Politika

O muralima i bilbordima sa likom Amfilohija: Digitalno pravoslavlje tu oko nas, retrogradni politički izrazi i provokacija

Od smrti mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija na zidovima kuća i stambenih zgarda počeli su da osviću murali, bilbordi, posteri sa njegovim likom i to ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji i Republici Srpskoj. U današnjoj Crnoj Gori teško se može povjerovati da su murali sa likom pokojnog Amfilohija postavljeni s ciljem da doprinesu jačanju jedinstva i razumijevanja među građanima. Sagovornici CdM-a ističu da je riječ o dobro osmišljenjoj kampanji sa izraženim političkim i pratećim nacionalno – vjerskim predznakom, kao i da njima SPC poručuje – ovdje smo i mijenjaćemo vaš sekularni svijet!

Kakva poruka se šalje ovim? Za sagovornike CdM-a iscrtavanje murala i postavljanje bilbora šalje dvije vrste poruka. Prva je politička, a druga da se izgrađuje njegov kult.

Za novinara i kolumnistu iz Banja Luke Dragana Bursaća nema dileme – poruke su dvojake.

Prema njegovom mišljenju sa jedne strane riječ je o religijskom fanatizmu, koji se manifestuje kroz poštovanje pokojnog Amfilohija Radovića.

“Društvo u Republici Srpskoj i dijelom u Crnoj Gori, odavno živi neku vrstu zilotskog sna – daleko od realnosti to društvo je uvučeno i učaureno u vjerske dogme. Živi dakle neku vrstu digitalnog pravoslalja tu oko nas. To je jedno”, naglašava Bursać za CdM.

Dragan Bursać
Dragan Bursać

A drugo je, pojašnjava on, politička poruka i nagovještaj “osvježavanja”, odnosno smjene jednih političkih kadrova drugim pod patronatom i dirigentskom palicom SPC-a.

“Najjednostavnije rečeno SPC poručuje Amfilohijevim bilbordima – ovdje smo i mijenjaćemo vaš sekularni svijet!”, ocijenio je Bursać.

Savjetnik u Centru za građansko obrazovanje CGO Miloš Vukanović kaže za CdM da poplava tih murala i bilborda ima za cilj da se, sa jedne strane, korišćenjem lika mitropolita Amfilohija Radovića prenese, ali i formira, određena politička poruka, a sa druge da se izgrađuje kult njegovog lika i djela.

Prema njegovim riječima organizatori takvih aktivnosti, kao i tokom litija, pokušavaju da kreiraju sliku o određenom samoniklom pokretu ili spontanom narodnom izrazu koji se manifestuje kroz ovaj vid “aktivizma”.

“Međutim, čini se prilično jasnim da je riječ o dobro osmišljenoj kampanji, sa izraženim političkim i pratećim nacionalno – vjerskim predznakom. Posljedično, te poruke imaju za cilj mobilizaciju jednog nacionalnog korpusa iza sada nekih novih ciljeva i da nakon Knina i Prizrena daju novu tačku okupljanja, i to sada “dogodine” na Lovćenu”, naglašava Vukanović.

Takođe, Vukanović smatra, da se osporava bilo kakav kritičan stav ka djelovanju mitropolita Amfilohija Radovića, uz istovremeno romansiranje njegove biografije i proglašavanje njega svecem.

Miloš Vukanović

“Iako su takvi potezi sa strane političkog aktivizma legitimni, ovim se ponovo uvodi pogubna matrica već više puta propalog agresivnog nacionalizma ali i otvaraju vrata budućim nacionalnim i ideološkim raspravama što ne vodi ukupnom i potrebnom napretku društva”, poručuje on.

Na pitanja CdM-a kako vide ovakvo prikazivanje crkvenih velikodostojnika na bilbordima i muralima i da li prepoznaju paralelu onog čemu svjedočimo u Crnoj Gori sa nekim drugim državama Bursać kratko i jasno odgovara: “Da. Apsolutno”.

