Politika

Pismo Jakova Milatovića crnogorskoj dijaspori: Naš zajednički san

Jakov Milatović

Uvažene građanke i građani Crne Gore u dijaspori,

od Australije do Kanade, nevezano koje ste vjere ili nacije,

Kao dijaspora, vi ste za mene dragocjen resurs Crne Gore izvan njenih granica. Ali vi nijeste glasački resurs ili rezervoar, već ljudski i moralni. Vi ste za Crnu Goru najveći humanitarci i donatori, najveći investitori, pokretači turizma i njegovi promoteri, te neiscrpni izvor pameti i iskustva koje godinama usvajate u najrazvijenijim i najuređenijim sistema na planeti.

U susret drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, a povodom brojnih neistina i poluistina koje se plasiraju u kontekstu mog odnosa prema dijaspori, želim da vam se obratim kao neko ko je, do prije svega tri godine, bio jedan od vas.

I ja sam bio primoran da odem iz svoje domovine, od svoje porodice, u potrazi za egzistencijom, suočen sa problemima i uskraćenom budućnošću koju nam je oduzeo jedan okoštali politički poredak i nedemokratski režim.

Kao novom predsjedniku Crne Gore, moj odnos sa dijasporom neće početi i završiti se sa ovim, ili bilo kojim drugim izborima. Moja vizija crnogorske dijaspore je dugoročna i bazira se na realnim osnovama dubokog uvažavanja i partnerstva. Ona nije uskopolitička ili komercijalna, već pragmatična ali i emotivna.

I ja sam dugo godina živio u takvim društvima, i siguran sam da dijelimo prvi zajednički san: da se Crna Gora ugleda i liči na te zemlje, a ne bude zarobljena država kojom vlada hibridni kriminalni režim.

Svako onaj ko crnogorsku dijasporu tretira kao rezervne glasačke džepove i birački mehanizam, svako onaj ko se sjeti dijaspore samo onda kada mu zatreba za njegov lični opstanak na vlasti – nije vaš iskreni prijatelj, niti prijatelj Crne Gore.

Vi dobro znate zašto ste bili primorani da napustite svoj dom, svoje ognjište. Zato vjerujem da vi i ja dijelimo drugi zajednički san: da se jednog dana vratite u svoju državu. Ja ne želim da moji sugrađani, komšije, zemljaci i prijatelji i dalje odlaze odavde. Naprotiv, želim da se vratite u svoju Crnu Goru, i da svoje znanje, iskustvo i kapital uložite u razvoj moderne, razvijene i građanske Crne Gore – da postanemo punopravna članica Evropske unije.

Jakov Milatović

Svjestan sam da se protiv mene ovih dana vodi organizovana hajka, žele mi podmetnuti da se zalažem za oduzimanje prava našoj dijaspori. U pitanju je teška podvala, i to je jedan od razloga zašto vam se ovim putem obraćam.

Dajem vam riječ da ću se kao novi predsjednik Crne Gore založiti za formiranje novih institucionalnih servisa koji će pomoći našim ljudima u dijaspori da se još snažnije vežu za Crnu Goru i čim prije vrate tamo odakle su bili primorani da odu, da se vrate u Crnu Goru i tu da ostanu.

U cilju boljeg i kvalitetnijeg razumijevanja, želim da naglasim da sam ponosan na multivjerski i multinacionalni karakter Crne Gore, i na to što je naša zemlja upravo bogatija zbog svojih različitosti. Te različitosti treba njegovati i njima se ponositi. Jer mi nikada nijesmo živjeli jedni pored drugih, već oduvijek – jedni sa drugima. Zato smo se umjeli lako adaptirati na novi svijet, i na nove uslove.

Zato je naša dijaspora najbolji most koji nas povezuje sa svijetom, i zato smo mi u obavezi da čuvamo prava naših ljudi, gdje god da žive i rade. To je jedini pravi put za našu Crnu Goru, koja se ni po koju cijenu ne smije odreći niti jednog svog čovjeka, gdje god izvan njenih granica trenutno boravili.

To će biti i moja obaveza, kao novog predsjednika Crne Gore.

Sve ono što vas je otjeralo odavde mi želimo da promijenimo i da ga se oslobodimo.

Sve ono što vas je privuklo u drugim državama, mi želimo izgraditi ovdje – u Crnoj Gori.

Sa kojim god razlogom došli u Crnu Goru i kad god – dobro nam došli.

Dobro došli u svoju kuću, u svoju domovinu.

USPJEĆEMO ZAJEDNO!

Jakov Milatović

Send this to a friend