Politika Pažin u Berlinu

Njemačka cijeni i podržava proevropsku politiku Crne Gore

Njemačka veoma cijeni i podržava istrajnost Crne Gore u vođenju proevropske politike na Zapadnom Balkanu, saopšteno je danas u Berlinu tokom susreta potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Njemačke.

Kako je saopšteno iz Vlade, Pažin je izrazio poštovanje za strog, ali pravičan pristup Njemačke politici proširenja Evropske unije, dodajući da takav principijelan stav Berlina predstavlja ohrabrenje Crnoj Gori da će njen dalji napredak ka punopravnom članstvu u EU biti zasnovan na realnom vrednovanju ostvarenih rezultata.

“U razgovoru sa predsjednikom Odbora za EU poslove Bundestaga Ginterom Krihbaumom i članovima Odbora, potpredsjednik je ukazao da Crna Gora može Evropskoj uniji poslužiti kao primjer uspješnog usvajanja evropskih vrijednosti i pravila u regionu Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, podsjetio je da je Crna Gora danas punopravna članica NATO, lider u procesu evropskih integracija i jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija”, navode u Vladi.

Krihbaum je saopštio da Njemačka ima veliki interes da Crna Gora nastavi put ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Njemačka podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU. Mi želimo da Crna Gora uđe u EU i postignut je napredak u brojnim oblastima. Naravno još nijesmo stigli do cilja i, naravno, ima mnogo toga da se uradi. Ali i naša savezna kancelarka Angela Merkel je u protekloj godini imala veoma konstruktivan susret sa vašim premijerom (Duškom) Markovićem kada se radi o borbi protiv kriminala ili korupcije. Mi ovdje smo veoma odlučni, isto kao i Vlada Crne Gore. Mi imamo veoma partnerski, veoma prijateljski odnos i to će se sigurno nastaviti i u budućnosti”, naglasio je Krihbaum.

Pažin je istakao da će Crna Gora odlučno nastaviti da vodi evropsku politiku, bez obzira na trenutnu fokusiranost Evropske unije na unutrašnja pitanja i bez obzira na aktuelne razlike unutar Unije u pogledu vizije budućnosti procesa proširenja.

Pozdravio je veoma uravnotežen stav Njemačke kada je u pitanju tzv. Mini Šengen, za koji je, kazao je Pažin, jasno da ne može zamijeniti za punopravno članstvo zemalja regiona u EU.

“Suština evropske politike Crne Gore je svakako da našim građanima obezbijedimo viši životni standard i da gradimo društvo koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama. Mi nastavljamo evropske reforme i nećemo svoju dugoročnu politiku bazirati na trenutnim odlukama pojedinih članica EU. Imamo jasan evropski kurs i nastavićemo odlučno i istrajno sa promovisanjem vrijednosti i standarda na kojima počiva i sama EU”, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Tokom susreta u njemačkom Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, specijalna izaslanica i direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA Suzan Šic i direktor za politiku EU Tomas Osovski izrazili su punu spremnost Njemačke da podrži Crnu Goru u daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, prije svega na bazi rezultata ostvarenih u oblasti vladavine prava.

Potpisan sporazum o saradnji između ministarstava pravde

Pažin i njemačka ministarka pravde Kristin Lambreht potpisali su danas u Berlinu Sporazum o saradnji između Saveznog ministarstva pravde Njemačke i Ministarstva pravde Crne Gore.

“Potpisivanjem ovog Sporazuma stvoreni su uslovi za redovnu razmjenu informacija i iskustava između dvije zemlje u najznačajnijim oblastima vladavine prava, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravom Evropske unije, borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i privrednog kriminala, finansijske istrage i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, pravosudnu saradnju u krivičnim, građanskim i trgovinskim stvarima i druge oblasti”, ocjenjuju u Vladi.

Send this to a friend