Politika

Omeragić: Platforma DF-a neuspješan pokušaj očuvanja vladajuće koalicije

Adel Omeragić

Nova platforma Demokratskog fronta, koju je su uputili Demokratama i GP URA, novi je i neuspješan pokušaj sređivanja odnosa unutar vladajuće koalicije, ocijenio je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, u jutarnjem programu Gradske TV “Rujna zora”.

“U proteklom periodu imamo takve tonove, između partnera u vladajućoj većini, koji su još jedna poruka javnosti da aktuelna vlada ne funkcioniše. Imamo blokadu sistema, institucija, bliže se lokalni izbori, a još nemamo predsjednika DIK-a. Parlament ne funkcioniše u punom kapacitetu, više je zakona koji su na čekanju… Zbog svega najviše ispaštaju građani”, kazao je Omeragić.

Stav Bošnjačke stranke o predlogu DF-a, da manjinske partije participiraju u novoj Vladi, biće poznat kada zvanično dobiju poziv za razgovore.

“Mi gajimo demokratske principe, ako do tog poziva dođe, odnijećemo se odgovorno”, rekao je Omeragić.

Kako je naveo, odmah nakon parlamentarnih izbora, bilo je jasno da je trojna koalicija koja je formirala vlast heterogena, da ima različite vrijednosti i ne može dugo opstati.

“Ekspertski model i cijeli proces se pokazao neupješnim. Manjinska vlada bi bila optimalno rješenje jer bi se spustile političke tenzije i doprinijelo deblokadi institucija. Da bi se formirala takva vlada, mora postojati šira podrška parlamentarne većine”, saopštio je Omeragić.

Govoreći o Platformi za građanski i evropski konsenzus kroz politički dijalog, koju je predložila opozicija, ocijenio je da je riječ o dokumentu koji ima za cilj da zaštiti vrijednosti koje su u posljednjih godinu bile ugrožene, a morale bi biti u vrhu agende političkog djelovanja.

“Ovom platformom želimo da očuvamo multivjerski sklad u Crnoj Gori, civilizacijske vrijednosti za koje smo se dugo borili, sekularnost i građanski koncept”, rekao je Omeragić.

Ukazao je na veliki problem iseljavanja stanovništva sa sjevera i da država mora pokazati više brige.

“To je proces koji se dešava u kontinuitetu. Država mora da pokaže stepen brige naročito prema sjeveru Crne Gore, jer iz tog regiona bilježimo najveće migracije. Gro investicija bi trebalo usmjeriti ka sjeveru”, kazao je Omeragić, dodajući da u BS-u nijesu zadovoljni predloženim budžetom.

“Više sredstava je trebalo opredijeliti za kapitalne projekte na sjeveru, naročito one koji su započeti u mandatu prethodne Vlade, a među njima su skijališta u Rožajama, Bijelom Polju… Ako se budemo maćehinski odnosili prema sjeveru, imaćemo sve veći talas migracija”, upozorio je Omergaić, navodeći da će nakon detaljne analize kapitalnog budžeta odlučiti da li će ga podržati.

Ocijenio je da sve veće partijsko zapošljavanje u javnoj upravi i gubici u poslovanju velikih kompanija predstavlju neodgovoran odnos prema državi i građanima.

“Crna Gora ne smije ići u pravcu partijskog zapošljavanja, već optimizacije javne uprave i očuvanja profesionalnog kadra koji se odgovorno odnosi prema poslu. Nevjerovatno je da kompanije, poput CEDIS-a i EPCG-a, koje praktično imaju monopol, posluju sa gubitkom, a jedan od glavnih uzroka toga je enormno povećanje radnika”, ocijenio je Omeragić.

Istakao je da aktuelna vlast, koja je preizbornu kampanju bazirala na obećanju o optimizaciji i depolitizaciji javne uprave, radi uprvo suprotno.

“Aktuelna većina nije sazrela da vodi Crnu Goru u pravcu razvoja i integracija”, dodao je Omeragić.

Prethodna vlast, kako ističe, stavila je veliki fokus na autoput, čija dionica će biti završena do kraja godine.

“Krenulo se u pregovore za drugu dionicu, od Mateševa do Andrijevice, i to je pokazatelj da građani sjevera moraju graditi budućnost u Crnoj Gori”, smatra Omeragić.

Dodao je da će Bošnjačka stranka na izborima u Petnjici nastupiti samostalno i da očekuje da budu stožer vlasti u toj opštini, kao i doprinesu smanjenu iseljavanja stanovništva.

Osvrnuo se i na odnos aktuelne vlasti prema dijaspori i činjenicu da u Petinjici nema Kancelarije za odnos sa dijasporom. Poručio je da BS planira da, nakon izbora u Petnjici i formiranja lokalne vlasti, otvori Kancelariju za dijasporu.

“Dijaspora je važan resurs Crne Gore. Želimo da, kroz otvaranje Kancelarije, uspostavimo saradnju lokalne samouprave i dijaspore, kako bismo čuli njihove zahtjeve i mišljenja i mogli da im omogućimo administrativne olakšice. Odnos aktuele vlade prema dijaspori – u dijelu kada je htjela da im ukine pravo glasa, je nezapamćen. Ali, uvidjela je grešku, pa se povukla, što je zrela odluka. Nadam se da se takve stvari neće ponavljati”, zaključio je Omeragić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vele
Gost
Vele

DF će najgore proć na izborima

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Df sam sebi kopa jamu

Send this to a friend