Politika

Nova metodologija za pristup Crne Gore EU: Vladavina prava i snažna ekonomija ključna pitanja

Savjet Evrope

Crna Gora je dužna da tokom procesa pristupanja obezbijedi jači fokus na vladavinu zakona, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, kao i na ekonomske kriterijume. To je navedeno u zaključcima Savjeta EU za opšte poslove, kojima se prihvata Nova metodologija za vođenje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, piše Dan.

Kako se navodi, Savjet EU se saglasio sa primjenom revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su obje zemlje kandidati izjavile da prihvataju novu metodologiju. Promjene će biti prilagođene postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom tokom međuvladinih konferencija, a sa Crnom Gorom je održana 22. juna u Luksemburgu.

“Evropska unija i njene države članice dosljedno izražavaju svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Ova čvrsta perspektiva punopravnog članstva u EU za zapadni Balkan zasnovana na zaslugama u skladu je sa političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima Unije”, istaknuto je u zaključcima Savjeta EU.

Kako se navodi, poboljšanje procesa pristupanja Crne Gore fokusira se na nekoliko elemenata.

“Snažniji fokus na temeljne reforme od suštinske je važnosti, a takođe je i u interesu država kandidata da one i dalje ispunjavaju reformske obaveze i daju opipljive rezultate u njihovoj primjeni. Ovo je ključno za ostvarivanje njihove evropske perspektive. To zahtijeva jači fokus tokom procesa pristupanja na vladavinu zakona, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, kao i na ekonomske kriterijume”, navodi se u zaključcima Savjeta EU.

Neophodne su, kako se ističe, redovne međuvladine konferencije na ministarskom nivou, zajedno sa sjednicama savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, jer se time jača dijalog sa zemljama kandidatima i pomaže da se fokusiraju napori na ključne reforme koje bi trebalo da omoguće dalji napredak.

Biće uslovljavanja, fokus i na javnu upravu

U zaključcima Savjeta EU navodi se da je u februaru prošle godine već odobren dokument Evropske komisije kojim se otvaraju vrata za članstvo Crne Gore do 2025. godine, sa ciljem da oživi proces pristupanja čineći ga predvidljivijim, vjerodostojnijim, dinamičnijim i podložnim jačem političkom upravljanju.

“Novi proces zasnovan je na objektivnim kriterijumima i rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima. Njegov kredibilitet je ojačan još snažnijim fokusom na temeljne reforme, počevši od vladavine zakona, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave, kao i ekonomija zemalja kandidata”, piše u zaključcima Savjeta EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Molim vas da sklonite fotografiju jer opet mijesate dvije organizacije- stavili ste sliku Savjeta Evrope iz Strazbura, a pricate o Savjetu EU iz Brisela…Mislim da poslije ovoliko godina pregovora barem tu razliju treba da znate..

oooo
Gost
oooo

Za njih na zapadu mi smo samo divlji balkanci i mi nikad necemo uc u tu EU. Postovanjem tih njihovih zakona ZA NJIH cemo popravit malo tu sliku ali pola tih zakona nije za nas i nas narod. Predaleko smo mi od tog zapada po svemu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vladavina prava ?? -Kod nas vladaju IZDAJNICI
Snažna ekonomija ?? -Sprdate li se vi ???

Send this to a friend