Politika

Nimanbegu: Bojkot nije dobar izbor, mora da se radi

Genci Ninmambergu

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) pozvao je opoziciju da prekine bojkot i da se vrati u parlament. On je u intervjuu Pobjedi poručio da bojkot nije dobar način da se nešto mijenja, već se to mora postići radom unutar institucija.

 “Opozicija treba da se vrati u parlament. Treba razviti dijalog i dati konstruktivni doprinos koji će ići u korist i njihovih birača, a i svih građana. Zato sam i tokom 2016. godine nedvosmisleno više puta isticao podršku tadašnjoj Vladi izbornog povjerenja. Iako opozicija smatra da ima svoje razloge za bojkot parlamenta, ja kao njihov kolega smatram da bi doprinos bio mnogo veći ako bi se čuo i opozicioni glas u svim diskusijama”,  kazao je Nimanbegu.

Osim toga, dodao je on, građani su glasali za opoziciju da bi se čuo njihov glas u institucijama, da bi inicirale promjene i realizovale svoje političke ciljeve preko najvišeg zakonodavnog organa.

“Postoji nelogičnost u priznavanju izbora na opštinskom nivou, a istovremeno se negira rezultat na državnom. Činjenica je koju sami opozicionari moraju pojasniti javnosti, ali i međunarodnim partnerima. Sa druge strane, imamo jasne poruke EU i ambasadora stranih zemalja da je bojkot parlamenta za njih na neki način neprihvatljiv i nije dobar način parlamentarnog ponašanja. Smatram da je mnogo bolje i efikasnije kada u radu parlamenta učestvujemo svi i na taj način poštujemo građane koji su nam dali povjerenje, prije svega za donošenje akata i odluka u boljitku svih”, kazao je Nimanbegu i dodao da očekuje da se što prije pravno razjasni i dobije sudski epilog slučaja državnog udara od 16. oktobra.

“U interesu svih je da se pravno i pravosnažno onemogući manipulacija tim dogadajem. To se može uraditi samo sudskim procesom”, istakao je on.

Nimanbegu je jedini predstavnik neke albanske nacionalne partije u Skupštini, za razliku od prethodnih saziva.

Ističe da međusobno mimoilaženje nacionalnih partija svaki put rezultira negativno u bilo kom društvu.

“Od nekadašnja četiri poslanika sada albanska manjina ima samo jednog, i to je sigurno nezadovoljavajuća situacija”, istakao je on.

Prvi razlog je, kaže Nimanbegu,  Izborni zakon za koji od 2011. tvrdi da sadašnji izborni zakon predstavlja ukidanje njihovih stečenih prava.

“Ukidanje tih stečenih prava predstavlja stvaranje pravne nesigurnosti i cijenim da je i to uticalo na pad povjerenja Albanaca u institucije. Bilo zbog uticaja sa strane na političke odnose unutar albanske političke scene, jačanjem ličnih interesa pojedinaca iz albanskih političkih struktura kako od pozicionih tako i opozicionih partija, a i medija uticalo se da imamo osjetan pad podrške birača. Najviše me brine to što same partije Albanaca nijesu svojim rezultatima jačale povjerenje birača. Nepoštovanje demokratskih principa unutar pojedinih političkih subjekata stvara podjele u samom albanskom biračkom tijelu. Bez obzira na nastalu političku scenu za Albance, ja kao jedini predstavnik u ovom domu, nastojaću da budem poslanik svih mojih sunarodnika bez obzira na političku pripadnost, jer biti jedini nije privilegija već još veća odgovornost”, kazao je on.

Na političkoj sceni moralo je doći do promjena, jer su, ocjenjuje Nimanbegu,  albanski narod godinama predstavljali ljudi koji su vodili neprincipijelnu kratkoročnu politiku, a oni će nastojati da se ta vrsta politike izmijeni, razmišljajući za najbolji dugoročni model koji će štititi interese svojih građana.

“Glasači su bili jasni tokom izbora i mi smo ozbiljno shvatili njihovu poruku, ali moramo shvatiti i da ne može jedna osoba niti jedan subjekat da izmijeni cjelokupnu situaciju, već treba da postoji angažovanje i volja svih nas”, istakao je on.

Nimanbegu dodaje da Albanci nijesu zadovoljni svojim statusom, bilo da je u pitanju ekonomski razvoj teritorija gdje živi albansko stanovništvo, bilo da je u pitanju turizam, obrazovanje, decentralizacija, infrastruktura, razvoj poljoprivrede, zapošljavanje.

“To je i dalje veliki problem našeg društva. Politički ciljevi se ne mogu realizovati populističkim izjavama političkih predstavnika, koji uglavnom govore ono što drugi žele da čuju, a ne pokušavaju da preduzmu prije svega odgovornost, kako bi promijenili nezadovoljstvo, koje u neku ruku i sami podstiču.Naše društvo ne može ići naprijed ako nemamo jasne političke ciljeve, stavove i zahtjeve, i prije svega, kao i u svakodnevnom životu, i u politici moramo imati ljudsko i etičko predstavljanje”, ocijenio je on.

Svaki naš zahtjev DPS-u je potreba našeg naroda

Albanci u Crnoj Gori imaju veliki niz neostvarenih političkih i demokratskih zahtjeva, kaže Nimanbegu.

“Opština Tuzi, imovina u Valdanosu, zaštita Solane, rješenje problema obuhvata Morskog dobra jesu zahtjevi čije smo rješavanje dogovorili na veoma dobar način. Ali, oni nijesu samo zahtjevi Albanaca već većine građana”, ističe Nimanbegu.

Kako kaže, činjenica je da su samo albanske partije u koaliciji Albanci odlučno, Forca, DUA i AA, postigle takav dogovor i to, prema njegovom mišljenju,  predstavlja razlog za zadovoljstvo sporazumom.

“Slijedi nam najvažniji posao, a to je kvalitetna implementacija u zacrtanim rokovima i tačno definisanim konačnim rezultatima. Tu nam je potrebna podrška svih faktora koji su nam pomogli da se sporazum postigne i ubuduće. Svi ti zahtjevi su godinama dio našeg političkog programa, na kojem su se samo dodavala nova pitanja a,nažalost, nijesmo imali još priliku da nešto skinemo sa dnevnog reda kao uspješno realizovano”, kazao je on.

Kako ističe, njihovi politički zahtjevi su jasno definisani i stoje iza realizacije svakog od njih, za šta je, poručuje Nimanbegu, potrebno vremena i političke volje.

“Na osnovu toga smo jasno definisali realne rokove za njihovu realizaciju. Mi nećemo odustajati ni od jednog našeg zahtjeva jer su to realne i životne potrebe našeg naroda. Vjerujem da će novi saziv Vlade biti mnogo odgovorniji u realizaciji naših političkih zahtjeva, da ćemo kompromisno raditi u ostvarenju dugogodišnjih ciljeva albanskog naroda, kako bismo na taj način mogli govoriti o demokratskom procesu i ravnopravnom statusu svih građana”, zaključio je Nimanbegu.

Send this to a friend