Politika

NATO predstavlja temelj jake kolektivne odbrane

Ministarka odbrane Olivera Injac učestvovala je na sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta u formatu ministara odbrane, na kojem je naglašeno da NATO predstavlja temelj jake kolektivne odbrane.

Sastanak, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, održan je u susret predstojećem Samitu.

Ministri odbrane su, govoreći o kompleksnosti savremenog bezbjednosnog okruženja, konstatovali da saveznice moraju uložiti zajedničke napore u cilju prilagođavanja i adekvatnog suočavanja sa svim potencijalnim izazovima po transatlantsku zajednicu.

Poseban osvrt dat je inicijativi NATO 2030. koja predstavlja osnovu strateškog političkog promišljanja u cilju adaptacije Saveza na buduće izazove koji nastaju kao rezltat promjena na globalnoj sceni, kao i ubrzanog tehnološkog razvoja.

Ministri su se saglasili da su jačanje političke dimenzije i očuvanje vojne moći najvažniji preduslovi koji će osigurati da NATO i u predstojećem periodu ostane uspješan i sposoban da nesmetno sprovodi svoje ključne politike.

Sastanak je bio prilika i da se da osvrt na do sada ostvarene rezultate na planu realizacije usvojenih smjernica, kao i da se razmotre naredni koraci koji za cilj imaju unapređenje sistema kolektivne odbrane.

Govoreći o značaju projektovanja stabilnosti van granica NATO, istaknuto je da saveznice ostaju posvećene procesu očuvanja stabilnosti u Avganistanu.

Ministri su, osvrnuvši se na nedavnu odluku o okončanju savezničkog angažmana u okviru misije ‘Resolute Support’, kazali da se povlačanje snaga odvija planiranom dinamikom.

Injac je istakla da je važno da sve saveznice ulože potrebne napore u pravcu prilagođavanja stalnim promjenama koje karakterišu bezbjednosno okruženje, a uzimajući u obzir njegovu kompleksnost i potrebu za pružanjem jedinstvenog i efikasnog odgovora.

Naglasivši da Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane, Injac ja kazala da će Crna Gora nastaviti predano da radi na ispunjavanju ključnih zadataka u cilju efikasnog suočavanja sa prijetnjama koje utiču na bezbjednost transatlantskog područja.

Takođe, podsjetila je i da aktivno doprinosimo očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažman naših pripadnika u okviru međunarodnih misija i aktivnosti koje se sprovede na planu očuvanja bezbjednosti na glanicama Saveza.

Istakla je da će Crna Gora nastaviti i da podržava savezničke aktivnosti na planu nastavka mirovnog procesa u Avganistanu.

Ministri su naglasili da priroda novih bezbjednosnih izazova zahtijeva i jaku saradnju sa svim relevantnim međunarodnim akterima, u prvom redu Evropskom unijom koja je prepoznata kao važan partner Alijanse.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nesporazum
Gost
Nesporazum

Mislim da ministarka nije nešto razumjela, ili se samo pravi. ,,Oslobodioci” neće da se brane, nego da se predaju.

Send this to a friend