Politika PREDSJEDNIK OPŠTINE BERANE I POTPREDSJEDNIK SNP-a DRAGOSLAV ŠĆEKIĆ

Ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine

Dragoslav Šćekić

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi sve parlamentarne partije trebalo da učestvuju u radu na reformama izbornog zakonodavstva i budu dio konsenzusa. Nagovijestio je da je moguć povratak opozicije u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavsta, ali uz tačno određene uslove i uloge kao i tehničku vladu čiji mandat ne smije biti manji od godinu dana. Šćekić ističe da je neupitan odnos SNP-a prema državnosti. Između ostalog naglašava da nikad, bilo ko iz SNP-a nije rekao da ne doživljava Crnu Goru kao svoju.  Ipak, kako je naveo za SNP, 21. maj nije donio željeno pomirenje, “a reći ću i ovo: ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine!”

“SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici. To treba, prije svega, da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka”, kazao je Šćekić.

Vlast u Beranama stabilno funkcioniše, za razliku od primorskih opština, gdje se vlast koju čini opozicija sa državnog nivoa sama urušava kao u Kotoru ili Budvi. Odgovarajući na pitanje zašto je to tako Šćekić naglašava da se prije svega, mora biti jako odgovoran prema onima koji za njih glasaju i uvijek imati na umu kakvu su građani u tom trenutku željeli vlast.

“Ukoliko uspijemo to da savladamo i izdignemo se iznad trenutačnih, ma kakvih ličnih ili unutarstranačkih ciljeva. Žalim zbog Kotora. Oni koji su doprinijeli takvoj situaciji nek se zapitaju je li bilo koja funkcija ili interes bitniji od interesa građana. Potez Brune Lončarević pokazao je da su lični ciljevi bili na prvom mjestu. Očigledno da mnogi prije nje i ona lično nijesu svjesni vrijednosti opozicione uloge. Ovo je klasičan primjer političke korupcije za koju će morati da odgovara onoga trenutka kad u našoj državi zažive nezavisne sudske institucije. Možemo se slobodno zapitati da li su i građani, nesvjesno, možda dopustili neodgovorno ponašanje svojih predstavnika”, ocijenio je on.

Napominje da prije donošenja ovakvih i sličnih odluka, neka se samo zapitaju je li bilo koja funkcija važnija od poštenog i fer odnosa prema svojim biračima.

“Upravo na tom odnosu i na takvim osnovama funkcionišemo u Beranama, svjesni dvije najvažnije činjenice. Kao prvo, koalicija “Zdravo Berane” je sa političkim istomišljenicima toliko dobro vršila vlast u prethodnom mandatu da smo otvoreno postavili i zadatak sebi, uz veće, ali realne ciljeve, a to je kontinuitet uspješne saradnje sa našim sugrađanima, na dobro svih nas. Zapitali smo se kome da predamo vlast? Slabijima od sebe nikada! Odgovorno tvrdim da smo i u socijalnom odnosu prema našim građanima, zatim infrastrukturnom, sportskom i kulturnom nivou postali centar sjevera naše države. Moramo se zapitati da li imamo pravo da naše trenutne lične ili pak političke ciljeve stavimo u prvi plan i zanemarimo interes građana”, naveo je Šćekić.

Prema njegovim riječima kada ovo govori, plaši se da se ponovo dotiče Primorja, odnosno (ne)funkcionisanja opozicije u tim gradovima.

“I ja lično, i mi u SNP-u, imamo i imali bi pregršt zamjerki da uputimo našim koalicionim partnerima. Nimalo sitnih. Ali, između novog puta i stvaranja novih razlika, bili smo spremni na najveće kompromise. To je mnogo puta bilo i na našu štetu. Srećom, pokušaj rušenja SNP-a od strane režima, uz pomoć “domaćih plaćenika” propao je i mi opet vučemo punim jedrima naprijed uvjereni da bolja Crna Gora nije moguća bez punog učešća partije kojoj pripadam. Ovih dana Berane je jedno veliko gradilište sa isključivim ciljem što više naš grad približiti modernim evropskim sredinama, bez obzira što smo imali direktne opstrukcije sa raznih adresa, između ostalog i od izvođača radova”, rekao je on.

Na pitanje kakvi su odnosi sa ključnim partnerom Demokratskom Crnom Gorom u opštini jer je prije par mjeseci bilo čarki, pa i uvreda na nivou vrha partijskih centrala Šćekić napominje da je na organima njihove partije čvrsto odlučeno da neće prećutati ni najmanju laž, koju bilo ko, iz vlasti ili opozicije, pokuša širiti protiv SNP-a.

