Politika Darko Trifunović, profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost

Nova većina će pristati na sve samo da sjednu u fotelje

Darko Trifunović

U demokratiji je nezapamćeno to što se desilo u Crnoj Gori, jer obično se glasa za programe partija, a ovdje se glasalo za svetinje i iracionalnu stvar da li će neko da ih otme ili ne – kaže za Pobjedu Darko Trifunović, profesor Fakulteta za bezbjednost u Beogradu. Ističe da je u Crnoj Gori stvoren vrlo opasan model koji lako može da se obije i Srbiji o glavu.

Da li su Vas iznenadili rezultati izbora u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Nijesu. Očigledno je da to nijesu izbori na kakve smo navikli. U demokratiji je nezapamćeno to što se desilo u Crnoj Gori, jer obično se glasa za programe partija, a ovdje se glasalo za svetinje i iracionalnu stvar da li će neko da ih otme ili ne. U Crnoj Gori je stvoren vrlo opasan model koji lako može da se obije i Srbiji o glavu. Čitava infrastruktura koja je napravljena na teritoriji Srbije u velikoj mjeri uticala je na izbore u Crnoj Gori i dovela do ovih rezultata. Ta infrastruktura nije demontirana i postoji opasnost da se ona vrlo lako okrene i protiv vlasti u Srbiji. Posebno osjetljive teme su crkva i Kosovo. Ali, treba potražiti i odgovornost ljudi u Crnoj Gori koji su omogućili da takve strukture djeluju na teritoriji Crne Gore.

Pred kakvim bezbjednosnim izazovima će se naći nova koalicija s obzirom na to da njena najveća partija ima blisku vezu sa Rusijom. Da li sada možemo da očekujemo snažniji uticaj Rusije u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Ne. Vidjeli smo da je ta koalicija prihvatila sve ono protiv čega su se zalagali u izbornoj kampanji. Oni će gledati da po svaku cijenu i različitim političkim trikovima sastave vladu – pristaće bukvalno na sve: članstvo u NATO, neotpriznavanje Kosova. Već sada pokušavaju da samelju manje koalicione partnere: pozivaju manjine da im se priključe i čim im se budu priključile partije i koalicije koje razmišljaju i rade proevropski na određen način će ih staviti u šah-mat poziciju. U ovom trenutku ne treba očekivati da se Rusija umiješa, ali to treba očekivati dugoročno. Ako se sjećate, najavljivali smo poslije državnog udara još jedan snažniji udar na Crnu Goru koji se i desio kada su određeni sveštenici SPC nosili mošti po kućama, kleli određene ljude i funkcionere iz Srbije.

Ta koalicija je došla na vlast jer je javno propagirala da će otpriznati Kosovo i da zaustavi napredak Crne Gore ka evroatlanTskim integracijama. Sada odjednom pred licima građana potpisuju sporazum da prihvataju sve to. Onda se postavlja pitanje, da li da budem toliko oštar, da li su to bile slatke laži i da li su oni koji su glasali za njih pristali na platformu koju sada vidimo ispred nas.

Imamo razne analize u kojima se kaže dosta je bilo 30 godina vladavine DPS-a. Zašto se u obzir uzima samo broj godina na vlasti, a ono što je urađeno za to vrijeme je u drugom planu, često se i ne pominje?

TRIFUNOVIĆ: Niko nije spominjao Angelu Merkel i koliko je ona na vlasti. Crna Gora ima oko 600 hiljada građana. Minhen ima nekoliko miliona stanovnika, a gradonačelnik Minhena je demokratski izabran, evo 30 godina je na vlasti.

Ovdje je drugi narativ, sada vidimo političare iz trećeg ešalona koji se nijesu pojavljivali na litijama, jer oni koji su se pojavljivali nijesu uspjeli ličnim autoritetom ni političkim platformama da zadobiju povjerenje građana i naprave nešto bolje u Crnoj Gori upravo tih 30 godina. Onda su pokušali da preko Beograda zavladaju Crnom Gorom, pošto im nije uspjelo onda su pokušali preko Rusije i evo uspjelo im je. Nijesu ni formirali vladu a uradili su salto mortale, kako će na to da reaguju njihovi glasači i koalicioni partneri.

Kako vidite dalju ulogu SPC u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Amfilohije Radović treba da ode. On je prokleo žive ljude i sve koji su protiv Rusije: držao je opijelo od predsjednika Vučića do ministra spoljnih poslova Dačića. Odakle mu pravo to da radi? Sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog, igra se sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, drži u svom posjedu tri najveće relikvije u hrišćanstvu. Šta on zamišlja – ko je?

