Politika

NATO u oktobru ocjenjuje spremnost crnogorske vojske

Pripadnici Vojske Crne Gore biće testirani na NATO vježbi „Steel Storm“ koja će se u oktobru održati u Italiji, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Cilj vježbe je, kako navode iz resora odbrane, ocjenjivanje i sertifikacija NATO snaga visoke borbene gotovosti za period 2020-2022, a u sastavu deklarisanog italijanskog bataljona „La Marmora“ planirano je učešće jednog pješadijskog voda VCG.

“Vježba predstavlja provjeru obučenosti jedinica za izvođenje operacija u planinskim i urbanim uslovima, pri čemu će obuhvatiti evaluaciju jedinica po NATO konceptu ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL) za učešće u NATO snagama visoke borbene gotovosti u periodu 2020-2022. Na vježbi je planirano učešće do 31 pripadnika VCG”, saopšteno je iz resora odbrane.

Pripadnici Vojske Crne Gore tokom 2020. godine učestvovaće na vojnim vježbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji i Albaniji. Na njima će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, učestvovati ukupno 321 vojnik. Vježbe „MIR 20/1“ i „MIR 20/2“, čiji je cilj provjera sposobnosti pripadnika XII i XIII kontingenta Vojske za izvršavanje zadataka u misiji „Resolute Support” u Avganistanu održaće se u Hrvatskoj, a na njima će, kako je saopšteno iz resora odbrane, učestvovati 70 vojnika.

“Vježbe se održavaju na kraju zajedničke obuke s pripadnicima kontingenta Oružanih snaga Hrvatske, u čijem sastavu kontingent VCG i izvršava zadatke u misiji. Vježba „MIR 20/1“ izvodi se u zimskim uslovima, na poligonu ,,Gašinci“, dok se „MIR 20/2“ izvodi ljeti na poligonu Crvena zemlja u Kninu”,  navode iz Ministarstva.

U Njemačkoj će u septembru biti održana vježba „Combined Resolve XIV“, na kojoj se na brigadnom nivou uvježbavaju taktike, tehnike i procedure kopnenog ratovanja.

“Scenario predviđa napadne i odbrambene operacije u urbanoj sredini, kroz implementaciju NATO procedura za brzi odgovor. Planirano je učešće do 140 pripadnika iz sastava Pješadijskogbataljona VCG, u sastavu američke oklopno-mehanizovane borbene grupe i mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Slovenije”, kažu u Ministarstvu, dodajući da će na vježbi učestvovati 17 NATO i partnerskih država.

Vježba „Adrion Cax/Livex 20“ biće organizovana u Sloveniji, u periodumaj-jun 2020, na kojoj će pripadnici Mornarice VCG kroz kompjuterske simulacije i aktivnosti na moru uvježbavati NATO procedure i standarde, ali i jačati saradnju s mornaricama država regiona. Na vježbi je, ističu iz Ministarstva,, predviđeno učešće do 30 pripadnika Vojske.

Crnogorski vojnici vježbače i u Crnoj Gori tokom 2020. godine.

Prva faza vježbe „Balkan Lion 20“ biće održana u našoj zemlji, dok će drugabiti u Albaniji.

“Predviđeno je da se vježba realizuje u septembru, s ciljem uvježbavanja razmještanja jedinica, odvraćanja i priprema za napad, kao i izvođenja napada. Na vježbi je planirano učešće do 50 vojnika Crne Gore”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
FENIKS
Gost
FENIKS

ZIVIO NATO,STOP SRPSKOM FASIZMU!

Peđica desetar
Gost
Peđica desetar

Tenda pade! Vaistinu se javi!

Sasapg
Gost
Sasapg

Da vidimo hoce li proci testiranje, nema razloga da ne bude tako. Ovi jadovi sto se smiju neka podju do brace, oni se uveliko spremaju za akcije pa da im se pridruze u pobjednickom pohodu…

Srb
Gost
Srb

Tih 30 vojnika ce stiti vladu,jako ste mocna sila…znaci saka jada

kosovo
Gost
kosovo

tako je

Bora Bora
Gost
Bora Bora

E viva NATO..

Anonimus
Gost
Anonimus

Žalosno

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Hahahahahahahahahhahahahahahahhahahaahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahah

Send this to a friend