“U ranijim periodima znali smo i da prećutimo gnusne laži koje su širili o nama. To nam se obijalo o glavu. Kao partija, duboko utemeljena u crnogorskom biću, kao neko ko više od 20 godina pokušava stvarati ljepši ambijent za život, zbog hiljada časnih naših glasača bili smo prinuđeni da na svaku laž odgovorimo istinom, na podmetačinu činjenicom, na kvaran udarac da odgovorimo direktno u lice. Otuda i ta prepiska na državnom nivou sa koalicionim partnerima na lokalu. Ozbiljni smo i dugo smo u politici da bismo preko noći i preko koljena rušili nešto što smo mukom stvorili i odbranili u Beranama. Kao takvi, odgovorni prema našim Berankama i Berancima, funkcionišemo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, ostvarujući zavidne rezultate na svim poljima”, kazao je Šćekić.

On kategorično ističe da nikakva tehnička vlada u kojoj bi opozicioni predstavnici bili statisti ne dolazi u obzir.

“Nikakva tehnička vlada koja bi imala rok kraći od godinu dana, za nas nije prihvatljiva. Ukoliko se ulazi u tu priču, moramo poći od stava koji je jasno i nedvosmisleno iskazan i riječima jednog izuzetno kvalitetnog i odgovornog evropskog diplomate, gospodina Aiva Orava, da je našoj državi potrebno novo izborno zakonodavstvo uz učešće svih parlamentarnih subjekata. Mora se naći način da se pripreme izbori, kako bi se, po prvi put, u državi Crnoj Gori građani slobodno i bez pritisaka izjasnili kakvu vlast žele u narednom periodu”, naglasio je on.

Prema mišljenju Šćekića ulazak u ovu priču podrazumijeva i prihvatanje direktne odgovornosti za pripremu izbornih prilika.

“Godina dana predstavlja neki vremenski minimum koji dozvoljava da opozicioni predstavnici odgovore svojoj ulozi i zadatku. To podrazumijeva i vođenje kadrovske politike i po horizontali i po vertikali, odnosno postavljanje direktorskih ili načelničkih mjesta zavisno od resora koji vam pripadne. Gorko iskustvo prethodne, nazovi zajedničke vlade, ne može da nam bude, kako reče predsjednik Vlade Duško Marković, zvijezda vodilja u političkom ili eventualno u smislu konsenzusa ili dogovora. Prisjetimo se da ministri iz redova opozicije nijesu pošteno ni svoje kabinete oformili, a kamoli direktno doprinijeli promjenama u pravcu stvaranja izbornih uslova. To im tada nije ni bilo omogućeno. Ta priča, kada je riječ o SNP-u, ne pije vodu i na našim organima neće proći. Spremni smo kadrovski odgovoriti svim eventualnim zadacima, ukoliko konsenzusom onih koji to žele dogovorimo uslove odigravanja izborne utakmice. Odgovornost je na svima jednaka”, ocijenio je on.

Između ostalog rekao je da SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici.

“To trebaju da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka. Nažalost, i u ovoj priči nemamo jasan stav onih koji trenutno vrše vlast. Da je trenutna vlast iole demokratska, poslije afere “Koverat”, najmanje što je moralo da se desi jeste podnošenja ostavki i već tada ulazak u priču koja je sada aktuelna, ne samo što to insistira opozicija, nego što je to jedan od uslova daljeg crnogorskog puta ka evropskoj porodici društava. Fer, demokratski izbori, smjenjivost vlasti je nešto čemu moraju da se nauče i gospoda iz DPS-a. Politički naivnih više nema. Moguć je dogovor, moguće je učešće u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, ali uz strogo definisane uslove i uloge. Da se ne stvori pogrešna percercija moje izjave: duboko smo svjesni da je trenutna koaliciona većina izabrana na izborima, neregularnim, sumnjivim, kupljenim, izrežiranim, nazovite kako hoćete. Iako takva većina, ona trenutno predstavlja ovu državu, pa je i ona nezaobilazan faktor budućih političkih odluka, vezanih za stvaranje uslova za prve poštene i fer izbore”, smatra on.

Na konstataciju da je mnogo kontroverzi izazvala izjava predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića da “Dan nezavisnosti nije istorijski datum koji treba slaviti”, kao i da se Šćekić tog istog dana, pojavili na svečanom prijemu, jedini iz opozicije, proslavljajući taj datum prvi čovjek Berana je kazao Joković izuzetan čovjek, koji, prije svega, voli svoju državu, našu Crnu Goru.

“Samo takav je mogao biti na čelu SNP-a poslije najveće krize u našoj političkoj istoriji. Odgovorno tvrdim da Vladimir Joković nije dao izjave ovakve vrste i u ovom kontekstu. Valjda mojoj partiji ne možete spočitati ljubav i odgovoran odnos prema ovoj državi”, jasan je on.

Šćekić ističe da je neupitan odnos SNP-a prema državnosti. Između ostalog naglašava da nikad, bilo ko iz SNP-a nije rekao da ne doživljava Crnu Goru kao svoju.

