Politika

Obučeni državni službenici doprinijeće kvalitetnom strateškom planiranju

Svi državni službenici i namještenici treba da unaprjeđuju sopstveno znanje i kompetentnost, kako bi mogli da doprinesu postizanju postavljenih ciljeva u državnoj upravi, poručeno je na otvaranju Programa obrazovanja za stručno usavršavanje državnih službenika koji se bave poslovima strategijskog planiranja.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Program obrazovanja se realizuje u saradnji sa Upravom za kadrove u okviru Sektorske budžetske podrške za realizaciju Strategije reforme javne uprave, ukupne vrijednosti 15 miliona eura za period do kraja 2020, koji finansira Evropska unija, dok je podršku u izradi Metodologije, uz finansijsku pomoć Vlade Norveške pružio UNDP.

Cilj Programa je da obezbijedi stručno usavršene državne služenike koji će odgovoriti zadatku strateškog planiranja.

Generalni sekretar Vlade, Nataša Pešić, podsjetila je da u okviru Generalnog sekretarijata Vlade funkcioniše Sektor za koordinaciju, praćenje usklađenosti i praćenje realizacije strategija kojima se utvrđuju javne politike, a koji je okosnica za praćenje funkcionisanja ovog zakonskog mehanizma.

“Uvjeravam vas da je zadatak Generalnog sekretarijata da insistira na punoj implementaciji zakonodavnog okvira koji uređuje u oblast. Fokus ostaje na jačanju sistema srednjoročnog planiranja, jer jedino tako možemo stvoriti jasnu viziju napretka, kao i finansijsku održivost za sprovođenje planiranih politika”, rekla je ona.

Pešić je istakla da je glavni cilj Programa unapređenje znanja državnih službenika o procesu razvoja javnih politika i vještine korišćenja različitih analitičkih metoda u procesu planiranja i sprovođenja strategijskih dokumenata.

Prema riječima direktorice Uprave za kadrove, Svetlane Vuković, strateško planiranje je proces u kojem se određuje mjesto na kojem će institucija biti u budućnosti kao i puteve kojima će tamo stići.

“Jako je bitno znati strateški planirati, jer strateški plan određuje prioritete, zahvaljujući planiranju izbjegavaju se nepotrebni poslovi, trošenje novca i snage tima. Takođe, napominjem da planiranje ne znači nužno i izvođenje svih planiranih aktivnosti. Ali dobar, razuman i ostvarljiv plan pomaže poboljšanju izvođenja i prikupljanju sredstava. Najvažnije je imati plan, jer su veće mogućnosti za postizanje stabilnosti institucije”, rekla je Vuković.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic, ocijenio je da je Crna Gora na prekretnici priključivanja EU, a da je reforma javne uprave i posvećenost crnogorskih vlasti reformi od ključnog značaja.

“Imamo okvir za koherentnost politike, ali i dalje postoje određeni izazovi kad je u pitanju koordinacija samih politika, izvršenje tih odluka i obezbjeđenje kapaciteta za praćenje politika. Uspostavljanje mehinazma u koji će biti uključena sva tijela jedan je od ciljeva, a kako bi sve to uradili, treba nam profesionalna javna uprava koja će biti i obrazovana i stručno usavršena za strateško planiranje”, naveo je Špic, dodajući da očekuje da će Generalni sekretarijat Vlade i dalje biti uključen u cjelokupan proces i sistemsku provjeru krovnih strategija.

Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, navela je da Program pokazuje odlučnost crnogorske Vlade da razvije efikasniji sistem koordinacije javnih politika u Crnoj Gori.

“Odraditi ovo temeljno je veliki izazov, jer zahtijeva ne samo precizan pristup kako bi zaronili i analizirali more strateških dokumenata koje je Crna Gora usvojila, 117, da budem precizna, već ovaj posao zahtijeva i viziju za razvoj sistema koordinacije i praćenja ovih dokumenata, drugih nacionalnih strateških prioriteta i pravne tekovine EU”, poručila je Mekluni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orlov krš
Gost
Orlov krš

Obučeni partijski službenici.

roro
Gost
roro

Kako briljirati na državnim jaslama

Smijesno
Gost
Smijesno

Aj ne sprdajte se s nama

Kotor
Gost
Kotor

E vala bas obučeni ali u dzempere

Send this to a friend