Politika

Nikolić: Opozicija već priprema alibi za gubitak izbora

Sve ukazuje na to da opozicija nema želju da dođe do dogovora, jer bi to značilo da nakon izbora treba da priznamo rezultate i čestitamo pobjedniku. To se do sada nije dogodilo. Prema tome, imamo dovoljno razloga da vjerujemo da opozicija ima unaprijed formiranu svijest da ne može pobijediti, te da je pitanje trenutka kada će objelodaniti unaprijed pripremljen alibi, ne bi li osporili validnost izbora, kaže u intervjuu Vikend novinama poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

Nikolić u razgovoru za ovaj list komentariše aktuelna dešavanja na političkoj sceni, dešavanja u crnogorskom parlamentu, Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, kao i poruke nedavnog Kongresa DPS-a poručujući da je najjača partija u državi na Osmom kongresu “došla kao barjaktar emancipatorskog pokreta u Crnoj Gori”.

“U prvo vrijeme sama, a kasnije sa koalicionim partnerima, DPS je režirala sve pobjede Crne Gore u novijoj političkoj istoriji. Razloga za zadovoljstvo zbog urađenog ima, ali nema mjesta euforiji. Iako u izbornu godinu ulazimo sa neskrivenim političkim optimizmom, naša misija je projektovana na duži rok. Crna Gora može više i bolje, a najveća odgovornost je na najjačoj partiji u državi. To je ključna poruka koju sa Kongresa šaljemo građanima Crne Gore. Potkrepljujemo je podatkom da je posljednje dvije godine Crna Gora po stopi ekonomskog rasta, među vodećim zemljama u Evropi. Naš zadatak je da rast koji se vidi kroz auto-put, izgradnju i rekonstrukciju brojnih magistralnih i regionalnih puteva, energetskih objekata, podizanje novih škola i vrtića, smanjenu stopu nezaposlenosti za osam odsto i uvećanje broja zaposlenih za 30.000, građani dodatno osjete u svojim novčanicima”, kaže Nikolić.

VN: Neposredno prije Kongresa izjavili ste da će najveći partijski skup biti još jedna snažna potvrda političke dominacije i superiornosti DPS u političkom, stručnom i ideološkom smislu. Da li je Kongres opravdao ovakva Vaša očekivanja?

NIKOLIĆ: Demokratska partija socijalista je uvijek imala neku nadpartijsku politiku oko koje se okupljala, bilo da je riječ o obnovi nezavisnosti, očuvanju mira i multietničkog sklada ili razvoju države po evropskim i evroatlantskim pravilima. Na taj način, gravitaciono polje DPS privlačilo je i istaknute pojedince iz društvene i akademske zajednice, čime se front njene politike širio, a istovremeno dobijao na univerzalnosti i modernosti. Spremnost da prihvataju nove ljude i ideje, govori o snažnoj svijesti čelnih ljudi DPS-a da partiju prilagođavaju zahtjevima vremena u kojem živimo, neprestano je usavršavajući. Obnova partijske kadrovske reprezentacije započeta 2016, uspješno je nastavljena u periodu između dva kongresa, a na samom Kongresu svjedočili smo trijumfu te vizije. Nastavili smo sa politikom otvorenih vrata prema mladim i obrazovanim ljudima koji prepoznaju da je DPS kadra da ih približi vrijednostima savremenog svijeta kojem oni teže. A pružiti šansu mladim i sposobnim ljudima, više je od promišljene partijske kombinatorike. Kada tako inicijativan pristup vladajuće stranke uporedite sa nespremnošću lidera opozicije da podmlađuju svoje partije, ili mladim opozicionarima koji nijesu imali strpljenja u postupku preuzimanja čelnih partijskih funkcija, te su zbog toga napuštali matične i stvarali nove stranke, onda je politička, stručna i ideološka dominacija DPS-a još očiglednija.

