Politika

Odgovor Abazovića mitropolitu Mihailu: Vlada i CPC da potpišu Temeljni ugovor

Mitropolit Mihailo i Abazović, FOTO: Screenshot Vlada CG

Premijer Dritan Abazović pozvao je mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da Vlada i CPC potpišu Temeljni ugovor.

Abazović je jutros odgovorio mitropolitu CPC i izrazio spremnost za potpisivanje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore.

<<<Mihailo dostavio Abazoviću zahtjev Crnogorske pravoslavne crkve za pregovore o ugovoru sa državom<<<

On je u odgovoru vladici CPC naveo da je primio njegovo pismo namjere upućeno 27. juna ove godine povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i Crnogorska pravoslavna crkva zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

“Poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vjere, želimo istaći da je stav Vlade prema svim vjerskim zajednicama identičan, da baštinimo podjednak tretman i vodimo inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i vjerske zajednice”, istakao je Abazović.

U tom smislu, dodao je premijer, raduje se susretu u terminu koji dogovore dva kabineta.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Abazovic kada radi u poslasticarnicu, svakome nudi kolac

Irena
Gost
Irena

Ništa Abazoviću ne vjerujem.

Janko
Gost
Janko

Nista se ne rijesava ljeti. Neka malo zaladi pa cemo na miru

Todor
Gost
Todor

Nakon mnogobrojnih javnih i tajnih razgovora sa Porfirijem i srpskim nalogodavcima sada se sjetio da postoji CPC i vrlo se raduje susretu. Kako nas muti to je nevidjeno. Postoji li iko da vjeruje ovoj osobi.

Niki
Gost
Niki

A kako vratiti Crnogorske manastire koje ste poklonili SPC.

Grof moretti D
Gost
Grof moretti D

To bi bilo najbolje vlada i cpc.

Mila
Gost
Mila

CPC nikada nije i neće svoje prioritete stavljati ispred Državnih! Čekala je dugo, pa joj odlaganje par mjeseci neće značiti ništa! Zato se postarajte vladajuća garnituro da završite obaveze prema EU , kako bi konačno otvorili proces priključka .

Djordjije
Gost
Djordjije

Iskonska vjera ovog naroda je u Boga Peruna I staroslovenska bozanatva. Vjera mnogo mnogo starija od silom nametnutog hriscanstva. Sve vise mladih ljudi nalazi se u toj vjeri. Tu ne treba nikakav ugovor.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Mihailo nema što da razgovara sa Dritanom koji namjerava da sve crkve i groblja potpiše tudjoj crkvi plus tudjoj crkvi omogućava da samo ona može da gradi nove crkve.
To znači da nikakva prava nema Crnogorska crkva.

U pamet se dobro Crnogorci!

Pitanje
Gost
Pitanje

Sad će i ovi da traže kontinuitet od 1219 . god. kao i manastire i crkve izgradje prije 1918-te, .Kome ćeš ih dati?

Tivat
Gost
Tivat

Nema on kome da ih daje, nisu njegove. Sve se vode na Crnogorsku Mitropoliju

Bajo
Gost
Bajo

A na koga se vodi Mitropolija ??? Koliko znam na Crkvu Srbije . Pod tim nazivom je dobila tomos od Vaseljenske Patrijarsije .

marius
Gost
marius

Sve što su ozidali od 1920-te pa na ovamo,da im se dade,a ono te su zatekli jad su ne okupirali,da se lijepo vrne onima,čije je vazda bilo. Nema tu mnogo filozofije.

Levis
Gost
Levis

Bitno je da se upristoji ugovor sa SPC.I što si navalio na crkveno pitanje ,nisi zbog toga izabran ?

velimir
Gost
velimir

Tako je posteno!
Takodje da se CPCu vrati sve otetojos iz vremena zloga Aleksandra koji je stvorio Hrvatsku a izbrisa Crnu Goru i njenu CPC!

skandalozno
Gost
skandalozno

Nema tu mnogo priče o poštenju jer SPC nije postojala nikad prije 1920. u Crnoj Gori. Oteto nam je naše – država, crkva, ime…

Ljubo
Gost
Ljubo

1219 uči,uči,uči istinitu istoriju, puštao se Adžića i Šofranca i ostalih mrzitelja pravoslavlja…

Vuko
Gost
Vuko

Uci ti istinitu istoriju jer blage veze nemas!!!Crnogorsku mitropoliji je osnovao gospodar Ivan Crnojevic i da nije bilo njega danas bi 90% crnogoraca bilo katolicke vjeroispovjesti!Zetsku eparhiju je osnovala Carigradska Patrijasija i nema nikakve veze sa SPC i imali su 3 vjernika u Duklji.

Sara
Gost
Sara

Spicu ubacuje mali neznaveni ,dosao tu ko Pinokio ,i vuce narod za nos ,za politicare lako nam je ,al neces lako sa nama .

atak
Gost
atak

E moj Abazovicu koja si ti dileja. Nemam protiv vjera i vjerskih objekata nista ali da Vas je crkva uspjela nacerat da im se pokoravate pa dje ide ova jadna Crna Gora ovo. Sta je sledece medusobni sporazum vlade i crkve i uvodjenje INKVIZITORA pa da se javno sapaljuju na lomacu svi oni koji ne misle kao trenutna vlast i… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

U ugovoru da stoji da se sveštenicima cpc omogući korištenje svih vjerskih objejata koje koristi spc ravnopravno.
Tako ili nikako.

