Politika ALFA Centar

Najbolji esejisti posjetili institucije u Sarajevu i Podgorici

Autori najboljih eseja na konkursu “Uloga mladih u integracionim procesima Crne Gore – mogućnosti i izazovi” su u prethodnih šest dana učestvovali u studijskim posjetama institucijama u Sarajevu i Podgorici, koje je organizovala NVO Alfa Centar.

Kako je saopšteno iz te organizacije, najbolji esejisti imali su priliku da 12. novembra borave u studijskoj posjeti NATO štabu u Sarajevu, kao i televiziji Al Jazeera Balkans, dok su 14. i 15. novembra imali priliku da posjete najznačajnije crnogorske institucije.

“Cilj posjete Sarajevu je bio upoznavanje sa strukturom i funkcionisanjem NATO štaba u Sarajevu, njegovom ulogom i logističkim kapacitetima, dok su učesnici posjete imali priliku da vide i kako je organizovana i kako funkcioniše jedna od najvećih i najpoznatijih medijskih kuća u regionu”, navode u Alfa Centru.

U okviru studijske posjete organizovane za petnaest najboljih esejista konkursa organizovana je i dvodnevna studijska posjeta institucijama sistema u Crnoj Gori.

“Tokom boravka u glavnom gradu Crne Gore učesnici su prvog dana posjetili kabinet predsjednika Mila Đukanovića, zatim Skupštinu Crne Gore gdje ih je primio predsjednik Ivan Brajović, Ministarstvo sporta i mladih, kao i Ministarstvo odbrane. Drugog dana posjete su organizovane Fondu za aktivno građanstvo koji je podržao inicijativu da se osnuje Volonterski klub ALFA Centra, Kancelariju za evropske poslove i na kraju Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, gdje su studenti razgovarali sa ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke“, dodaju u toj NVO.

Tokom svih ovih posjeta učesnici su imali priliku da se upoznaju sa radom institucija, njihovim ulogama i ciljevima, a pored toga je bilo riječi o integracionim procesima, značaju članstva u NATO i Evropskoj uniji, Vojsci Crne Gore kao i perspektivi mladih u Crnoj Gori kao budućoj članici EU.

“Student su imali veliki broj pitanja za svoje domaćine, tako da su u neposrednom kontaktu sa predstavnicima svih institucija imali priliku da saznaju sve što ih zanima i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja institucija. Ono što bi istakli je i zajednička poruka svih predstavnika institucija da se ova aktivnost ALFA Centra pokazala kao veoma značajna za mlade ljude i da ih treba organizovati što češće, pa nam je to jedna vrsta zvanične opravdanosti naše ideje”, kazao je program menadžer u ALFA Centru Radoje Mijušković.

Aktivnost su podržali Ambasada SAD u Podgorici i Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a dio je kampanje “We are NATO” koju sprovodi Vlada u partnerstvu sa ALFA Centrom.

Send this to a friend