VN: Reforma izbornog zakonodavstva je glavna politička tema već nekoliko mjeseci. Povremeno izgleda kao da je moguće naći kompromis, a onda se oglasila opozicija novim zahtjevima, poput posljednjeg predlog zakona o vladi, odnosno o formiranju vlade građanskog jedinstva…

NIKOLIĆ: Spremnost parlamentarne većine da pregovara o svemu što je opozicija smatrala važnim za kvalitet izbornog procesa, uticala je na to da njihovi predstavnici u Odboru, iznova pokušaju da presele priču na teren ultimatuma. Zato se aktuelizuje formiranje tzv. “Vlade građanskog jedinstva”, jer je to jedina tema za koju je u startu saopšteno da ne može biti predmet pregovora, zbog toga što je ustavno neutemeljena. Situaciju dodatno otežava činjenica da ne postoji ni minimum razumijevanja unutar same opozicije, uz napomenu da jedan njen dio bojkotuje parlament, a dolazi na sjednice Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, dok drugi dio opozicije ne učestvuje u radu Odbora, ali učestvuje na plenarnim sjednicama Skupštine.

VN: O čemu se radi.

NIKOLIĆ: Sve ukazuje na to da opozicija nema želju da dođe do dogovora, jer bi to značilo da nakon izbora treba da priznamo rezultate i čestitamo pobjedniku. Najlakše je da se zapitamo, da li se u Crnoj Gori dogodilo da je neko iz redova opozicije priznao poraz na izborima i čestitao pobjedniku. Znamo svi da nije. Prema tome, imamo dovoljno razloga da vjerujemo da opozicija ima unaprijed formiranu svijest da ne može pobijediti, te da je pitanje trenutka kada će objelodaniti unaprijed pripremljen alibi, ne bi li osporili validnost izbora. Do tog trenutka, ponašaćemo se kao da imamo partnera koji sa nama želi da radi na kreiranju sistema jednakih izbornih šansi za sve aktere, a ne sistema da bi se pobijedila DPS.

VN: Kako vidite razvoj događaja na crnogorskoj političkoj sceni tokom narednih mjeseci, u susret parlamentarnim izborima?

NIKOLIĆ: Danas je jedno od suštinskih pitanja za proces dalje demokratizacije Crne Gore, kako ubijediti opoziciju da sa vladajućom koalicijom podijeli odgovornost u tom poduhvatu. Crna Gora je nekad imala solidnu opoziciju, samo se to kolektivno već i zaboravilo, ali neodgovorniju i neubjedljiviju opoziciju, nikad nije imala. Političari koji predstavljaju opoziciju nadgornjavaju se “ko je veći opozicionar”, kao da to znači da su “a priori” sposobni i kvalitetni. Opozicionar može da bude protiv neke političke stranke ili njenog lidera, ali ne smije da podriva ideju i suštinu države, kao što to čini naša opozicija. Ideal države mora da se čuva, tako što ćete da budete opozicija, ali unutar političkog sistema.

VN:Kažete da je Crna Gora nekada imala solidnu opoziciju. A danas?

NIKOLIĆ: Ova i ovakva opozicija, sa rijetkim izuzecima, gotovo da i ne zaslužuje da se nazove opozicijom, jer ne biti u vlasti, uopšte ne znači biti opozicija u političkom smislu. Lista akcija koje do kosti ogoljavaju opozicionu nezrelost, navela bi na pomisao, kako instrukcije za svoje djelovanje dobijaju u kabinetima političkih protivnika iz redova vlasti. Međutim, činjenica da je opozicija nedovoljno kvalitetna da se nametne kao alternativa, ne čini naš život boljim. To, nije opozicija kakvu DPS priželjkuje. Crnoj Gori i DPS-u treba ozbiljna i kredibilna opozicija koja je spremna da bude dio rješenja, a ne kao uvijek, dio problema. Kad opozicija shvati da je sputavaju nerad i neznanje, a ne “zavjere” drugih, Crna Gora će postati politički zrelije društvo.

VN: Atmosfera u Skupštini tokom protekle tri godine bila je često na ivici incidenta, u par slučajeva i incidentna. Kako to Vama izgleda?

NIKOLIĆ: Skupština je slika i prilika jednog društva, sviđalo nam se to ili ne. Kao poslanici, mi smo dio jedne institucije. To što nam je dala Skupština, to je institucija. Kao privatna lica, mogli bi da računamo na pažnju i respekt manjeg broja ljudi. Za značaj koji uživamo kod građana, zahvalnost dugujemo činjenici što smo poslanici. Pa se može kazati da Skupština pojačava ugled poslanika u društvu. Mi sa naše strane možemo, da taj ugled ne kvarimo, ali nekad ni to ne bude jednostavno. Zbog činjenice da je svaki čovjek, makar bio i poslanik, sam za sebe cjelina, i kao takav, pozvan je da odgovara za svoje postupke. U plemenitom poslu zastupanja građana, dužan je da pruži najbolje od sebe. Ne u nekom malograđanskom smislu, već u pogledu društveno intelektualne uzornosti. Onda kad u tome ne uspije, zamijeniće ga neki drugi poslanik, a Skupština će i dalje biti zakonodavni dom države Crne Gore.

