Politika

Nimanbegu: Vlada šalje poruku da je dijaspora nepoželjna; Đeka: Riječ o izbornom i etničkom inženjeringom, ovo nijesmo doživjeli ni u doba Miloševića

Sa konferencije

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, ocijenio je danas da je najava Vlade o izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu i pokretanju postupka za izmjene Zakona o registrima stalnog i privremenog boravka, prvenstveno usmjerena prema albanskoj dijaspori i drugim manjinama. On je na pres-konferenciji s poslanikom Albanske koalicije Fatmirom Đekom, kazao da su oni protiv takvih predloga, koji bi, ako se usvoje, stvorili negativne posljedice u više aspekata.

“Izmjena Uredbe o zakonitom boravku može „olakšati“ van zakonskih procedura, uključivanje ili davanje crnogorskog državljanstva hiljadama osoba, a to ima negativne posljedice na birački spisak i u ovoj polarizovanoj situaciji u Crnoj Gori sigurno će podići konflikte unutar društva na neželjeni nivo, čemu svjedočimo ovih dana. Drugo, u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, namjera da se administrativnom odlukom odjavi a zatim ponovo prijavi prebivališta ima veze sa ne sa navodinimregulisanjem izbornih lista, već je to inicijativa sa još problematičnijim namjerom a u vezi sa situacijom u kojoj se nalazi naša dijaspora, ili čak građanima u kratkom roku od jedne godine onemogući da se ponovo registruju. rezultat toga bi bilo oduzimanje prava glasa”, rekao je Nimangebu.

Slična aktivnost u Sloveniji,  dodaje, odjavom prebivališta olovkom, devedesetih godina, rezultirala je odlukom protiv Slovenije na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu i pokazalo se da je povezana sa namjerom oduzimanja državljanstva.

“Takođe, ako prođe, gubitak lične karte dijaspore sa privremenim boravkom i bez državljanstva zemlje domaćina, prouzrokovaće ne samo gubitak glasačkog prava već i na situaciju vezanu za uvecavanje poreza, da ce zdravstveno osiguranje, postupak nasleđivanja imovine i još puno sada jednostavnih administrativnih pitanja postati problem za naše državljane u Crnoj Gori”, rekao je on.

Da ovdje postoji namjera usmjerena prvenstveno albanskoj dijaspori i drugim manjinama, podsjeća ih višegodišnja retorika, navodi Nimanbegu, od većeg dijela nekadašnje opozicije a sadašnje pozicije, gdje i za referendum ili za rezultate izbora krivili „fantomske birače“ iz reda manjina.

“Ima li potrebe podsjetiti podcjenjivanje manjina da naš glas vrijedi manje od glasova drugih i da je za referendum bilo potrebno 55 odsto da rezultat bude prihvatljiv. Optužbe usmjerene o neregularnsoti glasača iz redova manjina indirektno shvatamo i kao znak neprihvatanja crnogorske nezavisnosti i dan danas. Na ovaj način Vlada, kada predlaže ovakve promjene, šalje nedemokratsku poruku dijaspori da je nepoželjna”, ocijenio je on.

Kako poručuje, sve ove godine, kada sem insinuacijama, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, posebno iz razloga koje pominje aktuelni režim. U stvarnosti oni su provjeravani i nadgledani od političkih stranaka, nevladinih organizacija i poboljšavaju se iz godine u godinu.

“Njihovi nedostaci nikada nisu bili toliki da bi ih neko zloupotrijebio a ne da bi to uticalo na izborni proces na nezakonit način. I mi, učestvujući u desetinama izbornih procesa, nismo primjetili da na izbornim listama ima toliko nepravilnosti u biračkim spiskovima, i tu postoje stvarni glasači, državljani Crne Gore, sa zakonitim prebivalištem. Kao kontradiktornost je i sama analiza birača, koju su ovih dana izvršile nevladine organizacije za Nikšić ili Herceg Novi, koja je pokazala su je prebivalište ili posjedovanje vise državljanstva, van zakona i ustava, naglašeni tamo, ali i u samoj Vladi gdje ima najmanje dva ministra imaju prebivalište u Srbiji gdje i tamo imaju pravo glasa”, istakao je on na konfrenciji za medije.

