Politika

Najboljima vojno odsustvo, povelja ili komplet knjiga

Vojska Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore ubuduće će nagrađivati pripadnike Vojske Crne Gore koji budu uspješno služili državi. To je definisano pravilnikom o dodjeljivanju nagrada i drugih priznanja u službi u Vojsci, koji je Ministarstvo nedavno usvojilo. Tako će, ubuduće, vojnici biti nagrađivani vojnim odsustvom u trajanju od tri do deset radnih dana, pohvalama i poklonima.

Nagradno odsustvo, navodi se u dokumentu, može dodijeliti ministar odbrane u trajanju do deset radnih dana, načelnik Generalštaba Vojske u trajanju do sedam radnih dana, starješina jedinice Vojske na položaju komandanta bataljona ili njemu ravnog položaja u trajanju do pet radnih dana, dok starješina jedinice Vojske na položaju komandira čete može dodijeliti odsustvo u trajanju od tri radna dana. Pokloni vojnicima variraju od kompleta knjiga, do godišnje pretplate na stručne časopise.

“Poklon dodjeljuje starješina na položaju komandanta bataljona, njemu ravnog ili višeg položaja u vidu knjige, kompleta knjiga, stručne literature, godišnje pretplate na stručne časopise ili druge prigodne stvari u skladu sa odobrenim sredstvima za nabavku poklona u godini u kojoj se poklon dodjeljuje”, navodi se u pravilniku Ministarstva.

Dodaje se i da se odluke o dodjeli nagradnog odsustva, poklona, odnosno pohvale licu u službi u Vojsci saopštavaju i uručuju pred strojem jedinice u kojoj se to lice nalazi u službi ili na drugi pogodan način. Kad su u pitanju naknade vojnim licima za obrazovanje i usavršavanje, obuku ili vojnu vježbu, u pravilniku se navodi da vojniku koji se obrazuje ili usavršava u inostranstvu pripada 50 odsto dnevnica u zemlji ako su mu obezbijeđeni smještaj i hrana i 100 odsto dnevnica ukoliko nema smještaj i hranu.

U pravilniku je navedeno da vojnicima tokom obrazovanja ili usavršavanja, odnosno obuke ili vojne vježbe nije dozvoljeno da koriste de luks ili iznajmljeni privatni smještaj.

“Pod besplatnim smještajem podrazumijeva se smještaj koji obezbjeđuje organizator obrazovanja ili usavršavanja, odnosno obuke ili vojne vježbe, hotelski smještaj do kategorije “četiri zvjezdice” osim smještaja u objektu kategorije “de luks”, kao i iznajmljeni privatni smještaj uz prethodnu saglasnost ministra odbrane, čije troškove snosi Ministarstvo odbrane prema priloženom računu”, zaključuje se u pravilniku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Vi ste uvijek bili , i vazda ce te bit ponos Crne Gore. Zivjela nasa Crnogorska vojska !

radosav72
Gost
radosav72

Ne razumijem ove tipove kojima svaki pomen CRNOGORSKE VOJSKE smeta. A dobre su vam vojske iz okruzenja koje su ucestvovale u katastrofalnim, necasnim, bratoubilackim ratovima?

Savo
Gost
Savo

Koja si jedinica pobro. Ako ti imas neki interes od Avganistanskih dnevnica od po 200 eura ne prosipaj narodu gluposti da su placenici koji okupiraju tudju zemlju ponos CG. Zastiđe za postenog Crnogorca.

radosav72
Gost
radosav72

Cus “placenici koji okupiraju tudju zemlju”, . Zamijenio si nas sa srpskom vojskom. A cak i na Kosovo smo poslali 3 vojnika(shodno svojim mogucnostima) da paze vase civile, jer ste se zalili da ste ugrozeni.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

E sprdnje…Ja kad sam bio u JNA…dobio sam 7 dana nagradno zato sto sam bio treći na vojničkom višeboju(prepreke,2000m trčanje u čizmama,skok u dalj iz mjesta sa čizmama)a sad ovim gušterima od po 40g 7 dana daje nagradno ministar-vojvoda- bijeli orao iz sela Šula (opština Pljevlja)…i komplet knjiga….vjerovatno sabrana djela Sekule Drljevića..stvarno za rubriku “Vjerovali ili Ne”…e kakva nam je… Više »

radosav72
Gost
radosav72

Ali ako nam bude trebalo pozajmice nam uvijek “bratska srpska vojska ” one njihove MIG-ove, haha, u koje treba uloziti vise nego da su nove kupili 🙂 🙂

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Ima li sta uvredljivo u cinjenici da u svijetu placenike drze unutar bodljikave zice da se ne bi mjesali sa normalnim svijetom. Vjerovatno da za to oni imaju razloge. Moze se zamisliti kakav je mentalni sklop osoba koje za svoj zivotni poziv izaberu da uce tehnike ubijanja ljudi. Cemu cenzura. Stitite li i vi Avganistance od Avganistanaca iako vas Avganistanci… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Super, znaci po tvome je najbolje da ne postoji vojska i policija, jer u njima rade ” placenici” . Svuda u ratnim zonama u svijetu, pa i u Avganistanu, nesrecni civili traze da ih neko brani od ludila rata

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Koliko nam je poznato ni jedan Avganistanac nije trazio od nas da ga branimo. Drugo, vojska postoji da brani i pomaze svoju drzavu a ne da okupira tudje. Bar Crnogorska vojska nikad nije bila okupatorska. Trece, kako bi se ti osjecao da Avganistanski vojnik patrolira kroz Siti kvart do zuba naoruzan, a ako koga upuca ne odgovara za ubistvo. A… Više »

radosav72
Gost
radosav72

I te kako traze avganistanski civili da ih neko brani, mislis li da im je ljepse da im svaki dan puca oko njih? Trazeci od UN-a i NATO-a, traze i od crnogorskih vojnika. Ako je tebi krivo sto se nalazimo medju civilizovanim zemljama svijeta, i u mogucnosti smo da idemo u mirovne misije i stitimo neduzne od terora, onda ti… Više »

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Treba pomalo shvatati interese velikih. Nije tacno da Avganistanci traze da ih branimo. Mozda smo mi tamo da branimo heroinsku rutu, za americki interes. Cudo da nemiri u Avganistanu i pored NATO sile ne mogu da se zaustave decenijama. Ili je nekome interes da drzi stanje konstantne ratne napetosti, kako bi imao izgovor da kontrolise zuti prah. Dje je god… Više »

radosav72
Gost
radosav72

“NATO je zlo donio”a srpska vojska je donijela mir, vidjelo se nazalost na katastrofalnim primjerima iz EX YU sto se desava kada je spska vojska najjaca, morale su da dodju mirovne snage da uspostave mir. Ko ih je zvao ili ne zvao uradile su vrlo humano i dobro dijelo. Pusti malo informer i tv hapy, to je propaganda za neuke… Više »

Savo
Gost
Savo

Poklon placenicima komplet knjiga. Hahahaha
Intelektualcima se daju knjige a placenike svuda u svijetu drze ogredjene u bodljikavu zicu da se ne mjesaju sa normalnim svijetom. Pred neku akciju ih malo propagandno naloze i izbace neke zivopisne slike u novinama i tv- u da im dignu moral uljuljkan alkoholom.

Send this to a friend