Politika

Opasna retorika poslanika DF-a

Poslanici Demokratskog fronta ponovo su juče u Skupštini imali zapaljiv govor što su mnogi okarakterisali kao fašistički ispad prema bošnjačkom narodu. Predsjednik SO Rožaje Almir Avdić i Stranka pravde i pomirenja pozvali su nadležne instance da oštro sankcionišu govor mržnje, prijetnje i uvrede koje je Bošnjacima uputio poslanik DF-a Milutin Đukanović koji je, između ostalog rekao, “mi koji nijesmo htjeli da baštinimo Crnu Goru kojom upravljaju Bošnjaci, Muslimani i Albanci, a tražeći sva prava za njih…”.

Avdić je istakao da je poražavajuća retorika u državnom parlamentu poslanika DF-a postala svakodnevnica.

“Moram se oglasiti kao predstavnik lokalnog parlamenta iz najbošnjačkije opštine u Crnoj Gori, ali istovremeno i najcrnogorskije. Najbošnjačkija jer u njoj živi najveći procenat bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori, a najcrnogorski jer je podršku u najvećem procentu dalo za nezavisnu Crnu Goru. Možda su upravo ova dva epiteta trn u oku predstavnicima nakaradne ideologije, za koju smo mislili da je za nama, još završetkom 90-tih godina. Ali, izgleda smo se prevarili, jer nas svako malo podsjećaju “nostalgičari” takvih vremena i šalju nam jasne poruke”, istakao je Avdić.

Te poruke, navodi on, nisu upućene samo Bošnjacima, Albancima ili u vjerskom smislu muslimanima, već i svoj demokratskoj, multietničkoj i prije svega građanskoj Crnoj Gori.

“Ono što je izjavljeno u posljednjem slučaju vrijeđanja mog naroda od strane poslanika Milutina Đukanovića je kap koja je prelila čašu i mislim da sve državne instance treba adekvatno da reaguju, a prije svega crnogorsko društvo koje njeguje kulturu suživota i različitosti. Poručio bih poslaniku Đukanoviću, da mi Bošnjaci smo ugradili svoje biće u državu Crnu Goru sa svim ostalim narodima pa i sa Srbima, i da to mora prihvatiti kao realnost prije ili kasnije a ne da nam prebrojava krvna zrnca i koliko nas ima u državnom aparatu. Trebao je da nas prebrojava prije 20-ak godina kada nas nigdje nije bilo u državnim institucijama, upravo zbog vladavine ideologije koju on sada zastupa”, kazao je Avdić.

Ako je Crna Gora napravila otklon od takve ideologije zahvaljujući i bošnjačkom narodu, Avdić kaže da je ponosan na njega.

“Zato, poslaniče Đukanoviću, ne gradite sreću svom narodu na prizivanju nesreće drugima, već tako što ćete emanet koji vam je dao narod iskoristiti ka upućivanju svog naroda i svih građana ka suživotu i izgradnji bolje i perspektivnije budućnosti za sve grđane Crne Gore. I na kraju, bolje da ste u ovim bajramskim danima posjetili Rožaje i prošetali ovom predivnom čaršijom, da probate baklave i lijepe praznične atmosfere, kada se promovišu ljubav i dobrosusjedski odnosi. Da osjetite malo čari suživota, možda iz Vas istjera mržnju”, poručio je Avdić.

Iz Stranke pravde i pomirenja navode da je nakon niza uvrijedljivih i prijetećih poruka upućenih posljednjih mjeseci Bošnjacima, Albancima, Hrvatima i svim ostalim građanima Crne Gore koji ne podržavaju političku opciju Demokratskog fronta, krajnje vrijeme da upute jasan odgovor i poruku politici koja, kako su kazali, očigledno baštini segregaciju, dvostruke aršine i nebaždareni kantar vrijednosti čovjeka, naroda, države.

“Nije nam baš sasvim jasno, imajući u obzir sasvim korektne stavove pojedinih poslanika DF oličene u vidu pokojne i uvažene gospođe Jelisavete Kalezić jesu li Andrija Mandić, Milan Knežević, Đukanović i slični njima izgubili kompas ili su se samo vratili na ‘fabrička podešavanja’ iz devedesetih, pa ih zbog javnosti, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i svih ostalih želimo upitati sledeće: Otkud vam ideja da bi Bošnjaci željeli živjeti u državi u kojoj bi im oni dozvoljavali ili uskraćivali osnovna ljudska i građanska prava tipa da biraju i da budu birani!? Otkud vam ideja da bi Bošnjaci ostajali nijemi i prestrašeni na oružane napade na njihove domove i porodice kao devedesetih godina!? Otkud vam ideja da će Bošnjaci ikada više prihvatiti vaš nebaždareni kantar ljudske slobode, vrijednosti, pravila, dostojanstva!?”, pitaju u SPP.