Poručuje i da nijesu naivni da će ministri dozvoliti da ostanu bez prava glasa, a samim tim i teško stečenih ministarskih mjesta, stoga izražava svoju ogorčenost što se potvrđuje da se u ovim aktivnostima radi u potpunosti o manjinskim narodima, prije svega Albancima u dijaspori.

“Stoga pozivamo Vladu i njene institucije da konačno odustanu od ovih aktivnosti i da ovaj zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci ove skupštinske većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jedino konsenzusom članova ove komisije. Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice albanskih poslanika u Skupštini i da svoj glas podignu kako kod međunarodnog faktora, tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori”, rekao je on dodajući da će braniti prava svih građana.

Đeka: Riječ o izbornom i etničkom inženjeringom

Đeka je kazao da su odlučno protiv svakog predloga ili zakonskog akta kojima bi se njihovoj braći, rođacima i prijateljima na bilo koji način oduzimala ista prava koja i oni imaju.

“Jer, oni su neki milom – zbog ekonomskih razloga, a mnogi zbog državne prisile bili primorani na privremeno potraže novi dom. I našli su ga, ali se ovdje stalno vraćaju. Imaju kuće, dovode svoju djecu, plaćaju poreze, tu su nam zajednički grobovi. Uvijek kada je neko u nevolji, kada se gradi neki put, vjerski objekat, potrebna infrastruktura, oni su tu. U ovo informatičko doba, pažljivo prate sve što se ovdje dešava, pa čak nekada brže i bolje od nas samih”, rekao je Đeka.

Uzimajući u obzir da je svih njih zajedno malo, pa čak i sa mrtvima, da je tako nužno očuvati socijalnu koheziju društva, da svaki čovjek mora biti neizmjerno važan, “ne mogu se načuditi prijedlozima u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta”.

“Mi u Albanskoj koaliciji “Jednoglasno“, ali i sve političke strukture i sve organizacije, nemamo nikakve sumnje: riječ je o pokušaju izbornog inženjeringa, a kada je riječ o Albancima i, na mala vrata, ali evidentnog, konačnog etničkog inženjeringa. Jedan istorijski, autohtoni narod u Crnoj Gori na ovaj bi način vjerovatno pao na nivo tzv. statističke greške. Na tako nešto mi ne možemo i nikada nećemo pristati! Stoga pozivamo nadležno Ministarstvo i Vladu da prestane sa ovakvim opasnim igrarijama koje nijesmo doživjeli ni u doba Slobodana Miloševića”, jasan je Đeka.

Poručuje da je ovaj perfidan pokušaj nezakonit i netransparentan.

“Ministar kao dobar pravnik trebao bi da zna da se prava i obaveze utvrđuju zakonom, a nipošto podzakonskim aktima. Uostalom, isuviše su ovo ozbiljne i osjetljive stvari, posebno za našu malu zajednicu, da bi se utvrđivale uredbama, daleko od očiju javnosti. I nemam nikakve dileme da će naša privremena dijaspora, na primjeren način, a svakako uz našu snažnu podršku, uspjeti da sačuva, unaprijedi i razvije sva stečena prava. I da će čak i ova nevesela epizoda biti nova poveznica sa svojom zemljom”, zaključuje Đeka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Шарка
Gost
Шарка

Samo složno sa svakim, normalno je da imamo dvojno Državljanstvo !

Limenka
Gost
Limenka

A nece glasati u CG bez ako dodju da zive ovdje…
Ne moze i tacka.
Nece vise dijaspora drzati DPS na vlast, onda neka i Crnogorci iz Srbije glasaju na izborima?

Makarije
Gost
Makarije

Svi u Luxemburg i odma tražite autonomiju,to bar znate.

Rastoci
Gost
Rastoci

Ne vidim šta je sporno! Samo se odlučite oćete li zapad Evrope ili svoju Crnu Goru!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovo podsjeća na Nirnberg 30ih godina prošlog vijeka!!

Mornar
Gost
Mornar

Vlada je pala i sad im treba haos.. ispratimo ih dostojanstveno 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Prokletije
Gost
Prokletije

Pravda za građane Luxemburga!

Send this to a friend