Politika

Od Dodika ništa novo

Od Dodika – ništa novo. Tako šef katedre na odsjeku za Istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Šerbo Rastoder za CdM opisuje izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Crnoj Gori treba „vratiti dominantno srpski predznak“.

Rastoder je u ranijem intervjuu za CdM istakao da 2017. godina može da bude istorijska za Crnu Goru zbog članstva u NATO jer ćemo se tako istorijski okrenuti Zapadu čime ćemo, između ostalog, raskinuti sa ‘tradicijom’ koja se hrani istorijskim iluzijama, nalik ovoj Dodikovoj zamisli.

„Stvar je Crne Gore da li će to prihvatiti ili ne. Ne vidim da je to bilo šta suprotno onome što je politika devedesetih na ovim prostorima“, kaže Rastoder.

Dodik je ocijenio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora.

„Mislim da je Dodik kao lider jedne lokalne državne tvorevine ustvari rekao ono što je saglasno sa onim što je bio dominantan politički cilj stvaranja te tvorevine, a to je savez srpskih zemalja. U okviru tog saveza srpskih zemalja sigurno je da Dodik vidi Crnu Goru. Naravno da bi ispunio tu svoju misiju, on vidi Crnu Goru kao srpsku državu i u tom smislu on potpuno legitimno i saglasno onome što je tradacija i što je poznata stvar preporučuje Crnoj Gori vraćanje tog srpskog legitimiteta“, podsjeća Rastoder.

Moskovski dnevnik „Komersant“ ocijenio je da bi eventualna realizacija Dodikovog plana mogla čak da dovede do rata u regionu i jačanja konfrontacije Rusije i Zapada.

Send this to a friend