Nijesam protiv Ruske crkve i naroda, ali sam protiv ruske politike koja je maligna na ovim prostorima. Ruska politika je Srbiju uništila i zamotala u crno: od ruskih eksponenata i špijuna, od Slobodama Miloševića i Mirjane Marković i svih zlikovaca koji su Srbiju uvukli u bespotrebne ratove za račun Kremlja i ruskih službi pa do najveće pljačke Srbije preko naftne industrije. Sad dođe neki Amfilohije i kaže neka je proklet svako ko je protiv Rusije. Umjesto da je mirio Srbe i Crnogorce, on je unio jabuku razdora iz ličnih i ekonomskih interesa i stavio se u funkciju Rusije u odnosu na Crnu Goru – zato će morati krivično da odgovara.

Kakvi će biti odnosi između Crne Gore i Srbije nakon formiranja nove vlade u Podgorici: mogu li se za početak riješiti nesporazumi oko izručenja Svetozara Marovića i boravka Branke Milić u Ambasadi Srbije u Podgorici – jer ih potražuje crnogorsko pravosuđe?

 TRIFUNOVIĆ: Oduvijek sam se zalagao da Srbija i Crna Gora imaju najbolje odnose. Ne smijemo jedni drugima da se miješamo u unutrašnju politiku i moramo da poštujemo jedni druge. Svaki Srbin kojem smeta crnogorska zastava treba da potraži pomoć psihologa jer zastava kralja Nikole je na Mojkovcu štitila odstupnicu srpskoj vojsci. Crnogorska vojska je do zadnjeg izginula i nije imala više sa čim da ratuje.

Koliko poštujem srpsku zastavu, toliko poštujem i crnogorsku i državu Crnu Goru koja je sa Srbijom 13. jula 1878. godine stekla državnost. Taj dan treba da bude zajednički datum srpske i crnogorske državnosti – apelujem na vlade obje države da se on zajednički obilježava. Naša prošlost je mnogo uvezana, sadašnjost je neraskidiva a budućnost je pred nama. Ne možete da kažete Srbin a da ne mislite Crnogorac i obratno.

Želim da se svaki Crnogorac koji dođe u Beograd osjeća onako kao što se ja osjećam i u Podgorici, Baru, Herceg Novom i bilo gdje drugdje. Vrijeme konflikata i podjela mora da stane, da se pomirimo da je Crna Gora nezavisna i suverena država i da ima pravo da uređuje svoje odnose i bira svoju spoljnu politiku. I Srbija će pratiti sličan put Crne Gore.

31

avatar
1000
28
3
0
 
31
MISKOLovcenskaMarinaMarinaMarina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MISKO
Gost
MISKO

Fotelje nijesu vise u modi sad su stoklice…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Normalno !

Marina
Gost
Marina

“da se pomirimo da je Crna Gora nezavisna i suverena država i da ima pravo da uređuje svoje odnose i bira svoju spoljnu politiku. I Srbija će pratiti sličan put Crne Gore.”

Sve je covjek rekao u ovih nekoliko pasusa!

Marina
Gost
Marina

“Sad dođe neki Amfilohije i kaže neka je proklet svako ko je protiv Rusije. Umjesto da je mirio Srbe i Crnogorce, on je unio jabuku razdora iz ličnih i ekonomskih interesa i stavio se u funkciju Rusije u odnosu na Crnu Goru – zato će morati krivično da odgovara.”

Marina
Gost
Marina

TRIFUNOVIĆ: Amfilohije Radović treba da ode. On je prokleo žive ljude i sve koji su protiv Rusije: držao je opijelo od predsjednika Vučića do ministra spoljnih poslova Dačića. Odakle mu pravo to da radi? Sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog, igra se sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, drži u svom posjedu tri najveće relikvije u hrišćanstvu. Šta on zamišlja –… Više »

Marina
Gost
Marina

U demokratiji je nezapamćeno to što se desilo u Crnoj Gori, jer obično se glasa za programe partija, a ovdje se glasalo za svetinje i iracionalnu stvar da li će neko da ih otme ili ne.