Oni su pozvali DF-a da se okane ovakve zapaljive retorike.

“Ne dobijajući adekvatan odgovor u Skupštini od onih kojima ste ne tako davno nudili muslimanskog premijera, sve muslimanske ministre i potpuno muslimansko upravljanje Crnom Gorom samo da bi vidjeli leđa Đukanoviću i DPS osjećali smo potrebu da Vam ovako javno uputimo iskreno upozorenje da se okanite retorike kojom se plaše građani, jer devedesete su prošlost kao i oni koji još baštine tu fašisoidnu ideologiju”, ističu u SPP.

Crna Gora je, poručuju, njihova koliko i DF-a.

“Crna Gora je muslimanska i katolička koliko i pravoslavna. Crna Gora je Andrijina koliko i Hazbijina. Crna Gora je građanska država svih njenih građana i nikada neće biti ništa drugo. Na svu sreću procenat pravoslavaca u Crnoj Gori i procenat DF-a u Skupštini dovoljno govori da smo na pravom putu kada kažemo da je uprkos svim nedaćama narod u Crnoj Gori naučio lekciju iz 90-tih godina. Jer gospodo iz DF-a kada sljedeći put pozovete na oružje i opsadiranje muslimanskih kuća dobro upamtite da ne bi gorjele samo naše kuće. Vremena Šahovića su gospodo iz DF prošla, i kako god okrenete i izračunate prostom matematikom odluke u Crnoj Gori donose pravoslavci po vjeri, jer ih je jednostavno 69 odsto, a odgovornost za lošu vlast prebacivati na leđa cijelih naroda, više je nedopustivo”, naglašavaju u SPP.

Kada DF-u sljedeći put na um padne kako će određivati može li Bošnjak biti biran ili može li birati u Crnoj Gori, u Stranci pravde i pomirenja im poručuju da se sjete da živimo u građanskoj državi i “sve dok je ona takva kakva jeste DF će morati da poštuje ta pravila”.

“Ovim putem pozivamo predsjednika Skupštine ali i ostale nadležne instance da oštro sankcionišu govor mržnje, prijetnje i uvrede upućene Bošnjacima ali i ostalim narodima u Crnoj Gori”, poručuju u Stranci pravde i pomirenja.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Ovi su totalno prolupali!

Zimbabwe
Gost
Zimbabwe

A KAKO SU GLUPI MOGLI SU PARE ZARADITI DA SU SE PRIJAVILI ZA STEN DAP KOMIČARE POGOTOVO PIPUN SAMO IH ZAMISLI U TANDEMU.

Maxito
Gost
Maxito

DF je odavno na smetlistu politicke istorije. Vise ni oni ne vjeruju u ovo sto govore.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ne povezujte cetnike sa pravoslavnom vjerom i litijama.

Primorac
Gost
Primorac

Izbori sto je prije moguće i da se ova olos iz df ne pojavljuje vise u parlamentu jer ne zaslužuju da se pojavljuju ni na ulici. Ta olos uzima debele plate od svih gradjana crne gore da bi nas pokusali zavaditi jos da za to budu plaćeni. Sramno tu stoku treba isćerat iz parlamenta

CT.
Gost
CT.

DF je produžena ruka SPC, BG i Moskve njima ne paše građanska sekularna država Crna Gora, oni oće teokratsku čisto srpsku. Pročitajte knjigu. TAJNI RAT SRBIJE.
Serbia’s Secret War: Propaganda and the Deceit of History
Book by Philip J. Cohen

CT.
Gost
CT.

Što je sporno u mom komentaru pa ga ne objavljujete? Hvala

Haris
Gost
Haris

2016. poslije izbora opozicija je nudila Bošnjacima da pođu sa njima u vladu aaaaaaaahahahahahahahahahaha to bi bilo do prvog potoka, lisičijeg.

