Politika Druge konsultacije delegacija NATO i Crne Gore održane u Podgorici

Nastavak modernizacije crnogorskog odbrambenog sistema

Direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, Ivica Ivanović je istakao da Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

On je tokom drugih odbrambenih konsultacija delegacija NATO i Crne Gore, naglasio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu maksimalne napore kako bi dodatno unaprijedili odbrambene sposobnosti i kapacitete i time stvorili uslove za dosljedno ispunjavanje obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Konzultacije su, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, dio finalne faze četvorogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), koji je započet 2016.

Cilj konsultacija je, kako dodaju, sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Predstavljaju i polaznu osnovu za izradu izvještaja o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, koji će biti usvojeni na sastanku ministara odbrane, u junu 2020. godine.

“Delegaciju NATO saveza predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Severo, dok je na čelu delegacije Crne Gore bio Ivanović.

Na sastanku Ivanovića i Severoa zaključeno je da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika”, dodaju oni.

Tom prilikom, ističu iz Ministarstva, Severo je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u dalje jačanje odbrambenih sposobnosti i stvaranje uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

 

Send this to a friend