“Ono što je u Iranu bila islamska revolucija pod Homeinijem, apsolutno sliči ovome. Dabome, svijet se promijenenio i disperziavan je, ali kako se čini vladike i episkopi u tom “srpskom svijetu” postaće glavni selektori budućih politika i biće neka država nad državom, što suštinski već jesu, a sad će to sve biti i pravno “pogurano””, kaže za CdM Bursać.

Crna Gora je, podsjeća Bursać, u jednom trenutku uspjela pobjeći ispod tog zilotskog mača, ali je posljednjim izborima vraćena, makar deceniju i po unazd i sad traje klerikalna utrka između “srpskih zemalja”, koja će to biti stono mjesto pravoslavnih ajatolaha i de facto političke moći.

Vukanović naglašava da je prikazivanje crkvenih lica na bilbordima, ali mnogo značajnije i permanentnije na muralima, globalno rasprostranjeno – od Latinske Amerike, preko Sjeverne Irske, Irana do Indije.

“Radi se o savremenom fenomenu koji je i izraz poštovanja ka određenom vjerskom lideru kroz ključna sredstva urbane subkulture. Simbolika vjerskog prikaza na novom platnu uličnog zida je efektan način širenja određenih ideala kod gradske populacije. Najčešće se radi o vjerskim licima od značaja za neki vid identiteta ili rjeđe o vjerskim licima od značaja za lokalnu zajednicu”, ističe sagovornik CdM-a.

Naravno, dodaje Vukanović, svaka od ovih kultura dala je svoj pečat ovom fenomenu, ali primjetna je naglašena političko-identitetska pozadina ovakvog vida “aktivizma”.

“U tom smislu i treba da zabrine pojava ovog fenomena u Crnoj Gori, koji je kulturološki netipičan za naš region, uz naznaku da se ne javlja sa šarmom Buenos Ajresa, već kao secesionistički militantni krik, poput onog iz perioda sukoba u Sjevernoj Irskoj”, primjećuje Vujanović.

Postavlja se i pitanje koji je cilj ovakvog djelovanja – provokacija ili politička poruka?

Po Bursaćevom mišljenju tu je ponajmanje je riječ o religijskom primitivizmu.

“Zapravo taj vjerski primitivizam je samo alat ili pogonsko gorivo “pravoslavne volje za moć“ sa jedne strane, a ona je produžena ruka Ruske Federacije, koja nikako da se oprosti od Balkana i izlaza na topla mora. Dakle, ovo što gledamo, nije puko molerisanje i grafit-party. To ponajmanje”, zaključio je za CdM Bursać.

A Miloš Vukanović ističe da se ovim teži kreiranju novih idola kod postojećih nemodernih političkih pokreta i promovisanje nekih naizgled svježih, ali suštinski prepakovanih poruka.

“Murali generala Ratka Mladića i Radovana Karadžića su izgubili svoje značenje nakon izgubljenih ratova i suđenja, a nemaju ni prodornost kod mlađih generacija. To se pokušava premostiti neistrošenim ličnostima u ovom aspektu i parolama koje će okupiti mase radi političkog djelovanja”, naveo je on.

Zastrašujuća je, kaže Vukanović, sličnost, mada i neinventivnost, sa apsolutno istom simbolikom 90-ih.

“Međutim, mnogo više brine što neke lekcije nijesu naučene i ta neotpornost javnosti da se odupre plasiranju jednih te istih poruka iz decenije u deceniju, samo u malo drugačijem obliku. Radi se i o retrogradnom političkom izrazu i provokaciji, ali mnogo ozbiljnije i suštinski o kontaminiranju bilo kakvog konstruktivnog političkog diskursa”, zaključio za CdM Vukanović.

Sigurno je i da su ovi murali na neki način uvreda vjernicima Srpske pravoslavne crkve, jer lik vjerskog poglavara iscrtan na zidovima zgrada, suprotan je dogmi, predstavlja profanizaciju i banalizaciju same religije i njeno seljenje na ulicu, gdje joj nije mjesto, šteti samoj crkvi i vrijeđa vjerska osjećanja građana.

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dule
Gost
Dule

Homeini u cg-u !

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ko nije gledo dokumentarac svijedok bozije ljubavi, obavezno da pogleda !!!!

