Politika

Nakon prestanka funkcije Vujanović ima pravo na kancelariju, savjetnika, automobil…

Vujanović i Đukanović

Predsjednik Crne Gore, poslije prestanka funkcije, imaće pravo na naknadu zarade, da koristi kancelariju, ima po jednog savjetnika i administrativnog radnika i koristi službeni automobil sa vozačem.

Predlogom zakona o Predsjedniku Crne Gore, koji je utvrdila Vlada, predviđeno je da ta prava može koristiti najduže pet godina.

Navodi se da je jedan od osnovih ciljeva zakona stvaranje okvira koji će obezbjediti omogućavanje primjerenih prava Predsjedniku za vrijeme vršenja funkcije i prava po njenom prestanku, kao i dignitet funkcije Predsjednika.

“Takođe, utvrđivanjem prava Predsjedniku Crne Gore po prestanku funkcije kao što su: počasni naziv, naknadu zarade, kancelariju, pristup arhivi i pravo na lično obezbjeđenje iskazuje se puno poštovanje prema instituciji Predsjednika“, kaže se u obrazloženju.

Ističe se da su u cilju obezbjedenja primjerene normative koja uređuje prava za bivšeg Predsjednika države, a prilikom izrade Predloga zakona, korišćena iskustva i zakonska rješenja država iz regiona, naročito iz Srbije i Hrvatske koja imaju slične pravne sisteme, a koja su se u praksi pokazala pozitivna.

Zakonom je predviđeno da po prestanku funkcije Predsjednik stiče pravo na počasni naziv, “bivši Predsjednik Cme Gore“ i da pripada predsjednicima koji su tu dužost obavljali od obnove nezavisnosti Cme Gore, od 3. juna 2006.

Predsjedniku po prestanku funkcije do ispunjenja zakonskih uslova za sticanje prava na penziju, pripada pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u posljednjem mjesecu prije prestanka te fukcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

“Ukoliko zasnuje radni odnos za vrijeme ostvarivanja ovog prava za to vrijeme se obustavlja isplata naknade. Predviđeno je da ukoliko ostvari pravo na penziju, a ona je manja od 70 odsto zarade, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, bivši Predsjednik ima pravo da koristi kancelariju, da ima jednog savjetnika i jednog službenika za vršenje administarativnih i tehničkih poslova, pravo na upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača, najduže pet godina po prestanku obavljanja te dužnosti.

“Sredstva za ove namjene se obezbjeđuju u Budzetu Crne Gore“, kaže se u predlogu zakona.

U skladu sa bezbjedonosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, Predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje.

Pecizira se da ova prava ne pripadaju Predsjedniku kome je funkcija prestala razrješenjem, u skladu sa Ustavom Cme Gore.

“Prava po prestanku funkcije propisana ovim Predlogom zakona, Predsjednik ostvaruje na osnovu ličnog zahtjeva koji podnosi najkasnije u roku od tri mjeseca od prestanka funkcije“, kaže se u obrazloženju.

Zakonom su okvirno uređena pitanja obrazovanja i rukovođenja službom koja pruža stručnu i tehničku pomoć u radu Predsjednika države.

“Tako je propisano da za vršenje stručnih, administrativnih i drugih poslova Predsjednik obrazuje službu i da službom rukovodi generalni sekretar koga postavlja Predsjednik na mandat od pet godina“, navodi se u predloženom zakonu.

Generalni sekretar donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji na koji Predsjednik daje prethodnu saglasnost i za svoj i rad službe odgovara Predsjedniku.

„Predsjednik može za izvršavanje poslova iz svoje nadležnosti obrazovati savjete, komisije i radne grupe kao stalna ili privremena tijela, te da se aktom o njihovom obrazovanju utvrđuje sastav, broj i djelokrug istih“, kaže se u obrazloženju.

U Predlogu se istiće da prava definisana ovim zakonom važe za sve predsjednike kioji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (od 3. juna 2006.).

Podsjeća se na odredbu Ustava da „izuzetno, pojedine odredbe zakona, ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona, mogu imati povratno dejstvo“.

U predloženom zakonu ukazuje se na postojanje javnog interesa da se sačuva dignitet Predsjednika i iskaže puno poštovanje i državni odnos prema instituciji Predsjednika Crne Gore.

“Javi interes se ogleda u činjenici da i po prestanku funkcije, a imajući pravo na korišćenje kancelarije i administrativnu podršku, bivši predsjednik Crne Gore, kroz stečeno državničko i diplomatsko iskustvo, djeluje u najboljem interesu građana Crne Gore, doprinoseći razvoju države i njenim integeracijama“, kaže se u obrazloženju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Nijemi jasan ovaj savjetnik uvezi cega daga savjetuje.Boze svasta

Oldfield
Gost
Oldfield

E ovo ne bi Amerika izdržala,kakva bahatost i bezobrazuk.No,narod to voli pa izvolte,navalite još žešće jer neće dugo trajat,ja mnim.

malo lud
Gost
malo lud

Znači imamo “dva” predsjednika Crne Gore
🇲🇪🤔🤤

komšijski wifi
Gost
komšijski wifi

Jednog, Fićo je rezerva do polaganja zakletve!