“Kad već govorimo o 21. maju, smatrali smo da će se tim danom riješiti pitanje da li država Crna Gora ostaje u zajednici sa državom Srbijom, što smo mi željeli iz tradicionalno bratskih, prijateljskih, a bogami i ekonomskih odnosa, ili nastavlja samostalno, što je legitimno pravo drugih. Taj datum nije donio pomirenje, na žalost, i danas služi predstavnicima vlasti za stvaranje podjela, kako nacionalnih, tako i kulturnih, ekonomskih i svakih drugih. Po nama, 21. maj nije donio željeno pomirenje, a reći ću i ovo: ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine! Nemojte me samo uvjeravati da je veći prijatelj ovoj državi onaj koji je glasao za nezavisnost, a sada ne plaća porez ovoj državi. Ili je možda patriotizam biti za DPS, a gurati državu u ekonomski i privredni kolaps? Ja, niti bilo ko iz moje partije, takve patriote nećemo biti. Crna Gora kao ponosna država ima puno slavnih datuma, o čemu je precizno govorio i predsjednik Joković”, rekao je on.

Pita treba li da podsjeća na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu naša država dobila međunarodno priznanje kao 27. nezavisna država u svijetu.

“Ili na trinaestojulski ustanak? Jesu li to datumi i godine za nekoga manje važni od 21. maja? Po meni nijesu. Dakle, samo u kontekstu postojanja važnih datuma iz slavne tradicije Crne Gore možete posmatrati izjavu prvog čovjeka SNP-a. To će vam reći i bilo koji funkcioner ili odani naš član. Ne želimo, niti dozvoIjavamo da od nas pravite neprijatelje ove države. Niti smo to ikada bili, niti ćemo ikada biti, za razliku od onih koji je svojataju, a sve rade protiv nje. O tome najbolje svjedoči i trenutna politička kriza i odsustvo pravne države. Crna Gora je naša država”, zaključio je on.

81

avatar
1000
65
16
0
 
78
carlijoDanijelBriđegradjaninct
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
carli
Gost
carli

Biće Crne Gore ali vas neće bit izrodi

Briđe
Gost
Briđe

Mnoge boli sto postojis a ti vjecna da si!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

gradjaninct
Gost
gradjaninct

ne pocinje tada ali da ste se vi pitali na taj datum bi bila sahranjena…

vukomita
Gost
vukomita

KOLIKO SI ISKREN PREMA CRNOJ GORI TOLIKO TI BOG POMOGA..

Copenhagen
Gost
Copenhagen

Ko priča o moralu i poštenju majko moja.Mi u Danskoj više volimo CG nego vi u Berane.Mada i beranci više vole Dansku od CG.Dodju godinu ,dvije rade sta rade i glume postenje,vjernike,moraliste.Dno dna.

Danijel
Gost
Danijel

Tako je brate moj zemljace!!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Srbi i posrbice u CG su u povlašćenom položaju što se tice Crkve i medija đe apsolutno dominiraju. Obzirom na podrsku iz Rusije i Srbije i odnosu prema samoj drzavi CG, postoji disbalans ali u njihovu korist. Ključan je odnos prema Državi, odnosno Crnogorskoj Crkvi, Naciji, Kulturi itd. Na jednoj strani, ne žele Državu, a na drugoj hoće vlast u… Više »

Edi89
Gost
Edi89

Berane su mozda jedino prve na sjeveru jedino po kriminalu i po velikosrpskoj politici , kao i teroru nad sbima koji nijesu srbi

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Naravmo da za SNP 21. maj nije neki veliki praznik jer je upravo ta partija vodila glavnu rijec u bloku zajednicku drzavu a protiv nezavisnosti i ne moze da se i dalje pomiri sa porazom na tom referendumu

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Scekic prica o izbornim regularnostima .On koji je dosao na vlast flagrantnim krsenjem i zakona i ustava i pokusajem suspenzije crnogorskog ustava na teritoriji Berana kada je on dosao na vlast i proglasavanje neke srpske oblasti

Zigman
Gost
Zigman

E ovo je Berane prva opstina sjevera bilo bi smijesno da nije tragicno

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

rocen je privatno negirao novinare i rtcg i evo 20 dana samo o tome pricaju, a ovaj negira CG i sve sto je vezano za nju i niko nista!!!??

Gandalf sivi
Gost
Gandalf sivi

Mislim da u Vladu sa takvim stavom nećete. Živi bili pa vidjeli.

Dragan
Gost
Dragan

Sta je boli istina botovi, boli, boli… 100%

Komita
Gost
Komita

Nauci da se parkiras pa pricaj o ulasku u vladu

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Glavno da si zvao huligane da lijepe plakate prije izbora ,a to sto oni posle izbora pale radnje i biju ljude po beranama to je manje bitno

Ivan
Gost
Ivan

Dobro bre botovi preceraste ga, aman više

Send this to a friend