Politika

Nimanbegu: Borba za zdravlje ispred političkih poena

Genci Nimanbegu

Potpredsjednik parlamenta i predstavnik koalicije “Albanci odlučno” Genci Nimanbegu kazao je u razgovoru za Dan da je politička situacija, kako u cijelom svijetu, tako i u Crnoj Gori, znatno promijenjena zbog pandemije virusa korona.

On je zadovoljan odnosom opozicije i vlasti u cjelokupnoj novonastaloj situaciji i saglasan je sa odlukom da crnogorski parlament i dalje nastavi da djeluje onlajn, kol iko je to moguće, i bez zakazivanja sjednica.

“Politička situacija, ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu, već se promijenila, nivo ovakvog globalnog zdravstvenog rizika je prekinuo dosta političkih procesa i pokrenuo nove. Svi u svijetu su zabrinuti i traže da im zdravstveni sistemi funkcionišu i pored različitih politika prema zdravstvenom sistemu u raznim državama. Kod nas, i kod puno drugih država, trend je da se okrene ka jačanju socijalnih politika, više za radnike nego za kapitaliste, više za ugrožene grupe i više za zdravstvo, što je sasvim normalno i humano, i što i lično podržavam”, kazao je Nimanbegu.

On je naglasio da se moraju isticati pozitivni primjeri u saradnji i ponašanju u doba krize.

“Zasad postoji kvalitetan politički diskurs između opozicije i vlasti, i tome mogu svjedočiti, s obzirom da smo zajedno radili na Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore oko pitanja sastanka sa Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT). Znajući kakvi su bili odnosi prije epidemije virusa KOVID-19, moram reći da treba cijeniti zrelost političkog društva u Crnoj Gori. Svakako da mora biti različitih mišljenja, i ona se najviše ogledaju u tome što se već govori o “neuspješnosti oporavka”. Lično smatram da smo već daleko od toga. Smatram da smo na početku zdravstvene krize i da se sada mora urgentno raditi na liječenju i prevenciji širenja pandemije. Na prošlom kolegijumu sam predložio da se oformi tim ekonomista i drugih eksperata koji će raditi na mjerama šta poslije svega ovoga, a vidim da je Vlada i sama već nešto uradila po tom pitanju”, naveo je Nimanbegu.

Kako je dodao, Skupština treba da iskoristi mogućnosti i ovlašćenja koja ima u skladu sa trenutkom u kojem se nalazimo.

“Mi nismo izvršni organ, već donosimo zakone i vršimo nadzornu i kontrolnu ulogu nad primjenom zakona. Svako veće okupljanje u Skupštini predstavlja zdravstveni rizik, a mi možemo na dosta stvari raditi onlajn. Služba za IT nam može uraditi neke platforme. Takvu platformu već su testirali u Albaniji”, rekao je Nimanbegu.

Upitan da li će se ova situacija odraziti i na proces pregovora Crne Gore zaulazak u Evropsku unije, on je odgovorio da sigurno hoće.

“Što se tiče pregovora sa EU, siguran sam da će se sve ovo odraziti na taj proces, ne samo na metodologiju, već i na dužinu pregovora. Naime, smatram da će ova situacija vjerovatno probuditi pozitivnu stranu kod ljudi, ali i puno više odlučnosti kod političara i politike”, kazao je Nimanbegu.

Polemika oko uslova za održavanje izbora već gubi na značaju

Nimanbegu smatra da će polemika oko uslova za održavanje izbora izgubiti na značaju po završetku cjelokupne situacije oko virusa korona. To se, kako je kazao, odnosi i na odložene lokalne izbore u Tivtu i na parlamentarne izbore planirane na jesen.

“Što se samih izbora tiče, vjerovatno bi se lokalni izbori u Tivtu održali kada i parlamentarni na jesen. Međutim, trenutno ne postoji niko ko nože prognozirati da li će se do jeseni smiriti pandemija. Smatram da će polemika oko uslova za održavanje izbora izgubiti na značaju po završežu ove situacije i očekujem da će većina opozicionih partija uzeti učešće na izborima”, kazao je Nimanbegu.

On ne vjeruje da će doći do izmjena izbornog zakonodavstva koje bi garantovale održavanje fer i slobodnih izbora.

“Što se tiče međusobnih dogovora, nisam uvjeren da će doći do njih jer je malo vremena ostalo do izbora u redovnom roku” jasan je Nimanbegu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovac
Gost
Lovac

Otkaci I vas ova vlast
😄

Lipovo
Gost
Lipovo

Umjesto da ,,korona,, sjedini poslanike na jedno mjesto, oni se ponovo razbježali. Naravno, ovo je šala na nezakazivanje sjednica.

Send this to a friend