Kuvar
Gost
Kuvar

Ne znam sto se toliko prčite i sto Vam smeta Mitropolit Crnogorsko Primorski rodom iz Morace iz Bara Radovica!

Ozezi
Gost
Ozezi

Dobrodošli u Teheran!

Zorz
Gost
Zorz

9 krug

Tgd
Gost
Tgd

Onu ceradu ponesite careviću da je stavi na kamion,možda i za dva kamiona posluži

....
Gost
....

A zasto bi lik Amfilohija bio provokacija a lik pape ne.

Kuvar
Gost
Kuvar

Bolesni umovi ,Mitropolit iz srca Crne Gore,od Donje Morace iz Bara Radovica

Tajfun
Gost
Tajfun

Pedeset godina sam redovni isao na sluzbe u SPC,(sve dok nijesu pocele litije),za taj priod sam kroz priloge dao znacajna sredstva.Sad vjerske objekte u CG brane od mene,osobe koje nijesu krstene,koje nijesu nikad usle u crkvu,koje nikad jedan cent nijesu prilozili Crkvi i td i td.OVO JE ZIVA ISTINA.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Modernizovani klerofašisti!!

Hmmmmm
Gost
Hmmmmm

Da li ima Nikšićana u Nikšiću?

Edw
Gost
Edw

Od rođenja me prate te mračne obrve.

Informator
Gost
Informator

Pravo je cudo kako ovi sto im je religioznost prevazidjena, vracanje u srednji vijek,vjerovanje u Boga im je odlika zaglupljenosti i bas ti sto to misle hoce da im se vrate crkve i manastiri, vjerovatno da bi ponovo zatvarali koze po crkvama sto su godima i radili.Navika je cudo!

Jednakost
Gost
Jednakost

Bato cuva koze po crkvama???

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Narode,vi koji ste glasali za ove,sjetite se samo krvi koja je prolivena devedesetih zbog parole”za krst časni i slobodu zlatnu”!Oće te li opet bit spremni da svoju đecu predate ovim mitomanima!?

Lizel
Gost
Lizel

Ovakvim tekstivima i analizama se takođe šalje opasna poruka. Svi pričaju o jedinstvu i pomirenju a ne propuštaju priliku da nas odalje od toga.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Živ je Risto umro nije
Kod Dijabla leđa grije 🙂

Kuvar
Gost
Kuvar

Kakav debakl ocekuje dps-ovce u niksic to istorija ne pamti

Iva
Gost
Iva

Niksic posta sprdnja od grada ka da zive u srednjem vijeku..a ima li vas niksicani sta vam se desilo sto pustate ovu sektu da se sprdaju sa vama..

dnokace
Gost
dnokace

nikšić i teheran, ovih dana, dva bratska grada…uskoro se očekuje cerada sa kachawendinim likom

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

jeftino tetoviram popa rista popust na grupe …siifra dinar abazovic

joko
Gost
joko

A dugine boje na mostovima,zgradi Predsjedništva,Skupštine i to u sred Podgorice đe je najviše serdara i vojvoda(došlo doduše sa sjevera u PG) to nikome ne smeta.Ajde njihovom se zastavom kitili

PekarVido
Gost
PekarVido

Meni gej osoba nista lose ne ucini, a bogumi nisam siguran za crkvu i njena djela

Eto_ga
Gost
Eto_ga

Sta je svrha zivota ovih sto kace cerade, ja cu vam reci da davanju na kamatu, da kradu, da ubijaju, da varaju, i onda su vjernici veliki ako im se davanju lila novcanice..

Djuka
Gost
Djuka

Djedo na ceradi, uskoro na kesama za trgovinu.

Predator.
Gost
Predator.

Nikom tudje nije dobro pa nece ni ovima.

free samples
Gost
free samples

tudje???sta je tudje odje?mitropolit crnogorski,Njegoseva kapela,vojska crnogorska?Kakvi ste vi to crnogorci kad vam je ovo tudje!