Pile
Gost
Pile

Azra savjetnik-u opkladu.Nista ne radi a dobra plata.

Jah
Gost
Jah

Svaka zemlja postuje svoje institucije i ljude kojima je licno vecina naroda davala svoje povjerenje. Dako ne propanemo zbog toga. Bolje nam je da vidimo kako ogdovorno gazdujemo resursima i koliko radimo u interesu svoje zemlje i njenog prosperiteta a ne nekih drugih koje bi da nas zadrze na dnu ekonomskog razvoja.

Žex
Gost
Žex

A većina naroda neka rinta za 250 – 300 eura . Pa crkni narode

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Nova fabrika nova atletska staza bolnica dom zdravlja.nova skola …a ne politicari lopovi i crkva sa supljom pricom …a to …nikad naprijed

ND
Gost
ND

A sto ce mu? Ni kao predsjednik se nije pitao nista. Bolje taj novac utrosite na sirotinju i bolesne.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

2o god premijeripresjednik ne dovede nikoga 5 e da ulozi u cg bruka

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Лагао би ако би рекао да му ишта од наведеног треба дати али овај савјетник баш боли. Имамо буџет који је празан управо због бившег и новог предсједника, а треба да их чувамо ко мало воде на длан.

tebra
Gost
tebra

nemoj tako, za mnoge su to sveci!

Mne
Gost
Mne

Samo jasi, svi smo nasi !!!

Luk
Gost
Luk

Moze li se izgubiti to pravo ako se dokaze bar jedan slucaj korupcije?

Libero
Gost
Libero

U svakoj kampanji se pominju nova radna mjesta. Znači počelo je. Već se izmišljaju novi savjeti, komisije, radne grupe…. Nova radna mjesta za podanike sa kojima nemaju kud a bi da ih kvalitetno obezbijede – naravno, na račun građana…. ČIM IH UPOSLITE ODMAH DAJTE NOVI ZAKON DA PRIMAJU DOŽIVOTNU NAKNADU JER SU POMOGLI NAŠEM PREDSJEDNIKU U OBAVLJANJU FUNKCIJE !!!

bolesni Sveto M
Gost
bolesni Sveto M

Ne laje kuca sela radi…A na mene zaboravili.

Malo sjutra...
Gost
Malo sjutra...

“… i iskaže puno poštovanje i državni odnos prema instituciji Predsjednika Crne Gore.”
A KADA ĆETE VI NA DJELU POKAZATI POŠTOVANJE PREMA NAPAĆENOM NARODU KOJEM “SLUŽITE” !?

Savo
Gost
Savo

Bolje da mu daju orkestar pa da pjeva po svadbama!

BUREK
Gost
BUREK

Nadam se Filipe da ces imati za piganice i sij a za ostalo cemo lako

Zanimljivo
Gost
Zanimljivo

A narod ni za to jos malo

...😂😂😂
Gost
...😂😂😂

O bivsem sve najbolje

Marko Miljanov
Gost
Marko Miljanov

Čaj od nane….

Saopstenje
Gost
Saopstenje

On je maticnjak

Nemirko
Gost
Nemirko

Zivo me interesuje ako bude osudjen da li opet ima pravo na ove privilegije? Treba li mu auto u Spuz? Ovo mi pade na pamet ne zbog Vujanovica nego zbog onako uopste…

bolesni Sveto M
Gost
bolesni Sveto M

Misliš, osunčana ćelija, raznovrsna hrana, muzika po izboru, posjete po potrebi… pa to nemam ni ja u bolnici u Beogradu!?

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

A što će mu savjetnik. Da mu objasni da nije strašno bit bez funkcije. I odgovor ovome dolje što napisa. Ja bih odbio. Svi koji me poznaju znaju da je tako. Nijesmo država koja može da se rasipa. I opozicija da i trunke obraza ima, trebali bi da vrate plate, za vrijeme kad nijesu na poslu.

Hakala
Gost
Hakala

Slabo mu radi ona pumpa u Luku Bar i ona u blok 5 , treba mu i boracku penziju odma dodijeliti :):)

lipovo
Gost
lipovo

Eto što propusti, moj Maroviću! Nekada bi ti neko spomenik podigao a sada je pitanje šta će ti na onom drugom pisati?

Virus
Gost
Virus

To mu dođe kao otpremnina

Pero Mataguški
Gost
Pero Mataguški

On im nije ni do sada puno jada zadavao,a kamoli od sada…

Budomoje desno
Gost
Budomoje desno

Ovo je pisani zbog Momira Bulatovića!

Posmatrac
Gost
Posmatrac

A sto ce mu to????

Andric
Gost
Andric

Zato to mu sleduje.Ti bi odbio ? Cisto sumnjam. Pozzz

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Mozda bi uzeo automobil a ostalo ne bih sto cemi savjetnici, vozaci uzivao bih u penziji da nikog ne vucem za sobom

Send this to a friend