Atos
Gost
Atos

Nisam protiv, ali treba onda sa svakom Nvo onda potpiše isti

Harmljng 🇲🇪
Gost
Harmljng 🇲🇪

Tebi je rekao to tvoj paroh da je NVO i nema toga dokaza da to može opovrgnuti. To ke taj naš nivo svijesti i zatvorenog uma.
Kaži nam jedan dokaz u prilog tvojoj tvrdnji da je CPC obična NVO, a da to ne bude rekla kazala.
Jednostavno vjerujete naklapanjima i zlonamjernicima koji su tu etiketu prišili CPC

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Naravno da je nvo. Da ste trazili kao makedonci autonomiju ili autokefaliju i izlazak iz spc razumio bi. Ovako, osnovali ste nvo koju ne priznaje ama bas ni jedna priznata pravaslavna crkva od 14 koliko ih ima. Ne radi se to tako.

Ljubo
Gost
Ljubo

Da ve Đedo kukali vidi što ste mu napravili, sa onim što mu piše na ploči groba, posprdali i pobrisali. Dajte ga CPC časnije će se odnositi prema njemu, NVO u ovom kontekstu da ne pominjem, bog sve vidi.

Zviceri
Gost
Zviceri

I da im se sve otetobvrati.Jer oteto je prikleto.
Crkva srbije sve crkve i manastire da vrati Cpc.

Atos
Gost
Atos

Ovi je Nvo koja je u statutu i zahtihev predstom u policiji sebe nazvala Cpc, oni drugi su se nazvali Mans… Možeš ksko hoćeš.
Otvorio je tako skoro i Lajović “Dukljansku Eparjiju”.. Dajte i njemu koju Crkvu.. Tako može svsko, ali nije uredu…Da bi nešto bilo Crkva, nije dovoljno napisati Crkva ispred vrata…udzvsti kako za koga izgleda

Marks
Gost
Marks

A crkvu mozes kupitti za pare i to kod vaseljene, vi ste bas vjernici trazis papir da bi isao u crkvu, bas vjerski.

Atos
Gost
Atos

Ako nije bitno da je Crkva Crkva…što sprečava bilo koga da osnuje, a počeli su, još koju Nvo sa sličnim nazivom i da svi traže da im se daju Crkve…

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Tako je. I na autobus pise cedevita pa nije sok no je autobus.

Njegoš
Gost
Njegoš

Crkva srbije se prije dvije godine upisala u policiju. E sad što misliš koja je starija, CPC od prijed 30 godina ili crkva srbije od prije dvije godine??

Atos
Gost
Atos

Kome je oteto kad su Pravoslavci makar 80% za to… Kome…

boki
Gost
boki

ovaj ili stvarno ne razumije nista o Crnoj Gori ili se pravi lud ,ili ubacuje nešto između nas

DjuroKriv.
Gost
DjuroKriv.

Hvala sto brines. To nas ne zanima ukoliko ne priznas autokefalnost crnogorske Crkve koja je bila zvanicno u ustavu iz 1905. I prije toga vjekovima, i vratis ono sto je trajalo do 1920. Godine. Prelistaj malo istoriju, ne buni se ovoliko naroda bez utemeljenja. U suprotnom dize sve crnogorce na noge pa ce biti muka kako smiriti tenzije, a ko… Više »

Tivat
Gost
Tivat

On da prizna Autokrfalnost, to je isto kao da tražiš da proglasi Budućnost pobednikom Lige šampiona..Nije to njegova nadležnost

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

E onda ne treba ni preambulu sa SPC. Potpuno se slažem. Šta on ima da se pleka u istoriju i kontinuitet. Isto tako nema šta da garantuje imovinu. A postupci neka se pokrenu pred sudivima kojima se on diči.

Tivat
Gost
Tivat

On potpisuje ugovor sa Pravoslavcima kao što je isto Milo uradio sa Katolicima i Muslimanima.
Da se Milo nije “plekao” složio bih se sa tobom, ovako ..

Kotor 5
Gost
Kotor 5

🤔🤔🤔
“Nije njegova dužnost”, a jeli bila dužnost kralja Aleksandra da dekretom uspostavlja SPC a ukida CPC?????

O.Svinjac
Gost
O.Svinjac

Ahaha a o čemu da potpišu ugovor? O tome da im se ne priznaje 8 vjekova kontinuiteta (oteto i prebačeno Crkvi Srbije), ili o tome da nemaju nijedan jedini vjerski objekat u CG (oteto i prebačeno Crkvi Srbije)? Svi na protest!

Srdjan Vuk
Gost
Srdjan Vuk

Ne moze se potpisati temelni ugovor prije utvrdjvanja vlasnistva.Ne moze srbijanska crkva pregovatati o necemu sto je tudje.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Pitanje imovine definitivno izbaciti.

P.P
Gost
P.P

Folirantu sad si se śetio CPC.Zakasnio si,jesili na nju mislio 5 septembra

Send this to a friend