Politika

Novac iz pretpristupne pomoći i za otplatu kineskog duga

Novac iz treće generacije Instrumenta za pretpristupnu pomoć mogao bi se iskoristiti za pomoć Crnoj Gori u otplati kineskog duga, kaže za TVCG izvjestiteljica Evropskog parlamenta za IPA III Željana Zovko. Naglašava i da će taj novac pomoći Crnoj Gori u transformaciji institucija, ali i u infranstrukturnim projektima.

Podrška u institucionalnim, pravnim, administrativnim i društveno-ekonoskim reformama koje vode prema usklađenosti s vrijednostima, standardima i politikama Evropske unije, glavna je svrha instrumenta IPA III koji podrazumijeva ukupan budžet od 14,2 milijarde eura.

Izvjestiteljka EP za ovaj mehanizam Željana Zovko kaže da, kada je riječ konkretno o Crnoj Gori, ta sredstva mogu pomoći u onim djelovima gdje je Podgorica tražila novac od nekih drugih aktera koji aposlotno nijesu išli na to da pomognu u vrijednostima kojima teži naša zemlja.

“Ovim novcem će se pokušati Crna Gora izvući iz nekih dužničkih situaciji kojih smo nažalost svjedoci, kroz evropski novac koji će pomoći transformaciju institucija, ali i logističkih projekata, puteva, mostova, svega onoga za šta su novac tražili negdje gdje je to izgledalo puno lakše. Međutim dugoročno posljedice mogu biti štetne i za samu zemlju i za njezine građane. Ovim uskačemo i pomažemo da se nađe taj novi put”, kazala je Zovko.

Na pitanje da li bi se taj novac mogao koristiti i za rješenje situacije sa auto-putem i kineskim dugom, Zovko naglašava da je to
apsolutno moguće.

“Mislim da je tu sad sve do crnogorskih vlasti da vide na koji način će prevazići ovaj problem u koji je Crna Gora ušla”, naglasila je Zovko.

Kao novine u odnosu na raniju pretpristupnu pomoć Zovko, između ostalog, navodi značaj prekograniče saradnje, što će biti prioritet u raspodjeli novca za projekte.

Velika novina je investicijski paket od devet milijardi koji je uvećan za sve one kreditne linije koje ćemo dobiti od raznih međunarodnih investicionih fondova, tako da će taj paket iznositi 28 milijardi.

Najnovija uredba o instrumentu IPA III, koja obuhvata zemlje regiona i Tursku, razlikuje se od prethodnih i po pojačanom učešću Evropskog parlamenta u upravljanju i praćenju instrumenta.

“Imamo velike poluge za kontrolu, sve će se odnositi na poštovanje, ovo nije novac koji će se bacati, koji će se tek tako davati, ne samo da će Komisija kotrolisati potršnju već i Parlament i imaćemo uvida u sve tematske cjeline i tražiti odgovornost u slučaju malverzacija”, poručila je Zovko.

Instrument pretpristupne pomoći IPA III formalno bi trebalo da bude odobren i potpisan početkom jeseni, najprije na AFET-u i plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, a potom i u Savjetu EU.

Send this to a friend