Politika

Nimanbegu: Instituciju ne bi trebalo ugasiti zbog namjere da se promijeni tužilac

Sa sastanka

Venecijanska komisija (COE) sastala se juče u vezi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal sa poslaničkim klubovima u Skupštini, ali i Albanskom listom, saopštio je poslanik Genci Nimanbegu.

“Upoznao sam sagovornike g-dina Hamilton – Irska, g-dina Nicolatos – Kipar, g-dina Gaspar – Portugalija i g-dina Dikov – izvjestilac KV-a o stavu Albanske liste, koju ja predstavljam, o ovim nacrtima zakona. Institucije tužilaštva osnovane ustavnim amandmanima iz 2013. godine sa ciljem povećanja nezavisnosti državnog i specijalnog tužilaštva, kao i povećanje dijaloga u Skupštini nakon što se Generalni tužilac i Tužilački savjet izabere kvalifikovanom većinom, što ovaj zakon izbjegava ili omogućava potencijalni politički uticaj ili interesnim grupama”, navodi se u saopštenju.

Institucija ne bi trebalo da bude ugašena (reosnivanje pod drugim imenom) zbog namjere da se promijeni tužilac. U svakoj instituciji, dodaje, ima profesionalnih i poštenih ljudi. Navode o mogućoj korupciji treba posmatrati konkretno, a ne na odgovornosti jedne profesije.

“Tužilaštvo u novije vrijeme pokazuje marljiviju inicijativu nego u prošlosti zbog koje nas navodi da razmišljamo o razlozima takvog ponašanja. Građanima su potrebne pouzdane i profesionalne institucije i to je naš politički cilj. Ni 2014. nismo glasali za tužioca u Skupštini Crne Gore, što se ni posle mnogo godina nije pokazalo kao greška”, navodi Nimanbegu.

Dodaje da skorašnja politička zbivanja u Crnoj Gori utiču na to da politički zahtjevi albanskih predstavnika u Crnoj Gori uvijek utiču i procjenjuju se ne u fokusu stvarne političke rasprave, zbog kontradikcija i podijela među ostalim stanovništvom u Crnoj Gori.

“Čak i izborni zakon dokazuje da postoji malo afirmativne akcije, jer naše predstavljanje još od 2012. godine u Skupštini je u smislu glasova skuplje u odnosu na ostale partije. U svakom slučaju, treba insistirati na dijalogu između pozicije i opozicije za postizanje dogovorenog zakona i treba ih uslovljavati da kandidat ima konsenzus nakon istinskog parlamentarnog dijaloga”, navodi on.

Kako zaključuje, trenutna vlast kada je bila u opoziciji bojkotovala je samu Skupštinu ili glasanje kandidata za tužilaštvo, što sada komplikuje politički dijalog.

 

Send this to a friend