Politika ČASLAV VEŠOVIĆ ZAMJENIK GRADONAČELNIKA PODGORICE I PREDSJEDNIK PODGORIČKOG DPS-A

Neodgovorno je gubitniku izbora obezbjeđivati mjesto u Vladi

Časlav Vešović

Bilo bi neodgovorno da se svako malo, suprotno volji birača, obezbjeđuje gubitniku izbora mjesto u Vladi. Za političko sazrijevanje opozicije bilo bi ljekovito da, umjesto uobičajenog zapomaganja nakon izborne utakmice, konačno džentlmenski priznaju poraz, ako takva bude volja birača kazao je, u intervjuu Pobjedi, Časlav Vešović, novi predsjednik Opštinskog odbora DPS -a Podgorica i zamjenik gradonačelnika Glavnog grada.

Vešović je, između ostalog, poručio da je rano govoriti o načinu izbornog nastupa, da o starim kadrovima DPS-a najbolje govore njihovi učinci i izborni rezultati “koji su impresivni”, te da je u najboljem interesu partijske i državne politike da dosadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović nastavi sa vođenjem partije.

Na pitanje da li očekuje na Kongresu DPS-a promjene u vrhu partije Vešović je kazao da vjeruje da su tri odlučujuća kvaliteta koja razlikuju DPS od konkurentskih partija.

“U pitanju je najprije jasnoća i ispravnost naše vizije, koja je bazirana na evropskim vrijednostima, članstvu u EU i NATO, jačanju vladavine prava i multinacionalnog sklada, održivom ekonomskom i demokratskom razvoju i politici koja je odoljela svim velikim izazovima u proteklim decenijama i koja je vodila Crnu Goru putem mira i napretka. Zatim, partijska infrastruktura koju čine desetine hiljada aktivista, članova i volontera koji veoma strpljivo i direktno komuniciraju sa biračima i u velikoj mjeri doprinose našim političkim ostvarenjima. I na kraju ili bolje reći na početku, polazeći od uticaja na raspoloženje birača u Crnoj Gori, liderstvo je naša najveća komparativna prednost. Upravo svi najveći uspjesi savremene Crne Gore, zbog mudrog vođenja, idu na adresu našem lideru. Da bismo i dalje mogli da budemo vodeća politička snaga u Crnoj Gori, neophodno je da jačamo sva tri navedena stuba naše partije, zato sam siguran da je u najboljem interesu naše politike i naše države da predsjednik Đukanović nastavi sa vođenjem Demokratske partije socijalista”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li očekujete da bi, nakon dogovora sa Demokratama, izborna reforma mogla biti završena do kraja godine, s obzirom na to da u narednoj, izbornoj godini neće biti moguće mijenjati izborne zakone Vešović naglašava da svakom političkom dijalogu pristupaju odgovorno i očekujeju da to urade svi politički subjekti u ovom slučaju.

“Iako izborni zakoni garantuju slobodno izražavanje volje građana Crne Gore i demokratske izbore, preporuke OEBS upućuju na korekciju određenih performansi izbornih pravila. Velika izlaznost na svim izborima implicira zaključak da građani vjeruju u izborne procese, što obavezuje sve partije na posvećenost ovom važnom zadatku”, smatra on.

Prema njegovim riječima svi politički subjekti koji imaju konstruktivan pristup izazovima sa kojima se suočava naše društvo imaju podršku DPS-a.

“I politički suprotstavljene strukture mogu dati zajednički doprinos određenim važnim procesima. U politici nema vječitih prijatelja niti vječitih neprijatelja, ali je za dugoročno političko parnertsvo neophodno imati slične poglede na budućnost države kojom želite da upravljate”, ocijenio je on.

O tome da li ima prostora za razgovore o tehničkoj vladi koju traži opozicija Vešović podsjeća da je u susret izborima 2016. tadašnji premijer Milo Đukanović najodgovornije pozicije u Vladi i sistemu izvršne vlasti ustupio opoziciji, kako bi se nadgledale i kontrolisale sve odluke i aktivnosti za koje su konkurenti DPS-a smatrali da mogu uticati na opredjeljenje birača, sa ambicijom da se vrati njihovo povjerenje u izborni sistem i rezultat izbora učini nespornim.