Pravda
Gost
Pravda

Crnogorcima je tuđi mitropolit tuđe crkve, tuđa je kapela zlotvora Karađorđevića.
Crnogorski mitropolit je Crnogorske pravoslavne crkve, Njegoševa kapela je naša, heroji Božićnog ustanka su naši heroji i naša vojska. Džabe propaganda SPC, džabe Risto, ne mogu nam svima isprati mozak!

šćepan
Gost
šćepan

To vi hocete da sve bude srbijansko.ko sto i vi nijeste Crnogorci.

dozovi se
Gost
dozovi se

oteto-prokleto, a još rade za tuđina

J.j.j
Gost
J.j.j

Naravno da je poruka pomirenje. Pa svi se pozivaju i velicaju Njegosa. Valjda je svima cilj ispunjenje zelje vladike pa da se nas sadje prokletstvo sto ne pociva u crkvi.

Gru
Gost
Gru

Kakvo pomirenje kad je CG najpodjeljenija u posljednjih 50 godina? O cemu pricas? Pusti malo to cime ti popovi pune glavu i pogledaj oko sebe, pogledaj narod. Prilicno je zategnuto stanje. To je doprinos crkve koja BI TREBALO da radi na miru. Nazalost, nista novo, crkvene organizacije jure moc, a svom stadu propovijedaju kako je to neka Bozija volja. Dajte,… Više »

Živko
Gost
Živko

Kad je svetosavska sekta radila na pomirenju? To je jedna nehrišćanska družina kojoj je jedini interes laži i novac.

Cikotic
Gost
Cikotic

Od kad je svijeta i vijeka popovi su bili manipulatori nažalost , sjetimo se oca Makarije iz filma .. to je to … l

kotoranin
Gost
kotoranin

U KOJEM VIJEKU TI ZIVIS? NE DAJ SE , BRATE , DA TE OVI POPOVI UNISTE.

Djomaa
Gost
Djomaa

Zamisli koja si inteligencija kad u 21.vijek vjeruješ u neka prokletstva o kojima sklerozni popovi zaluđuju…

otetoprokleto
Gost
otetoprokleto

od vardara pa do triglava, niko sa njima neće

Paganski
Gost
Paganski

Idolopoklonici. Nehrišćani.

Orwel
Gost
Orwel

Stvari treba nazvati pravim imenom: ZAPI*AVANJE TERITORIJE.

Aky
Gost
Aky

Osmisljeno djeca i prolaznici da se prepadaju, u snu se ne snio !!!!!!

Doko
Gost
Doko

Tacno I treba da se plasite vi djeco sotonina kad ugledate ono sto predstavlja BOG-a kao sto je lik blazenopocivseg mitropolita Amfilohija

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Hahahahahahahshahshshshsh BOG crtica a hahahsgagahshshshshshs…

evo se krstim
Gost
evo se krstim

e to su oni..polupismeni

PG 081
Gost
PG 081

Doko vazno je da si ti naucio ova 2-3 crkvena izraza a to sto ne znas pisat’ nema veze… to nam je sadasnjost izgleda omlaTina koja ide za popovima… dje su vazda u CG popovi bili za sprdnju sad su neko za kime se ide… za njima pravac u srednji vijek

Božetipomozi
Gost
Božetipomozi

Amfilohije je Bog? Izvini, jesi li lud?!

Gru
Gost
Gru

Sotona, Bog, Deda Mraz, vilenjaci, Hari Poter, Gospodar prstenova… u sta vjerujes, u sta ne? Jednako imamo potvrda za sve navedeno – samo knjige. Okreni se nauci, Djoko, zagrij malo stolicu, budi obrazovan. Vidjeces koliko je besmisleno to u sta sad vjerujes jer su te ubjedili iz ovog ili onog razloga.

dozovi se
Gost
dozovi se

čiča gliša vitez koja prepodobna nina..

Iva
Gost
Iva

Cus predatavlja boga..jesi ti neareco procitao biblije ikad.NE PRAVITE LAZNE IDOLE NE KLANJAJTE SE IDOLIMA..sve li vam je tako samo ka bravusani znate da ponavljate..nije no cuda kad ste svi vi litijasi sasli sa cuka i brda prije godinu dana…greote okle znate vi sta je vjera i civilizacija

Send this to a friend