VN: Kako biste ocijenili rad Vaš i Vaših mladih kolega koji su prije tri godine prvi put sjeli u skupštinske klupe i uhvatili se u koštac sa poslanicima sa dugim političkim stažom?

NIKOLIĆ: Izbor za poslanika doživio sam i kao priznanje i kao odgovornost. Najprije, funkcija na koju smo izabrani je privremena i ne treba smetnuti s uma, da od nas ne počinju procesi, niti se sa nama završavaju. Drugo, ukoliko imate odgovoran odnos prema sebi i onima koje predstavljate, za vrijeme mandata, radićete ono u šta istinski vjerujete, i u skladu sa najboljim mogućnostima. Pa ipak, tri godine je dovoljno dug period, da se napravi osvrt. Podsjecanja radi, moja politička generacija sjela je prvi put u skupštinske klupe u specifičnim okolnostima i vremenima, obilježenim pokušajem terorizma na dan izbora, zatim bojkotom opozicije, te uvođenjem uličnog vokabulara u hram crnogorskog besjedništva. Vjerovatno je splet tih nepovoljnih okolnosti učinio da brže politički rastemo. Zbili smo redove zajedno sa iskusnijim partijskim kolegama, i u jednom turbulentnom vremenu, iskoristili pojedinačne kvalitete i kolektivnu spremnost da budemo tim, te smo dobro zapeli da opravdamo ukazano povjerenje.

VN: Jeste li zadovoljni?

NIKOLIĆ: Mislim da danas nije pretenciozno reci, da je naša poslanička reprezentacija uspješno odgovorila zadatku.

 

35

avatar
1000
26
9
0
 
31
SdfStarinaMladaMatematikaSo & TekilaSo & Tekila
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Samo da vam zdravlje podrzi Mila jer kad se on povuce sa ovakvim polu-kadrovima necete ni 5% glasova dobiti

Matematika
Gost
Matematika

Kako god se saberu, poslije izbora se oduzmu.

Iva
Gost
Iva

Najljepsi poslanik 😍

Iva
Gost
Iva

Najljepsi poslanik 😍

Brajo vjernik
Gost
Brajo vjernik

I ti najljepši komentator!

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Kako znaš da je “on” ☺😂

Milos
Gost
Milos

Upravu si. Skinuo je Mila do najsitnijeg detelja. Nije samo smijesno vec i tuzno jer covjek je izgubio svoj identitet.

Bogdan
Gost
Bogdan

okani se toga milose i pazljivo procitah sta pise gdin Andrija, da sjutra ustanes pametniji 😊🙏

So & Tekila
Gost
So & Tekila

A nema Milo bradu

Sdf
Gost
Sdf

Bas je degutantno koliko kopira Mila.

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

Imitacijom do funkcije

Celovodja
Gost
Celovodja

Zivjeli dobri Crnogorci iz Niksica i iz Katunske nahije Milo Djukanovic I Andrija Nikolic

Kolega
Gost
Kolega

zreo intervju , nema sta

Anka
Gost
Anka

NIKOLIĆ: Demokratska partija socijalista je uvijek imala neku nadpartijsku politiku oko koje se okupljala, bilo da je riječ o obnovi nezavisnosti, očuvanju mira i multietničkog sklada ili razvoju države po evropskim i evroatlantskim pravilima. Na taj način, gravitaciono polje DPS privlačilo je i istaknute pojedince iz društvene i akademske zajednice, čime se front njene politike širio, a istovremeno dobijao na… Više »

jpmd
Gost
jpmd

Vikend novine 😂😂😂

Nik
Gost
Nik

Mali Milo!!

Anka
Gost
Anka

Nas lijepi i pamatni Andrija , sa zadovoljstvom Te slusamo i gledamo u Skupstini ! Svaka sreca te pratila ! Pozdrav od Vojvodica

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Nabavio je i naočare iste kao Milo!

Kicmunema
Gost
Kicmunema

Ovaj je kao naoravljen od plastelina, kakav li ce biti za dvades godina kad je sad ovakav ?

jpmd
Gost
jpmd

Igra li ovaj za Zetu 🐺

Send this to a friend