Politika

Novac za pomoć Crnoj Gori i za suprostavljanje ruskom uticaju u BiH u okviru najnovijeg paketa SAD za Ukrajinu

Stejt department/ EPA/MIKE THEILER

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke balkanske zemlje, uključujući Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

U odgovoru iz Stejt departmenta na upit novinara Glasa Amerike pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara.

Prema informacijama iz Stejt departmenta, novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini podijeliće se na “Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija” u istočnoj Evropi i na Balkanu.

“Sredstva iz ovog paketa pomoći će NATO saveznicima da popune kapacitete koje su donirali Ukrajini iz vlastitih zaliha kako bi zadržali i ojačali NATO odvraćanje. Više od 322 miliona dolara tih sredstava odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost obrane od ruskog rata, koji je u toku”, navodi se u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Ova investicija od 322 miliona dolara u Ukrajini pružiće podršku za širok raspon oružanih kapaicteta, uključujući sisteme koji nisu obuhvaćeni NATO standardima; pomoći ukrajinskim oružanim snagama da pređu na sisteme NATO-a za paljbu velikog dometa, kao što je artiljerija; i podržavati kapacitete za protivvazdušnu odbranu.

Gruzija će takođe dobiti 35 miliona dolara finansiranja za komplete borbene opreme svojih brigada, protivdronske sisteme (UAS), napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, kapacitete pokretljivosti i obranu od sajber napada.

Ostatak paketa od 713 miliona dolara osiguraće odbrambene artikle, obuku i usluge za evropski region (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Letonija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Slovenija); podržati Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Slovačku; i pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja”, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Poslije ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, porastao je interes zapadnih i NATO zemalja za suprostavljanje malignom ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oblak
Gost
Oblak

Ali Rusi su turisti kod nas.Ostavljaju novac.

Kriki
Gost
Kriki

Posteno, otvoreno.. Evo pare za to i to. A ne ka nesretnici pro ruski, sve ispod mantije dostavljaju!

Send this to a friend