Politika

NATO članice ujedinjene u borbi protiv bezbjednosnih prijetnji, potvrđeno savezništvo Crne Gore i SAD

NATO, kao najsnažnija politička i bezbjednosna alijansa, ostaje ujedinjen u suočavanju sa prijetnjama međunarodnoj bezbjednosti, zaključeno je na političko-vojnim konsultacijama NATO članica i partnera Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om, kojima je prisustvovao generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović.

Sastanak, kojim je predsjedavao američki podskeretar za odbranu Džon Rud, predstavljao je priliku za pregled prošlogodišnjih izuzetnih uspjeha u suzbijanju prijetnje koju ISIS predstavlja po bezbjednost Bliskog istoka i međunarodnu zajednicu, kao i razmatranje modaliteta unaprjeđenja strateškog okvira za dalje aktivnosti NATO-a u ovom pogledu.

“Ivanović je u razgovorima sa kolegama, dobio uvjeravanja da NATO izuzetno vrednuje dosadašnje rezultate Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva, te čvrsto stoji uz svoju saveznicu u zaštiti njenih bezbjednosnih interesa i promociji zapadnih demokratskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović se susreo sa zamjenicom pomoćnika sekretara odbrane Lorom Kuper.

“Kuper je u ime američkog Sekretarijata odbrane ocijenila da se Crna Gora iz dana u dan potvrđuje kao kredibilna saveznica, istakavši da SAD naročito cijene kontinuiranu posvećenost Vlade Crne Gore promociji progresivnih demokratskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, Ivanović je pohvalio saradnju dvije države te zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori u pogledu modernizacije oružanih snaga, ujedno predstavivši i modalitete za dalje unaprjeđenje bilateralne i saradnje u okviru NATO alijanse.

Po završetku konsultacija, Ivanović je razgovarao i sa podsekretarom odbrane Džonom Rudom.

“Apostrofirana je odlična saradnja dvije saveznice u okviru NATO alijanse, koja se između ostalog ogleda u učešću u zajedničkim globalnim inicijativama, kao i kroz podudarnu percepciju o potrebi strateškog odgovora na savremene hibridne prijetnje”, saopšteno je iz Ministarstva.

Rud je pohvalio Crnu Goru kao presudno važan faktor stabilnosti u regionu i iskazao otvorenost za dalje unaprjeđenje dijaloga.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lav
Gost
Lav

Zbog zla domacega, milo mi je sto smo s njima

Mitar
Gost
Mitar

Setaci na aparate!!!

edi
Gost
edi

ISIL je samo sredstvo skretanja od glavnih tema njihove nesposobnosti da išta urade po pitanju Izrela koji čini zlo u Palestini!!!

Redza
Gost
Redza

Osovina zla

Boris
Gost
Boris

ahahahahah to su oni sto vas cuskaju jel? ajde ne sprdajte se . uozbiljite se malo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sa nama su najači,ne brinite crnogorci!

Send this to a friend