Politika

O razrješenju Leposavića kad dođe na red

Imajući u vidu javno izrečene stavove određenih poslaničkih klubova da neće učestvovati u radu plenarnih zasijedanja dok se ne usvoje tužilački zakoni, sjednica o razmatranju predloga za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića biće održana kada se za to stvore formalni i politički uslovi, saopšteno je Dnevnim novinama iz Skupštine.

“Kada govorimo o predlogu za razrješenje ministra Leposavića, ističemo da postoji veliki broj predloga zakona i drugih akata koji su u proceduri mnogo prije pomenutog akta, a koji su veoma važni za život građana Crne Gore, tako da će pomenuti akt biti razmatran kad dođe red na njega”, kazali su iz skupštinskog Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Podsjetimo, premijer je zatražio smjenu Leposavića zbog izjave u crnogorskom parlamentu kojom je negi rao zločin u Srebrenici, nakon čega je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić pokrenuo njegovu smjenu zahtjevom Skupštini da sazove sjednicu na kojoj će se razmatrati njegov predlog za razrješenje ministra pravde. Ovakav potez premijera, kako je saopštio, uslijedio je nakon što je Leposavić odbio da sam podnese ostavku.

Krivokapićev predlog, koji je obrazložio time da je Leposavićevo javno djelovanje “odstupalo od zvanićnih stavova Vlade”, ušao je u skupštinsku proceduru prije više od 15 dana, tačnije 6. aprila.

Dva dana kasnije javnosti se obratio i sam ministar ljudskih i manjinskih prava poručujući kako “nema pravo da podnese ostavku”, kao i da je neprijatno iznenađen tvrdnjom premijera da je njegovo javno djelovanje “navodno od početka u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma koji su 8. septembra 2020. godine potpisali lideri koalicija parlamentarne većine”.

Leposavić je objelodanio da je neposredno nakon sjednice Skupštine dobio čestitke za “iskren, umjeren i stručan odgovor na zlonamjerno poslaničko pitanje”.

“Ove čestitke sam dobio od članova Vlade, ali i od članova sve tri koalicije parlamentarne većine. Nakon toga, kada se zahuktala medijska hajka protiv mene. moje kolege i prijatelji su utihnuli i počeli da mijenjaju stavove, jedan po jedan. Ne osuđujem ih jer sam najbolje svjedočim koliko je medijski pritisak težak. Međutim, neću i ne mogu da dam ostavku”, poručio je tom prilikom ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Leposavić je, podsjetimo, 26. marta na plenarnom zasijedanju parlamenta, na sjednici posvećenoj pitanjima poslaničkih klubova, kazao da je “spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi”, navodeći takođe da ne može da prizna ili ne prizna događaj o kojem nema saznanje. Prema njegovim riječima, odluka Međunarodnog suda pravde, koja je okvalilikovala dogadaj u Srebrenici kao genocid, zasnovana je na presudi Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a koji je, po njemu, “gotovo u potpunosti izgubio legitimitet”.

Komentar ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava izazvao je lavinu negodovanja i reakcije međunarodne i domaće javnosti, u kojima se tražila i nj egova ostavka, kao i pozivi Tužilaštvu da reaguje.

Iz Evropske komisije je poručeno da osuđuje svako negiranje, relativizovanje ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

Imajući u vidu oštre reakcije međunarodne zajednice, kao i to da je premijer sa sebe skinuo odgovornost predajući Leposavića parlamentu, ostaje dilema kakvi to formalno politički uslovi treba da budu stvoreni da bi se ovo pitanje našlo na dnevnom redu crnogorskog parlamenta.

Što se tiče Leposavića, nije nemoguće da se pojavi kao kandidat za premijera, budući da se već otvoreno spekuliše kako će Krivokapić ubrzo napustiti funkciju predsjednika Vlade.

Leposavić bi, ukoliko se to dogodi, mogao da računa na podršku SPC, Demokratskog fronta, Srbije, a vjerovatno i još ponekog u parlamentu budući da je nakon izjava o Srebrenici dobio čestitke sve tri koalicije koje čine vlast.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
P.P.
Gost
P.P.

Doci ce na red prije no sto mislite i jos po neko

Kolasin
Gost
Kolasin

Nikad ga smjeniti nece …do kraja nandata ce biti.

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Najbezbolnije bi bilo da Lepog imenuju za ministra Srbije u Crnoj Gori.

roki
Gost
roki

Nama je ovo najvaznije !

Boro
Gost
Boro

Jasno je ko je zapravo tražio razrješenje Leposavića. Ne Krivokapić več jedan ambasador zemlje Beneluksa.

Cokolino
Gost
Cokolino

Polako ljudi, sto ste navalili? Treba potpisati temeljni ugovor sa SPC, pa razrijesavati direktore skola i vrtica,.. Valjda se znaju neki prioriteti🤦‍♀️

Nikola
Gost
Nikola

Što se tiče Crne Gore, on je već razriješen!

Gagi
Gost
Gagi

Znači plagijator iz Balabana Bečić štiti Leposavića,našla šerpa zaklop,ništa novo.

,,,
Gost
,,,

Pošten ovaj Bečić, a?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

A đe će Krivi? Da se nije zamonašio?

Bokelj
Gost
Bokelj

Vec su poceli da izvode gluposti. Podsjeca me na slucaj limenke u kome niko kriv ne ispade. Tako ce i ovaj da se izvuce, da se slucaj gurne pod tepih, a mi kao zaboravimo. E svi li ste isti, cudo jedno. Daj nove izbore, dosta ste se glupirali.

Marko miljanov
Gost
Marko miljanov

Što se tiče Leposavića, nije nemoguće da se pojavi kao kandidat za premijera?????
Jesmo li svi ludi?

Cola
Gost
Cola

to sto vi ovdje spekulisete su ciste gluposti

Fenix
Gost
Fenix

Razrjesenje Leposavica ili pad vlade….zato Aleksa odugovlaci sa sazivanjem skupstine!

Valemax
Gost
Valemax

Bravo.

Anonimus
Gost
Anonimus

Dabogda i to bilo pa neka sve ide u propast

Someone
Gost
Someone

Ovo je kao da dodje Poljski ministar za manjine i ospori Aušvic, a pa ja ne znam, ali dobro još malo dok Bajden ne svrati u ove krajeve, mala će mu srbija biti onda.

NiK
Gost
NiK

Prije će vlada da pane, no on dodje na red!!
Mora se potpisat ugovor sa spc.

Send this to a friend