Blaki
Gost
Blaki

Svaka čast gospodine Avdiću .Prava retorika…

jadran
Gost
jadran

Njima je kalendar ostao u 90-te, a rado bi ga vratili u 1918, ali malo sjutra. Nikad vise 1918, zapamtite izdajnici CG

ilke
Gost
ilke

Da se ponovi 1916.

Mirjana
Gost
Mirjana

Opoziciona retorika je skola Rista Radovića.

CT.
Gost
CT.

DF je produžena ruka SPC, BG i Moskve njima ne paše građanska sekularna država Crna Gora, oni oće teokratsku čisto srpsku. Pročitajte knjigu. TAJNI RAT SRBIJE.
Serbia’s Secret War: Propaganda and the Deceit of History
Book by Philip J. Cohen

Tajfun
Gost
Tajfun

Ne uzbudjujte se moji dragi sugradjani Bosnjaci,cetnicka i fasisticka ideologija je uvijek u CG bila porazena,pa i ova Ristova i njedovih sledbenika ce dozivjeti fijasko.”SMRT FASIZMU!!!

Mila B
Gost
Mila B

Kako to kad im trebaju bošnjaci i muslimani katolici i albanci su dobri a kad su te koncesije za Crnu Goru onda su oni sve najgore to nije ništa strano df zato manjne pamet u glavu

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Nije vazan D. Front ali Njegosev dan rodjenja treba da bude drzavni praznik.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne znam nijednu demokratsku zemlju u kojoj je dan nečijeg rođenja državni praznik. Čak i kad bi to bila praksa, smatram da tu čast zaslužuje jedino Petar I Petrović Njegoš.

Dusko
Gost
Dusko

18 januar dan Martin Luter King , dan predsjednika je ustvari dan rodjenja Dzordz Wasingtona 15 februar, Ameri slave dan njihovog rodjenja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Jesu li im to neradni dani? Znaš da nijesu. U CG državni praznici su neradni dani.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Provjerio sam- u pravu si. Ne samo da su državni praznici, već su i neradni dani oba datuma koja si naveo. Čovjek se uči dok je živ. Hvala ti što sam naučio nešto što nijesam znao, poštovani Duško!😀

DUKLJANIN
Gost
DUKLJANIN

A zasto ne i Petar Ii Petrovic Njegos? Da nije zbog onog pisma S. Milutinovicu dje poistovjecuje Nemanje, Murate i Bonaparte, i Srbe naziva veselom srbadijom?

DUKLJANIN
Gost
DUKLJANIN

Gen. Dukljanin, oli mi rec posteno a zasto ne spomenu i Petra II Petrovica Njegosa, ali posteno?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zato što je bio mitoman, smatram ga krivim u dobroj mjeri za ovo što danas proživljavamo. Opio je narod velikosrpskim bajkama (Kosovo, Miloš, Lazar..).. Na kraju, savremenici ga ne opisuju kao dobrog čovjeka. Mislim tu na brojne crnogorske prvake koji mu spočitavaju osvetoljubivost, sujetu, pohlepu, kršenje date riječi, beskrupuloznost..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nažalost, svi oguglali na fašizam frontovaca.

POJK
Gost
POJK

DF-ovci izgubili ste svaki kompas u vođenju politike. Za dobro Crnogorskog i Srpskog naroda kao i svih drugih naroda i narodnosti, najbolji bi potez napravili da razmislite da rasformirate Demokratski front i prepuštite politiku nekome ko je strpljiviji i pametniji, a hrabar barem koliko ste vi jer “umnom junak konja vodi.” Prestanite da negirate drugog, jer to samo širi još… Više »

Libero7
Gost
Libero7

Front fasisticka organizacija

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Nemojte se nista cuditi oni prijete i crnogorcima i svim drugim narodima u Crnoj Gori….oni su iskomolesirani jer ih niko ne voli…a da ne pricam o ljubomori na svaki uspjeh Crne Gore….

Prč
Gost
Prč

Djavola je ovo gradnanska drzava kad se svi pozivaju na svoju vjeru.ej u 21 vijeku nam religija kroji kapu.sto je jos mucnine najvise je nevjerujuceg naroda koji su eto po folkloru jedni ili drugi jer su im preci bili ova ili ona vjera.a niko od njih ne ide u bogomolje niti se drzi vjerskih pravila i znaju jedino za najvece… Više »

BGD
Gost
BGD

Koca Popovic u svom dnevniku je zapisao: “Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto… Više »

mrkela
Gost
mrkela

To je monstruozna fašistička retorika u kojoj se stalno pominje kidanje glava i njihovo lećenje ! Ima li što monstruoznije od ljudi koji hoće da kidaju glave ko sa njima neće !