“I pored obećanja da će nakon takvog učešća u vlasti i promijenjenih izbornih pravila priznati izborne rezultate, opozicija je ponovo osporavala našu pobjedu, za koju je OEBS i međunarodna zajednica konstatovala da je ona posljedica fer i demokratskih izbora. Dakle, nema garancija da opozicija, sa nedostatkom političkih manira i principijelnosti, neće pogaziti datu riječ. Bilo bi neodgovorno da se svako malo, suprotno volji birača, obezbjeđuje gubitniku izbora mjesto u Vladi. Za njihovo političko sazrijevanje bi bilo ljekovito da, umjesto uobičajenog zapomaganja nakon izborne utakmice, konačno džentlmenski priznaju poraz, ako takva bude volja birača”, rekao je on.

O inicijativi predsjednika DPS-a Mila Đukanovića o formiranju jedne pravoslavne crkve u Crnoj Gori Vešović kaže da u kontekstu očuvanja naše tradicije, kulturnog i duhovnog identiteta, postojanje pravoslavne crkve sa nazivom države je potreba savremene Crne Gore.

“Čak, to je logičan slijed i nastavak utemeljenja državne nezavisnosti. Nakon referenduma iz 2006. godine, pristupanja NATO i očekivanog članstva u EU, rješavanje ovog društvenog pitanja je od najvećeg značaja za vječnost naše države. Crna Gora ne očekuje ništa više od onoga što važi u pravoslavnim kanonima, tj. da su nadležnost i naziv crkve vezani za granice i naziv države”, smatra on.

Impresivni učinci lokalne vlasti

Govoreći o lokalnok vlasti u Glavnom gradu Vešović je istakao da je nedavno gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa gradskom upravom predstavio impresivne učinke lokalne vlasti povodom prve godišnjice.

To je bila prilika da podsjetimo ukupnu javnost da smo u godini za nama izgradili bulevar kroz Donju Goricu, vrijedan skoro 10 miliona eura bez troškova eksproprijacije, zatim dio bulevara kroz Zetu za koji je, bez rješavanja imovinskih pitanja, izdvojeno oko 5 miliona eura, nakon toga nekoliko stotina metara Ankarskog bulevara, brojne gradske i prigradske saobraćajnice… U rekonstrukciju i adaptaciju SC ,,Morača“ sa našim partnerima smo obezbijedili i realizovali investicije od skoro sedam miliona eura, dok smo zajedno sa Vladom i Ministarstvom prosvjete kroz izgradnju srednje škole u Golubovcima i vrtića na Starom aerodromu investirali preko 8 miliona eura. U toku su radovi na Domu za stare i Gradskom pozorištu čija je zbirna vrijednost preko 15 miliona eura. Modernizujemo javnu gradsku rasvjetu u iznosu od 4,6 miliona eura, koji obezbjeđujemo iz ušteda kroz manju potrošnju električne energije. Jugozapadni bulevar sa pripadajućim mostom, kojim povezujemo petrovačku i cetinjsku magistralu, za koji smo obezbijedili 15,5 miliona eura, se intenzivno gradi, dok smo za njegov nastavak, kojim ćemo povezati cetinjsku i nikšićku magistralu, u procesu odabira projektanta”, nabrojao je Vešović.

Dio bulevara prema Tuzima, u dužini od 1,6 km, počinje uskoro da gradsa kolegama iz Uprave za saobraćaj, koji su, nedavno, već započeli sa rekonstrukcijom starog puta prema Danilovgradu, dok istovremeno stvaraju pretpostavke za gradnju bulevara na trasi postojeće magistrale između Podgorice i Danilovgrada.

