Politika

Najboljima vojno odsustvo, povelja ili komplet knjiga

Vojska Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore ubuduće će nagrađivati pripadnike Vojske Crne Gore koji budu uspješno služili državi. To je definisano pravilnikom o dodjeljivanju nagrada i drugih priznanja u službi u Vojsci, koji je Ministarstvo nedavno usvojilo. Tako će, ubuduće, vojnici biti nagrađivani vojnim odsustvom u trajanju od tri do deset radnih dana, pohvalama i poklonima.

Nagradno odsustvo, navodi se u dokumentu, može dodijeliti ministar odbrane u trajanju do deset radnih dana, načelnik Generalštaba Vojske u trajanju do sedam radnih dana, starješina jedinice Vojske na položaju komandanta bataljona ili njemu ravnog položaja u trajanju do pet radnih dana, dok starješina jedinice Vojske na položaju komandira čete može dodijeliti odsustvo u trajanju od tri radna dana. Pokloni vojnicima variraju od kompleta knjiga, do godišnje pretplate na stručne časopise.

“Poklon dodjeljuje starješina na položaju komandanta bataljona, njemu ravnog ili višeg položaja u vidu knjige, kompleta knjiga, stručne literature, godišnje pretplate na stručne časopise ili druge prigodne stvari u skladu sa odobrenim sredstvima za nabavku poklona u godini u kojoj se poklon dodjeljuje”, navodi se u pravilniku Ministarstva.

Dodaje se i da se odluke o dodjeli nagradnog odsustva, poklona, odnosno pohvale licu u službi u Vojsci saopštavaju i uručuju pred strojem jedinice u kojoj se to lice nalazi u službi ili na drugi pogodan način. Kad su u pitanju naknade vojnim licima za obrazovanje i usavršavanje, obuku ili vojnu vježbu, u pravilniku se navodi da vojniku koji se obrazuje ili usavršava u inostranstvu pripada 50 odsto dnevnica u zemlji ako su mu obezbijeđeni smještaj i hrana i 100 odsto dnevnica ukoliko nema smještaj i hranu.

U pravilniku je navedeno da vojnicima tokom obrazovanja ili usavršavanja, odnosno obuke ili vojne vježbe nije dozvoljeno da koriste de luks ili iznajmljeni privatni smještaj.

“Pod besplatnim smještajem podrazumijeva se smještaj koji obezbjeđuje organizator obrazovanja ili usavršavanja, odnosno obuke ili vojne vježbe, hotelski smještaj do kategorije “četiri zvjezdice” osim smještaja u objektu kategorije “de luks”, kao i iznajmljeni privatni smještaj uz prethodnu saglasnost ministra odbrane, čije troškove snosi Ministarstvo odbrane prema priloženom računu”, zaključuje se u pravilniku.

13 Komentara na "Najboljima vojno odsustvo, povelja ili komplet knjiga"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend