Politika

NVO Green Home traži da Odbor za ekologiju preispita rad ministara Mitrovića i Bojanića

NVO Green Home apeluje na Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore da pokrene kontrolno saslušanje Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija, kako bi se utvrdila odgovornost za kvalitet stepena implementacije planova za sprovođenju preporuka Državne revizorske institucije u oblasti zaštite od šumskih požara, zaštite mora u slučaju iznenadnih zagađenja i kvaliteta vazduha.

“Posljednji izvještaji DRI su više nego zabrinjavajući, i dok smo svjesni da većina problema traje decenijama, više je nego jasno da je neophodan hitan odgovor i posvećena primjena zakona i akcionih planova u oblasti zaštite životne sredine. U oblasti kvaliteta vazduha se konstatuje da Agencija za zaštitu prirode i životne sredine nije uspostavila adekvatno očiţavanje mjernih stanica što je uslovilo da Izvještaji o monitoringu kvaliteta ambijentalnog vazduha ne sadrže znak akreditacije, pa samim tim ni rezultati mjerenja nisu validni nigdje u Crnoj Gori”, navodi ova NVO.

Ministarstvo ekologije, kažu, duguje odgovor građanima šta je konkretno urađeno na izradi katastra zagađivača, zbog čega zagađivači ne vrše monitoring i ne dostavljaju Izvještaje o sprovedenom monitoringu, ne obnavljaju IPPC i druge dozvole, te koji je uspjeh državnih kontrola koje se rade nad ovim privrednim subjektima.

“Neophodna je kontrola rada ministara u oblasti zaštite mora u slučaju akcidentnih situacija, i odgovorna replika na pitanje – zbog čega nije priveden svrsi Nacionalni plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora, odnosno uspostavljeni crnogorski nacionalni kapaciteti za pripravnost i reagovanje u slučaju izlivanja nafte iz brodskih izvora i naftne platforme. Oslanjanje na međunarodne mehanizme reagovanja u slučaju akcidenata, ne opravdava kršenje Zakona o zaštiti mora od zagadjenja sa plovnih objekata, Zakona o zaštiti morske sredine i seta drugih Zakona i strategija vezanih za oblast. Štaviše uvođenjem zakonski neutemeljenih obrazloženja poput onih u Revizorskom izvještaju, urušava se pravni poredak Crne Gore i razvijaju prakse neprimjerene jednoj pravnoj državi”, ističe NVO Green Home.

Ministri, navode, duguju informaciju zbog čega nisu dali prioritet izradi mapa osjetljivih područja u moru, ratifikaciji protokola Barselonske konvencije o zaštiti Sredozemnog mora od zagađenja koje proizilazi od istraživanja i iskorišćavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podmorja, svjesni i angažovani u rizičnoj koncesiji o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, koja je u toku.

Nadalje pozivaju odbor da usmjeri dalje radnje pripreme i sprovođenja pravnih propisa u oblasti zaštite i sprečavanja šumskih požara, obzirom da Crna Gora bilježi niz neadekvatih reakcija na velike požare koje svake godine zahvataju ražličite krajeve Crne Gore, pa čak i zaštićena područja, gdje je npr. samo u septembru 2020. izgorjelo oko 12.13km2 šumske i vegetacijske površine u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Send this to a friend