Politika

Vlada utvrdila tehnički rebalans budžeta, biće upućen Skupštini na usvajanje

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu, odnosno tehnički rebalans budžeta. Rebalans je pripremilo Ministarstvo finansija kojim rukovodi ministar Aleksandar Damjanović. Tehnički rebalans je morao biti urađen, prije svega zbog nove ogranizacione strukture izvršne vlasti, jer aktuelna Vlada ima 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, za razliku od prethodne Vlade koja je imala  12 resora.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Tok sjednice:

11:03 – Ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, koji je boravio u posjeti Hravtskoj, prenio je poruke tamošnjeg premijera Andreja Plenkovića da ova Vlada i premijer imaju podršku zvanične Hrvatske, posebno apostrofirajući podršku crnogorskom evropskom putu.

Vuksanović je kazao da je Plenković izazio želju da se što skorije susretne sa premijerom i članovima Vlade.

10:54: Ministar unustrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da MUP nije zadovoljan stanjem bezbjednosti na putevima.

“Stara putna infrastruktura, stara vozila su neki od razloga”, rekao je.

Dodao je da je stanje u bezbjednosnom sektoru na zadovloljavajućem nivou.

“Mora se naglasiti da je bilo značajnih napredaka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su primijetili i naši međunarodni partneri”, naglasio je on.

10:35 -Premijer Abazović je istakao: Pokušaćemo na sastanku sa predsjednicima opština, gradonačelnicima Podgorice i Prijestonice Cetinje da popravimo situaciju i vidimo šta su prioriteti.

10:32: Ministar zdtavlja Dragoslav Šćekić  kazao da mora da se promijeni odnos prema lokalnim samoupravama. Projekti doneseni u prethodnom periodu donijeli su probleme lokalnim samouprava. Ovaj prihod koji im se daje nije adekvatan nego nametnut. Mnogo drugačiji odnos moramo imati prema lokalnim samoupravama.

10:30 – Konjević je kazao da je zamoljen da se sugeriše Ministartstvu finansija da je prethodni ministar ostao dužan 110.000 eura Prijestonici. Istakao da Ministarstvo provjeri ovu informaciju kako bi novac bio isplaćen.

10:25: Premijer Abazović je kazao da je Vlada utvrdila rebalans budžeta koji će biti dostavljen Skupštini da se o njemu poslanici izjasne po hitnom postupku.

Riječ je o tehničkom rebalansu koji je spremilo Ministarstvo finansija koji je se morao uraditi zbog nove ogranizacione strukture izvršne vlasti u kojoj je 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja, umjesto 12 resora koliko ih je bilo u prethodnoj Vladi.

10:23 -Ministar odbrane Raško Konjević pohvalio je Ministarstvo finansija i njihov odnos. Napor da se izvrši zakonito tehnički rebalans budžeta dobro da se na vrijeme ispravi sve što nije valjalo tokom mandata prethofnog ministra finansija. Ovo povećava zakonitost.

10:20 – Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica kazala je da predlaženo da se rebalans budžeta uputi Skupštini na odlučivanje po skraćenom postupku.

Kasalica je na sjednici saopštila da se ovim zakonom obezbjeđuje funkcionisanje državne uprave u narednom periodu.

10:16 – Izašao ovih dana non-paper o  poglavljima 23 i 24, koji mi formalno nijesmo dobili. Dokument do trenutka dok mi odlučimo da ga objavimo je tajan. Poruke iz Brisela su jasne i konkretne.

“Crna Gora u najboljoj poziciji da se prva priključi EU. Nabolji trenutak da ubrzamo reforme, kazala je ministarka Evropskih poslova Jovana Marović.

Ministarka je naglasila da su poruke iz Brisela jasne i konkretne,  te da je Crnoj Gori otvoren prozor da iskoristi šansu da bude dobar primjer za Zapadni Balkan.

Premijer Dritan Abazović je rekao da je sinoć razgovarao sa predsjednicom Skupštine i da i sa te strane postoji raspoloženje da i oni svojom efikasnošću odgovore evropskoj agendi.

“Imamo situaciju koja je vrlo povoljna. Sada ne trea  da kalkulišemo, nego da obaveze koje nisu ni toliko komplikovane, zavšimo u što kraćem roku”, kazao je danas Abazović.

Prema prijedlogu dnevnog reda Vlada je razmatrala informaciju o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budžetske rezerve, zatim informaciju o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budžeta Crne Gore na dan 1.1.2021. godine, Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu.

Na dnevnom redu je bilo i usvajanje Prijedloga platforme za učešće premijera Dritana Abazovića na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Prijedloga platforme za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi Miomir Vojinović, ministar prosvjete, na Svjetskom obrazovnom forumu, od 23. do 25. maja 2022. godine, London, Velika Britanija, te Prijedloga platforme za učešće ministra pravde Marka Kovača na Regionalnoj konferenciji „Kultura integriteta: Jačanje antikorupcijskih mjera“, Šibenik, od 22. do 24. maja 2022. godine.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Kad ce se smijeniti direktor Radio Difuznog Centra kadar Mandicev i bord direktora?????

Komandos
Gost
Komandos

Kako Vlada mimo Zakona produžava VD status treći put generalnim direktorima u MUP?

Jana
Gost
Jana

Sta bi sa direktorom Tehnopolisa i sa onim zastavama tudje drzave u Budvi koje sluze kao provokacija u gradjanskoj zemlji na dan njene nezavisnosti?

Bord direktora
Gost
Bord direktora

Ne samo Budva nego i u Ulcinju se drže zastave druge države na stubovima ulične rasvjete . To je kršenje zakona Presednika Opština Budve i Ulcinja , Zastave druge države pored zastave Crne Gore može biti okačena na jarbolima prilikom zvanične posjete Presjednika ili Premijera neke druge države i nikad više . Okačite Crnogorsku zastavu u Beograd i Tiranu ili… Više »

cirkus vlada
Gost
cirkus vlada

povecajte naknade pripravnicima !!!!

King Henry
Gost
King Henry

Ih ,ljepota…samo se putuje..a to sto radite kao nesto, to macku o rep.

mirkaš
Gost
mirkaš

Oćete li pomenuti onog direktora iz državnog “inovativnog centra ” iz Nikšića što se bavi vođenjem politike i širenjem mržnje

Send this to a friend