Politika Društvo profesionalnih novinara Crne Gore

Novinari i mediji ne smiju biti dio političkih kampanja

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) poziva sve novinare i medije da tokom izborne kampanje, uoči predstojećih parlamentarnih izbora 30. avgusta, izvještavaju poštujući profesionalne standarde, saopšteno je iz DPNCG.

“Apelujemo i pozivamo kolege da i na društvenim mrežama, posebno tokom kampanje, poštuju etičke standarde i da predstavnike političkih partija ni na koji načine ne dezavuišu vodeći na taj način negativnu kampanju protiv određenih političkih snaga što nije u skladu sa novinarskim standarima”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, ukoliko novinari imaju informacije za koje smatraju da su od interesa za javnost, potrebno je da ih obrade u medijima sa dužnom novinarskom pažnjom umjesto što iznose jednostrane kvalifikacije i uvrede na društvenim mrežama na račun pojedinih zvaničnika i partija.

“Svjedoci smo da su posljednjih dana ne samo političari, već i članovi njihovih porodica, na udaru određenih medijskih struktura, na način što se pokušavaju diskreditovati plasiranjem netačnih i neprovjerenih informacija, često uvredljivog sadržaja.

Takvo izvještavanje prenosi se i u sferu društvenih mreža, gdje usljed nemogućnosti moderiranja komentara u online prostoru dolazi do širenja govora mržnje, što je neprihvaljivo i ima nesagledive negativne posljedice”, kažu iz DPNCG.

Ovo je, kako si istakli, posebno važno imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji koja je uslovila da se izborna kampanje „preseli“ u medije i na društvene mreže.

“Podsjećamo, novinari su dužni da se pridržavaju načela koja propisuje Kodeks novinara i novinarki Crne Gore, te da izvještavaju njegujući najviše profesionalne i etičke standarde, pozivajući se na provjerene izvore informacija”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

A vazi ili su za opoziciju ili poziciju nema tu objektivnog novinarstva

vEsti
Gost
vEsti

Ovo pravilo da važi za sve osim nas

Mileva
Gost
Mileva

Je li ovo važi za Vijesti, pošto su njeni novinari uz URU i Demokrate,aoni su članovi ovog Društva, a isto važi i za Sindikat medija.

Send this to a friend