“U toku je izrada projekta za nastavak Bulevara Vilija Branta na Zlatici, kojim će se grad povezati sa auto-putem, najvećom i najvrednijom investicijom u istoriji Crne Gore, koju Vlada Crne Gore, u ovoj fazi gotovo cjelokupnu realizuje na području glavnog grada. Odavno u Podgorici nije bilo ovoliko važnih i vrijednih projekata, čijom ćemo realizacijom nesumnjivo u značajnoj mjeri povećati kvalitet života građana Podgorice. Ono što nas takođe raduje jeste značajno uvećanje inicijativa iz privatnog sektora za gradnju raznih objekata koji podstiču privrednu aktivnost i veću zaposlenost, o čemu svjedoče i prihodi u korist budžeta Glavnog grada”, naveo je on.

Na pitanje kada će početi radovi na kolektoru za prečišćavanje otpadnih voda Vešović je naglasio da je realizacija projekta ukupne vrijednosti 50 miliona eura je podijeljena u nekoliko cjelina.

“Neke od njih će početi fizički da se realizuju već do kraja godine. Da ne bismo gubili ni dana već pripremamo odluku o rebalansu budžeta, kako bi tokom 2019. mogli da finansiramo neke radove. Iza nas su dva sprovedena pretkvalifikaciona tendera za izgradnju primarnog kolektora dužine 5 km kojim povezujemo staro i buduće postrojenje i za pješački most u blizini Delte u čijem trupu će biti glavni kolektor. Glavni tenderi za primarni kolektor i sekundarnu mrežu kroz brojna prigradska naselja u dužini od 25 km će uskoro biti raspisani i izvođači radova biće poznati u oktobru. Paralelno sa tim se priprema i objava pretkvalifikacionog tendera za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa sistemom za tretman mulja, kao i glavni tender za izgradnju pomenutog mosta. Zajedno sa partnerima iz Vlade i KFW-a stvorili smo pretpostavke da Podgorica u naredne tri do četiri godine dobije jedan od najsavremenijih sistema za tretman otpadnih voda, što je isključivi uslov daljeg održivog razvoja našeg grada i države”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roćko i Blitva
Gost
Roćko i Blitva

Tačno, bilo bi neodgovorno da se svako malo, suprotno volji birača, obezbjeđuje gubitniku izbora mjesto u vlasti! To se radi suptilnije, kupuju se poslanici, odbornici, koriste pajser metode, ucjene i sl.

🤣🤣🤣🤣🤣😘😘
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣😘😘

“Politika je preozbiljna stvar da bi bila prepustena politicarima “

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Samo da dps zadrzi vecinu u vladi da uredbama moze bravit mini centrale i vetrenjace

Артур
Gost
Артур

Не може се говорити о побједнику и губитнику на покраденим изборима(афера СНИМАК и КОВЕРТА).Пољуљани су темељи државе и једино је питање да ли цементирати или ићи на обурдавање.

Ma,neka
Gost
Ma,neka

Ni u HN, ni u BD, ni u BE, ajde, ne tupi, a oprosti sto te uznemiravamo u tvrdnji o kradji…haha.

Nikolina
Gost
Nikolina

Rijetko iritantan lik

Patriota
Gost
Patriota

Časlav je veoma intiligentan čovjek i poosvećen je svojim radnim obavezama . Samo naprijed …

Migo
Gost
Migo

Svaka cast ali ove projekte je ipak Migo realizovao.

Enigma
Gost
Enigma

Imate Vi sreće što Vam je opozicija ovakva inače nebi se Milo igrao i tebe stavio da vodiš DPS Podgorice malji 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Opozicija ne može da se složi ni oko toga ko će koliko da krade kad dođu na vlast, i ko će koliko rođaka da zaposli u Opštinu. Vidimo ih u Kotoru, Budvi, Novome i svuda gdje su imali vlast pa je izgubili, jer su nikakvi.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Bravo Čajo,puno uspjeha u radu!

Pop iša uDuklju
Gost
Pop iša uDuklju

A što? Da nej da seljiš za Podgoricu?
Okreni se malo oko sebe,primatu

Dkdk
Gost
Dkdk

… LOPOVSKA POSLA

Send this to a friend