SAMO JA
Gost
SAMO JA

Ja uporno ljudi pisem u mojim komentarima,sta oni drugo znaju osim te price da nisu mozda predlozili neki pametan predlog NE da nisu mozda nesto pohvalili NE da nisu ispostovali neki zakon NE e zato su oni u nasim glavama NE

Dejo reki
Gost
Dejo reki

Što se poranilo jutros 😅😅😅😅😅😅😅😅

Pedja *
Gost
Pedja *

Nemogu da vjerujem da u CG raste takav korov , zadojen politikom ratnih zlocinaca . Milutine stidise .

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Kako nije sramota ove iz Df da pominju Hriscanstvo pa oni rade sve suprotno od Hriscanstva oni su ti koji pozivaju na nasilje, nemire, sukobe. 3-ca Bozija zapovjest glasi ne uzimaj uzalud imena gospoda Boga. Procitajte Bibliju procitajte 10 Bozijih zapovjesti jer Srbovanje nema veze sa Bogom sta vas uci Risto, Kacavenda i Dzomic.

Branka
Gost
Branka

Zato nikad nece doci na vlast. I treba da budu ispod cenzusa na izborima.

rzv
Gost
rzv

Ali svi lijepo žive, ne treba im vlast. Ovako pljuju i zavađaju a mi ih debelo plaćamo. Što ne platimo to otmu.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ovo su fasisti potomci cetnickih zlocinaca koji su saradjivali sa okupatorima.

Cica
Gost
Cica

Knjige u ruke i procitaj malo. Po mogucnosti ne komunjarske

DUKLJANIN
Gost
DUKLJANIN

Cica, bitka za ranjenike ili bitka na Neretvi, ti procitaj. Ako si bilo sto drugo osim velikog poraza njemaca i cetnika procitao, neko te debelo prevario.

Tito
Gost
Tito

Sluge okupatora (njemaca) u II svjetskom ratu su bili cetnici koje je predvodio Draza Mihailovic zvani Cica, slucajno tvoj nick. Najtezi poraz njemci i njihove sluge cetnici su dozivjeli su na Neretvi u cuvenoj bitci za ranjenike, dje su partizani spasavajuci ranjenike desetkovali njemce i cetnike kojih je bilo u odnosu na partizane brojcano vise i koji su bili mnogo… Više »

eto
Gost
eto

Amin!

Svjefol
Gost
Svjefol

DF je ispod svakog civilizacijskog i ljudskog nivoa. Pi

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Covjek ne moze nista bolje ocekivati od necivilizovanih umnobolnih morona koji i u svom ogledalo vide vjestice i neprijatelje.Patoloski bolesnici a jos gori oni koji ih mogu glasati I slijediti.No uskoro izbori tako da ce se mnogo prorijediti politicka pozornica I na svu srecu ove morone necemo vise cuti ni vidjeti.Znaju oni to zato ovako po cijenu smrti bi da… Više »

Andjela
Gost
Andjela

Neka Air Serbia posalje avion za njih!

Cg.nn
Gost
Cg.nn

Nece njih Srbija..Srbija nije problem nego vucko koji zloupetrebljava Srbiju i potpaljuje ove nase izdajice iz dfa. Ljudi…Srbiju vode ratni zlocinci..dok se Srbija ne otarasi ovih velikosrba iz Crne gore i Bosne nikad mira kod nas.Srbijanci nijesu problem

Boki
Gost
Boki

Manjine bi bile gradjani drugog reda da ovi dodju na vlast

jpmd
Gost
jpmd

Ko je ovaj ?

Paki
Gost
Paki

Drzavo, reaguj!!! Uradi vise nesto po pitanju ovih “ljudi”!!!

Ibar& Rožaje
Gost
Ibar& Rožaje

Ništa nista bolji vi iz BS od ovih iz DF , uništili ste nam grad Rožaje sa vašim zaostalom primitivnom politikom.

Konan
Gost
Konan

Ovaj veli da je iz “stranke pravde i pomirenja” dje ti vidje BS?

Nino
Gost
Nino

Ko njih sta pita ,da su se oni pitali sta u zivotu vec bi bili odsvde procerani ! Sad cemo mi njima pokazati na izborima ,dje smo mi dje ova skupina mrzitelja !

Send this to a friend