Marina
Gost
Marina

“Vidjeli smo da je ta koalicija prihvatila sve ono protiv cega su se zalagali u predizbornoj kampanji…”

Marina
Gost
Marina

Alal ti vjera covjece !!!
Nemam rijeci da iskazem postovanje prema tvojem postenju ali prije svega na hrabrosti.
Reci ovo kao Srbin u Srbiji u ovom trenutku je za svako postovanje.

Baraka
Gost
Baraka

To reci onom Psihopati i njegovim ulizicama. Medjutim, Crna Gora se sve vise udaljava od Srbije, ne dozivljava je vise kao najblizeg i najdrazeg komsiju, brata, sestru i sto sve ne. Sve sto je Srbija uradila, i radi doprinijelo je da se to udaljavsnje ubrzava..

zurzekulto
Gost
zurzekulto

haha.. pa da još se ovaj nije glasnuo haha kakav lik. On profesor haha E tugo podplaćena haha

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lako je śednut u kabinu aviona,ali treba znat vozit???

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Šta se ovaj četnik mijesas u unutrašnja pitanja Crne Gore. Stvarno sramota…

Nenad
Gost
Nenad

Opet strucnjaci..samo ovi sto podrzavaju dps se ne mijesaju a oni drugi se mijesaju..sou bez majke a sve nebitni likovi u srbiji

Bernini
Gost
Bernini

Prodali su oni dušu đavolu,da unište Crnu Goru,da je ne bude,da je utope ponovo u Srbiju.

Ana Obradovic
Gost
Ana Obradovic

👌

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Odavno ne viđesmo ovoga vrlog naučnika 😂

vjecna da je
Gost
vjecna da je

jos jednom je direktno mijesanje srbije i srpska crkva uz sve greske vlasti u cg plus korona zaustavila crnu goru na evropskom putu ….sjetite se porodice guvernadura radonjic …. medjutim to se istim petrovicima obilo o glavu kasnije …srpska crkva je zlo teg o vratu crnoj gori ali i srbiji zadojenoj nacionalizmom mitomanijom

Iggi
Gost
Iggi

Ovaj covjek je toliko korektan u izjavama, ne samo sad nego i od ranije, i ne samo kad je u pitanje odnos CG i Srbije, nego inace. Srbijanci su vrijedan narod, vecinom posten, nama blizak, i nijesu oni krivi za zlo koje se desava kod nas. Krive su nase posrbice sto pljuju CG, da bi imali bolji status u Srbiju.… Više »

Trol
Gost
Trol

Ovaj covjek je toliko priznat da ga i u USA i u Kinu zovu na predavanja – obicno kad ides kod jednih kod drugih ti vrata zatvore sem ako si jako bitan.

Tereza
Gost
Tereza

To da ga ne vole u Srbiji je laz kao sto je laz da ga ne vole u Cg. Ne vole ga ateisti i manjine koji ne vole ni crkvu ni Boga.

dora
Gost
dora

U Srbiji priča protiv Crne Gore. Imate emisije na youtubu.

Emina
Gost
Emina

Dosta realno Trifunovicu , ali navijacki.

Formia
Gost
Formia

Ne dopustite da vas zavaraju “prijateljski” nastrojeni analiticari iz susjedne zemlje. Slusao sam ovog lika na njihovim televizijama i usmjerava se kako vjetar duva. Ocigledno da ima neki zadatak koji je usmjeren ka slabljenju uticaja Rusije i to je svo njegovo “prijateljstvo”. Ne budimo kratkog pamćenja i uzdajmo se samo u sebe.

Nikkla
Gost
Nikkla

Bravo, odlicna analiza, pogotovo ovo oko nase zastave.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Da je srece bilo bi tako: 1. Amfi da odgovara za sirenje mrznje i huskanje i zavjeru protiv drzave zajedno sa DF-ovcima 2. Srbija i Crna Gora da puste neki civilizovani svijet u politiku, a ne ludake nacionalisticke koji su trenutno u obje drzave na vlasti (sto je najgore nijesu oni ludi, no znaju sto pali kod glasaca njihovih) 3.… Više »

Idea
Gost
Idea

Kada bi svi srbi bili ovako pametni bio bi raj na balkanu.

Idea
Gost
Idea

Bravo profesore

Ida
Gost
Ida

Samo se ne sjekiraj, Trifunoviću.

Filipini
Gost
Filipini

Koji su ovo foliranti

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Eto ovo je pravi srbin,koji želi svojoj braći crnogorcima dobro.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Meni se čini i ti bi pristao na sve iz istog ili sličnog razloga.

Send this to a friend