Politika

Neupitna podrška Višegradske grupe članstvu Crne Gore u EU

Crna Gora i zemlje članice Višegradske grupe (V4) imaju dobre političke odnose koje bi trebalo dodatno unaprijediti u oblasti ekonomije, turizma, energetike, obrazovanja, ali i u drugim sferama, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa ambasadorima država Višegradske grupe.

O evropskoj perspektivi Crne Gore i značaju Višegradske grupe gradonačelnik Kašćelan razgovarao je sa ambasadorom Slovačke Romanom Hlobenom, Češke Republike Karelom Urbanom, Mađarske Jožefom Neđešijem i ambasadorom Poljske Arturom Dmohovskim.

Ambasadori su podsjetili da je Višegradska grupa podržala članstvo Crne Gore u NATO, navodeći da naša država ima podršku V4 i u težnji da postane članica Evropske unije. Oni su ocijenili i da je politika proširenja Evropske unije, kroz primjer Crne Gore, „dinamična i živa“, podsjećajući i da je u EU, region koji obuhvata V4, prepoznat kao promoter proširenja.

Sagovornici su se u toku sastanka podsjetili svih uspjeha kroz koje je prošla Crna Gora od obnove nezavisnosti do danas, kao i na postignute rezultate na domaćem i međunarodnom planu. Ocijenjeno da postoji prostor i za saradnju Prijestonice Cetinje i Višegradske grupe kroz različite projekte.

Gradonačelnik Kašćelan zahvalio se ambasadorima Višegradske grupe na podršci crnogorskom putu ka EU i ranije ka NATO, ističući značaj međunarodne saradnje i javne diplomatije u svim oblastima. On je ambasadorima predstavio i različite mogućnosti za saradnju Prijestonice Cetinje sa Višegradskom grupom.

Posebno je istakao mogućnosti biznis zone Obod, kao i saradnju u oblasti turizma, kulture i ekologije. Gradonačelnik je pozvao ambasadore da razmotre mogućnost predstavljanja svojih zemalja ili Višegradske grupe u toku festivalskih programa prvog Montenegro Beer Festa.

Nakon susreta u zgradi Prijestonice Cetinje, gradonačelnik i ambasadori su posjetili cetinjsku Gimnaziju, gdje su razgovarali sa učenicima o Višegradskoj grupi, njenim vrijednostima, zajedničkoj istoriji, planovima za budućnost, kao i benefitima koje je njihovim zemljama donijelo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko
Gost
Darko

Vala su ih strasno docekali, vise je ambasadora nego cinovnika opstine. Ne radi se to tako.

Send this to a friend