Politika

Očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti ostaće prioritet Alijanse

Očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti u cijelom evroatlantskom području ostati prioritet i u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku ministara odbrane Sjeveroatlanskog savjeta na kojem je učestovao i ministar Predrag Bošković.

Sastanak se održava 17. i 18. juna, a tokom prvog dana, fokus razgovora bio je usmjeren na analizu bezbjednosne situacije na međunarodnom planu.

Polazeći od činjenice da je NATO posvećen neprestanom prilagođavanju aktuelnim dešavanjima na globalnom nivou, ministri odbrane su konstatovali da je potrebno nastaviti sa aktivnim radom na razvijanju sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na potencijalne izazove iz svih starteških pravaca.

Bošković istakao je da Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i da, shodno tome, nastavlja efikasno ispunjavanje ključnih zadataka, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sobom nosi novi bezbjednosni kontekst.

Osvrnuvši se na uticaj COVID-19 krize na funkcionisanje Alijanse, ministar je naveo da je NATO još jednom demonstrirao sposobnost da nesmetano i odgovorno sprovodi aktivnosti u cilju očuvanja međunarodne bezbjednosti, bez obzira na novonastale izazove.

Send this to a friend