Politika

Najmoćnije svjetske države pružaju otvorenu podršku čistim i zelenim inicijativama

Grupa 7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, donijela je juče istorijski važan dokument „Clean Green Initiative“, koji umnogome prevazilazi čuveni „Maršalov plan“ i predstavlja jasnu poruku zemljama u tranziciji da neke od najmoćnijih država svijeta pružaju otvorenu podršku čistim i zelenim inicijativama, saopštili su danas iz Medijskog tima Građanskog pokreta URA.

Oni podsjećaju da je predsjednik GP URA Dritan Abazović, nedavno u Evropskom parlamentu otvoreno govorio o zelenoj i čistoj energiji na kojoj Crna Gora treba da gradi svoju budućnosti.

“Takođe, tada je naglasio da je potrebno aktivno uključivanje EU u važno pitanje vezano za izgradnju autoputa, koji je ugovoren u finansijskom aranžmanu preko kineske banke a koji iznosi preko milijardu eura, što predstavlja ogroman teret za javne finansije Crne Gore”, dodaju oni.

Međutim u GP URA tvrde da je ovaj govor propraćen različitim spinovima i tumačenjima.

“Ovaj govor ispratili su u domaćoj javnosti spinovi i razna podmetanja svih pipaka hobotnice bivšeg režima, koji su inače državu Crnu Goru doveli pred svršen čin na mnogim poljima, uključujući i ogroman javni dug te brojne ekonomske izazove koje neće biti lako riješiti u doglednoj budućnosti”, stoji u saopštenju GP URA.

Ukazuju i da je crnogorska javnost danas upoznata da se o projektu izgradnje prioritetne dionice auto-puta „Bar – Boljare“ vode intenzivne debate na vodećim globalnim političkim adresama, da se, kažu oni, razmatraju studije slučaja na najznačajnijim svjetskim univerzitetima, dok kredibilni svjetski mediji u svim ključnim vijestima navode ovaj projekat kao primjer kako jedna država može donijeti nedovoljno promišljene strateške odluke.

“URA kao članica velike evropske zelene porodice snažno se zalaže za održivi razvoj a jučerašnji dokument Grupe 7 predstavlja potvrdu našeg opredjeljenja za vrijednosti koje zagovaraju članice. Posebno ističemo da dokument o čistoj i zelenoj tranziciji zapravo predstavlja strateško uklapanje naših politika u globalnu ekonomsku politiku, što će imati ogromnog efekta u budućim investicijama i neophodnim reformama kako bi diverzifikovali ekonomiju Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju GP URA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
onako samo
Gost
onako samo

Može li mu neko reći da ne izmišlja toplu vodu i krade tuđe inicijative i zasluge. CG je i po ustavu “zelena”, ekološka država. Posebno na toj politici insistira decenijama unazad dr Hajduković.

sreten
Gost
sreten

znamo svi ko su tvoji “zeleni”….. ovo za Ljuba je nebitno?

Anonimus
Gost
Anonimus

A da nemas sto da kazes o sinocnjem dogadjaju u Niksicu,to tvoji koalicioni partneri rade a ti cutis!Cutanje je isti grijeh kao i sam cin!

Milena
Gost
Milena

Ovog bestidja,on o ovome govori kao da je zasluzan sto se svijet bori sa zagadjenjem i klimaatskim promjenama,da li zelena ekonomija uvrstava i hapsenje pola Crne Gore,da li je ovu ideju G7 uvrstio u svoju agendu,

Gernsheim
Gost
Gernsheim

To si ti izmislio izdajniče jedan Crna Gora je bila zelena i ekološka i prije tebe a ti ćeš biti prošlost za koji dan šibicaru koruptivni….

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Samo ti čisti smeće, dok mi građani jedva čistimo pravo smeće koje za sobom ostavljaš ti sa svojom partijom. Ono smeće što smrdi na izdaju. Ma ćemo ti na svaki pogrešan potez na ulice da “čistimo” odluke koje nam se ne sviđaju, a ti samo nastavi tako da nabijaš glavudžu ka noj u zemlju.

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

E sram te i stid bilo sta nam se desava po drzavi pogledaj Niksic sinoc nesoji izdajnicki ..

Send this to a friend