Politika

Odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer dobrosusjedske politike

Odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije predstavljaju primjer dobrosusjedske politike i regionalne saradnje, ocijenjeno je na sedmim bilateralnim političkim konsultacijama dva ministarstva vanjskih poslova, održanim danas u Podgorici.

Delegacije su predvodili državni sekretari ambasador Zoran Janković i ambasador Viktor Dimovski.

Janković je izrazio zadovoljstvo sadržajnom saradnjom Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te prijateljskim i otvorenim odnosima koji su potvrđeni intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou.

“Posebno je istakao odličnu saradnju u domenu vanjskih poslova i odbrane, ukazavši da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomskih odnosa, naročito u oblastima turizma i infrastrukturnog povezivanja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dimovski je pozdravio odlične bilateralne odnose i zahvalio na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u u crnogorskoj Skupštini, naglasivši da će sveukupna saradnja između dvije države biti dodatno ojačana i kroz evroatlantsko savezništvo.

Zajednički je konstatovano da je ugovorno-pravna osnova veoma dobra, te ukazano na važnost njenog kontinuiranog jačanja.

U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, Janković je upoznao sagovornika sa dinamikom reformskih procesa i napretka na tom planu, istakavši da očekujemo da i poslednje pregovaračko poglavlje otvorimo tokom ove godine.

“Pozdravio je korake koje Sjeverna Makedonija preduzima u evropskim integracijama, te dodao da će Crna Gora nastaviti da pruža čvrstu podršku i pomoć”, navode u Ministarstvu.

Na današnjim konsultacijama sagovornici su se saglasili da bliska regionalna saradnja i realizacija zajedničkih projekata predstavljaju najučinkovitiji put ka članstvu u društvu najrazvijenijih evropskih demokratija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Mozda se danasnja demokratska geografija razlikuje od nekadasnje socijalisticke koju sam ja ucio ( i imao peticu)… Crna Gora i Makedonija, makar bila i sjeverna, nisu susjedne drzave.. prema tome ne mogu da imaju dobrosusjedske, losesusjedske ili bilo kakve susjedske odnose…

Lacky
Gost
Lacky

Znači ni ti nemaš susjeda (komšiju) ako nijeste vrata do vrata.
Jedno se slažem, sa Sjevernom Makedonijom ne dijelimo granicu ali smo ipak susjedi. Oću reći da mi je malo bliža Makedonija nego Japan ili Madagaskar.

Prcko
Gost
Prcko

Izgleda da vam ovo pišu neki stranci, koji ne znaju naš jezik najbolje. Riječ dobrosusjedski je složenica. Dobri i susjedi. Sa Makedonijom smo susjedi koliko i sa Turskom i Kinom.

Bajice
Gost
Bajice

Dobrosusjedske? Pa ove dvije države se ne graniče. Nisu susjedi. E moji novinari 🙂

Sefket
Gost
Sefket

Podijelismo kosovo.Dobrosusjedski .😉

Bnjj
Gost
Bnjj

Dvije propale drzave iz kojih se bjezi takmice se koja je gora za svoje gradjane

Send this to a friend