Politika

Odlična saradnja Crne Gore i Turske na planu odbrane

Crna Gora i Turska imaju odličnu saradnju na planu odbrane, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i novoimenovane ambasadorke Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Turska pruža Crnoj Gori u procesu modernizacije kapaciteta Vojske Crne Gore i unapređenju ljudskih resursa u domenu odbrane, ističući značaj nedavno potpisanog međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Vojske Crne Gore.

On je naglasio značaj obuka oficirskog i podoficirskog kadra u centrima za obuku Oružanih snaga Republike Turske i iskazao posebno zadovoljstvo inicijalnim dogovorom o mogućnosti školovanja crnogorskih kadeta na vojnim akademija u Turskoj.

Ministar je informisao ambasadorku o prioritetima i obavezama Crne Gore u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti i upoznao je sa progresom implementacije ciljeva sposobnosti.

Bošković je izdvojio usaglašavanje strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije VCG i uspostavljanje misije Air Policing. On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena aktivnom doprinosu borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti.

Ozan je iskazala zadovoljstvo kvalitetnom bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane, kao i spremnost da tokom svog mandata doprinese njenom daljem jačanju.

Ona je kazala da se zemlje ovog regiona suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima i da se jedino integrisanim djelovanjem i razmjenom informacija može doprinijeti bezbjednijem okruženju.

Ambasadorka je navela da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju medjuvjerski i medjunacionalni sklad kao i kad su u pitanju evropske i evroatlantske integracije što našu zemlju, kako je dodala, preporučuje za pouzdanog saveznika u brojnim bilateralnim i multilateralnim projektima i inicijativama.

Ozan je primio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić. On je informisao sagovornicu o doprinosu Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO komandnoj strukturi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ivinc
Gost
ivinc

E ovo ovo je vrh ! turska ce da brani Crnu Goru od Rusa !

Send this to a friend