zakonodavstvo ne može mijenjati u izbornoj godini. Zato ćemo djelovati produktivno do 18. decembra, a nakon toga napuštamo rad odbora”, saopštio je Koprivica.

Predstavnici Demokratske CrneGore su u više navrata tokom sjednice tražili od poslanika DPS-a, posebno od Branimira Gvozdenovića, da se izjasne povodom saopštenja cetinjskog DPS-a nakon napa da na njihovog odbornika u tom gradu i „vaspitnih mjera“ o kojima su u saopštenju govorili.

Gvozdenović je kazao da nikako ne stoji ni iza jednog rješenja koje bi moglo da predviđa mjere koje nisu jasno zakonom definisane.

“Nepotrebno je da na ovom odboru o tome polemišemo. Bilo ko od poslanika da nastavi da govori u tom smjeru, u skla du sa poslovnikom, oduzeću mu riječ jer ću smatrati da želi da opstruira rad odbora”, rekao je Gvozdenović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da pozivanje na nasilje šteti našoj državi i njenom prosperitetu.

Nakon skoro jednočasovne polemike o tom pitanju, predstavnici svih sedam grupa odbora predočili su dosadašnji učinak i planove za naredni period.

Koordinator ra dne grupe 1 Marta Šćepanović (DPS) kazala je da je rad te grupe znatno slabiji u poslednjih sedam dana i da se nada da će se brzo vratiti u prvobitan tok kako bi nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika imali pred odborom, sausaglašenim dijelom i sa alternativama u dijelu gdje se saglasnost ne može postići.

Branimir Gvozdenović je naložio radnoj grupi 1 da čim prije nastave sa radom kako bi imali vremena da izmijenjeni i popravljeni nacrt zakona opet pošalju ODHIR-u na nova neformalna mišljenja.

Predstavnik radne grupe 2, koja se bavi usaglašavanjem predloga zakona o teritorijalnoj organizaciji, Danijel Živković (DPS) kazao je da su na radnim odborima imali predstavnike Zajednice opština i Ministarstva javne uprave i da će u narednom periodu razmatrati predloge, posebno predlog Zajednice opština, koji je za DPS prihvatljiv. Na to se nadovezao poslanik Danilo Šaranović (Demokrate), koji je tražio da se u hitnom roku nađe model da se riješi problem 300.000 ljudi koji nemaju tačne adrese.

Koordinator radne grupe 4, koja se bavi zakonom o medijima, Neđeljko Rudović je kazao da su tek 50 odsto teksta usaglasili sa predloženim zakonom koji je Vlada usvojila, te da se sve to odnosi na pet do šest ključnih rješenja oko kojih ne može da se postigne saglasnost. Tražio je pomoć eksperata Savjeta Evrope, na šta je Gvozdenović kazao da će je imati jer im se već obratio u pisanoj formi. Rudović je predložio da predmet njihovog rada bude i zakon o audio-vizuelnim medijskim djelatnostima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Logicar
Gost
Logicar

Ova 4 clana Odbora iz opozicije ce natjerati DPS na postene izbore i DPS ce dati prelaznu Vladu. Vidjecete

Send this to a friend