Politika

NSD: Đukanoviću važnije da Srbi ostanu ugroženi nego da Crna Gora opstane

Marko Kovačević

Jasno je da je uloga Mila Đukanovića bila i ostala predani rad protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i protiv Srbije, zbog toga on intimno sarađuje sa Hašimom Tačijem i drugima koji za cilj imaju držanje srpskog naroda i Srbije u podređenom položaju, a Crne Gore van suštine iz koje je nastala, saopštio je portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević.

Đukanović je u intervjuu RTCG kazao da Srbi u Crnoj Gori nijesu ugroženi i dodao da se lideri prosrpskih političkih partija u  uporno  trude da osujete Srbe da postanu dio crnogorskih državnih institucija i na taj način najbolje zaštite svoje specifične interese.

Kovačević je istakao da Đukanovićev posao nije da bude predsjednik Crne Gore i da radi u interesu građana i svoje zemlje već da naudi srpskom narodu i Srbiji čak i po cijenu gubitka teritorije i ugrožavanja suvereniteta Crne Gore.

“Umjesto što pokušava da relativizuje pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, bolje bi bilo da se predsjednik Crne Gore zapita zašto je jedna tako bitna adresa kao što je patrijarh SPC, prepoznala u državi čiji je on predsjednik duh NDH.  Kakvu politiku protiv srpskog naroda u Crnoj Gori vodi vlast na čijem je čelu Milo Đukanović najbolje pokazuju podaci između dva popisa stanovništva od 2003. godine do 2011. godine. U tom periodu imamo sistematski rad države na asimilovanju Srba, kao i na smanjenju broja govornika srpskog jezika, što je dalo konkretne rezultate na popisu stanovništva iz 2011. godine, gdje imamo 20.304 Srba manje nego na popisu 2003. godine, dok je broj onih čiji je maternji jezik srpski na popisu iz 2011. godine manji za čak 127.845”, kazao je Kovačević.

On tvrdi da su te aktivnosti  nastavljene i posle popisa 2011. godine i da je cilj da se broj Srba i onih čiji je maternji jezik srpski, na popisu 2021. godine dodatno umanji.

“Zbog toga izjava Đukanovića da ne vidi ugroženost Srba u Crnoj Gori jednaka je konstataciji da je Jasenovac bio radni logor.
Srpski jezik, kao maternji jezik većine građana, nema adekvatno mjesto u Ustavu, u državnom i školskom sistemu Crne Gore, što nikako ne može biti odgovornost srpskih političara iz Crne Gore već je to produkt politike koju personifikuje Milo Đukanović. Procenat Srba koji su zaposleni u lokalnim administracijama i javnoj upravi je katastrofalno mali. Koliko ima sudija i direktora škola koji su Srbi”, pita Kovačević.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend