Politika Analiza

Odmjereni potezi vlasti, politički faulovi Fronta i mudro ponašanje Đeljošaja

Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela koje su počele da se prirnjenjuju sredinom marta dobile su konsenzualnu saglasnost većine političkih stranaka, koje su, svjesne situacije, mahom pozdravljale odluke nadležnih državnih tijela i pozivale na njihovo striktno poštovanje.

Konstruktivnu ulogu imale su i opozicione partije koje su sa izuzetkom pojedinih političkih faulova Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore – pomogle da Vladine mjere po istraživanjima podrži čak 95 odsto građana.

Sa druge strane, vladajuće stranke su se od početka ponašle primjereno i shodno nametnutoj situaciji. Premijer Duško Marković i predsjednik države Milo Đukanović su se nekoliko puta pojavili u javnosti od početka zdravstvene krize kada je to bilo nužno, uglavnom prepuštajući struci da vodi borbu protiv pandemije.

Vladajuća elita suštinski se ponašala slično vlađajućoj eliti u bivšoj SFRJ tokom epidemije variole vere1972.godine, prepuštajući stručnjacima da vode glavnu riječ. Hroničari su zabilježili dase tokom gotovo tromjesečne epidemije u javnosti nije pojavljivao ni tadašnji doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Dobitni recept se očigledno ne mijenja.

Najbolji dokaz za to je da su ključne odluke i mjere krovnog tijela NKT-a u kom sjede i političari donošene od strane medicinske struke uz presudnu riječ epidemiologa koji vode Institut za javno zdravlje i koji su alfa i omegau borbi proiv kovid-19 Bobana Mugoše i Senada Begića.

Premijer Marković se javnosti obraćao kada je postojao valjan razlog prilikom prij avaljivanja prvog registrovanog slučaja zaraze i prilikom predstavljanja ekonomskih mjera. Prvo duže pojavljivanje šefa države Đukanovića pred televizijskim kamerama osim obilazaka Kliničkog centra Crne Gore, Tuzi i bolnice u Beranama – bilo prije dva dana u Jutarnjem programu na Javnom servisu.

Ključna vladajuća politička stranka DPS se upadljivo držala po strani izbjegavajući dnevnopolitička prepucavnja sa opozicijom. DPS je i prećutao i ružne uvrede Nove srpske demokratije na račun predsjednika države i DPS-a zbog dogovora sa predsjednikom Turske Redžepom Erdoganom o kontingentu medicinske pomoći našoj državi.

Mudro ćutanje DPS je pretvorio i u inicijativu o formiranju posebnog odbora o praćenju pandemije, ali i potpisivanja Rezolucije o zajedništvu, koja je iako nije direktno odbijena naišla na hladan prijem kod opozicije.

To međutim nije jedini politički faul Demokratskog fronta.

Na samom početku krize lideri DF-a opravdavali su neshvatljiv potez zvanične Srbije da prvo stavi zabranu na izvoz tri respiratora u Crnu Goru, potom i branili populističko-šarlatanski potez predsjednika Srbije da ta ista tri respiratora navodno pokloni Crnoj Gori.

Ipak, najveći faul Demokratskog fronta je saopštenje od 7. aprila u kojem su grubo uvrijedili Albance i Rome, navodeći da su „zarazni za razliku od Srba“.

“Dok su Romima i Albancima za neodgovornostkoju su pokazali dodjeljivani paketi pomoći i u vezi sa tim korišćena svaka prilika da se prema njima iskaže saosjećajnost i solidarnost i pokaže humanist prema Srbima, koji pritom nikoga nijesu zarazili, sprovode sebrutalne mjere, hapse se i odvode u zatvor kao posljednji kriminalci”, naveo je DF između ostalogu svom saopštenju.

Burno su reagovali predstavnici Albanaca koji su narativ DF-a uporedili sa onim iz vremena Gebelsa.

“Dok se cijeli svijet bori protiv ove pošasti, a i mi, u našim mogućnostima, DF je proglasio verbalni rat Albancima, zbog toga što se eto među njima, u ovom, kovid-19 zaraženom svijetu, desilo da su se pojedinci ‘uspjeli’ zaraziti. Mogli su, gospoda, isticati nepravde koje misle da im se čine, ali bez ispoljavanja patološke mržnje i plasiranja neistina”, naveo je Nikola Camaj u ime vladajuće koalicije u Tuzima čime je medijsko prepucavanje zaustavljeno.

I Demokratska Crna Gora se tokom ovog dijela pandemije držala relativno korektno, izuzimajući dva slučaja: prilikom samoinicijativne i nezakonite podjele humanitarne pomoći na Žabljaku kada je privedena njihova funkeionerka, ali i grubog faula zbog navodne fotografije radnika Bemaxa i Genexa u autobusu.

Ta informacija je demantovana iz tih preduzeća, ali ono što je još bitnije pokazala je da stranka Alekse Bečića nije preležala dječje bolesti mlade političke stranke željne medijske pažnje.

Tri građanske opozicione stranke: Ura, SDP i Demos su se tokom pandemije držale vrlo konstruktivno predlažući konkretna rješenja od kojih su neka i prihvatili Vlada i NKT. Djelovanje tih stranaka je primjer kako treba opozicija da se ponaša tokom ovakvih teških zdravstvenih kriza.

I na kraju treba istaći izuzetnu ulogu predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja koji je prešao dug politički put od albanskog desničara do mudroggradonačelnika.

Konstruktivno, odmjereno ali i državničko ponašanje lidera Albanske alternative i njegova odlična saradnja sa državnim organima i Vladom je značaj no smirila epidemiološku situaciju i uticala da građani Tuzi najbolje poštuju mjere i suštinski dobiju bitku sa virusom. Uostalom, usporedba sa Kinom da su „ugasili virus” najbolje oslikava stanje na terenu.

Kada prođe „vrijeme korone” nema sumnje da će građani Crne Gore znati da cijene postupke poteze i greške svih političkih aktera u Crnoj Gori.

Zato bi-neki u opoziciji morali da se zabrinu u vrijeme kada svima prijeti opasnost, nije dozvoljena trgovina ljudskim strahom. Možda će nekima to biti jasno kada izađu iz politike samoizolacije i sagledaju politički rejtingu oktobru, kad se završe parlamentarni izbori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Katunjanin
Gost
Katunjanin

Potpuno ista pitanja televizije Vijesti na pressu konferenciji Covid 19 i zahtjeva poslanika DF u skupštini Crne Gore.

luka
Gost
luka

Citajuci komentare sticem utisak da se ovi birani Crnogorci sa CDM,a sve vise pale na neke ideje o protjerivanju.Ne znam jesu li svjesni da raspiruju vecu vatru nego sto je trenutni virus.Batalite se bolesne price o patriotama i izdajnicima,ne pocinjite nesto za sto ni naslutiti ne mozete kako bi se zavrsilo.Ovo je zemlja svih koji su ovdje rodjeni.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Kakve analize Draska Djuranovica.Stvarno je ova Pobjeda ponekad kao vazda.Sjasite vise,posijedjeste svi na polozaje.Vrijeme je za nove ljude.Koji misle svojom glavom,bez hipoteka iz proslosti.Ljude koji ce ovu zemlju da izvuku iz ove tridesetogodisnje zabokrecine u koju smo potonuli.Duzni smo i Bogu i narodu,nista ne proizvodimo,sve smo rasprodali,narod je podijeljen i zavadjen,zdravstvo nam je na koljenima,prosvjeta skandalozna, a ovaj strucnjak pise… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

A vidiš kakva ti je opozicija na čelu sa DF POSLANICIMA. Jesu li ti oni opcija.

NBA-NK
Gost
NBA-NK

DAKO POSLE CORONE,I IZBORA VISE IH NIKADA NEVIDIMO U POSLANICKE KLUPE….SRECAN IM PUT U NJIHOVU “MAJKU” SRBIJU!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

O df je suvišno trošit riječi,ali su me duboko razočarale demokrate,taman smo se ponadali da će doći krštena opozicija,a ono totalni ćorak!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Premijer Duško Marković i predsjednik države Milo Đukanović su se nekoliko puta pojavili u javnosti od početka zdravstvene krize kada je to bilo nužno, uglavnom prepuštajući struci da vodi borbu protiv pandemije.”
Struka-Milutin Simović

Mrgud
Gost
Mrgud

Treba stadu objasniti da se pridržava pravila. Pravi čovjek za to. Vidiš ni tebi nije jasno.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sta ce opozicija kad nema nikoga u NKT pa se tu mulja svasta, probala pomoc al odbiste pomoc a od eu i nata ni kaplja u okeanu…narod ne radi,idu rezije nemilosrdno,otkazi tek slijede,milijardski dugovi,stao turizam, ne proizvodimo nista..ne znam

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad si opozicija državi ne možeš da budeš dio vlasti. Takve zovemo drugim imenom. Sjašite sa grbače i ne brinete za nas. Očisti prvo svoje dvorište. Ganula me tvoja briga za Crnu Goru.

Mila
Gost
Mila

Ajde ti crnogorac iz surdulicu pa tamo pametuj tamo ti je mjesto ovde si nevažeći.

Shanana
Gost
Shanana

Jes mucena opozicija, probala pomoc… mislis na one respiratore sto nam velikodusno zavrsise kod Vucica 🙄

Tuzi
Gost
Tuzi

A Djeljošaj je jos u duši desničar,izaće to iz njega kad tad.iako kopira Fehrata Dinošu loša kopija.

...
Gost
...

DF=neljudi, sejači zla u CG

Freja
Gost
Freja

Bilo je tu jos faulova opozicije. Poninjali su i da je drzava ostavila na cjedilu nase drzavljane u inostranstvu.

jadran
Gost
jadran

Frontasi su PENALI a ne faulovi

Ljaljo
Gost
Ljaljo

E sreća vaša što vi je Pipun na “izdržavanju kazne”,inače bi vi sve pospremio

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo je po onoj narodnoj ti meni serdare,ja tebi vojvodo.Mislim da nema više naivnih.

Mrgud
Gost
Mrgud

Tako je,većinska Crna Gora je progledala. Tek će dok se saberemo đe je ko bio i šta je radio za vrijeme pandemije.

Markoza
Gost
Markoza

Sto ce nesrecna opozicija. Mislili su i ovu situaciju iskoristiti za politicke poene. Nijesu svjesni da ovo nije vrijeme politike gdje ce omalovazavati vrijedjati i potcjenjivati druge.
Treba njima vremena i vremena da politicki sazru umno ojacaju ali vrijeme je neumitno i ono tece i tece.

Kiks
Gost
Kiks

Nije problem partija u ovom slucaju df, vec oni koji ga podrzavaju, oni su ti koji se vode tom demagogijom. Ono sto kaze df je ono sto glasaci df misle i oce da se cuje. Zaostala primitivna masa ljudi, koji javno pricaju kako je Crna Gora okupirala brda i brđane, i oni ne priznaju Crnu Goru. E kad to cujes… Više »

dzonatan
Gost
dzonatan

ja isto mislim da nije df problem nego 20% podrške koje imaju. da je sreće bili bi ispod cenzusa

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

pocela je dps masina da pegla ove gubitnike iz starta …

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Djeljosaja za preśednika Crne Gore ! On nema problem sa tim je li srbin ili nije !

Lscg
Gost
Lscg

Dritan za Predsjenika. Da je vječna Crna Gora

Send this to a friend