Politika BALKANSKA RASKRŠĆA: Kako intelektualci vide budućnost regiona

Opasno kretanje unazad

Vlasi, FOTO: Tanjug

Piše, 

Azem Vlasi, 

(Autor je bio istaknuti političar u doba SFRJ, danas je advokat u Prištini)

Avet devedesetih kruži nad našom regijom. Nisu još zacijeljeli ožiljci iz minulih ratova i stradanja od krvavog raspada Jugoslavije, a živnuli su na javnoj sceni nosioci politike koja je pokrenula spiralu zločina prije tridesetak godina.

Štaviše, u novim okolnostima, toj se politici daju novi podsticaji. Tmurni oblaci opet dolaze iz istog pravca i od onih koji su pokrenuli krvavi raspad Jugoslavije: iz Beograda, iz krugova velikosrpskog kleronacionalizma. A vlast kao krovna struktura i baštinik svega toga, podstiče nemire i nestabilnost u svom susjedstvu, dok njeni čelnici ironično govore kako su upravo oni, “čuvaju mir“ i ,,izvoze stabilnost“ u regiji, koji, eto, drugi ugrožavaju. Baš kao Slobodan Milošević u svoje vrijeme.

Dok je govorio o miru, spremao se i krenuo je u ratove. Po evidencijama regrutnih službi u ratove od 1991. Do 1999, od Vukovara do Kosova učestvovalo je 420.000 regruta iz Srbije, a nijedno od ratišta nije bilo na njenoj teritoriji.

Nove tenzije 

Srbija je propustila istorijsku priliku da poslije oktobra 2000. godine raskine sa krvavim nasleđem Miloševićeve politike. Njega je nova vlast zasluženo poslala pred Haški Tribunal za ratne zločine, ali se na tome stalo. Izgledalo je da je dosta uzaludnog ratovanja i stradanja te da je i njima nužno potreban mir i stabilnost. Iznad svega, da im treba pomirenje sa susjedima protiv kojih je prethodni režim, u njihovo ime, ratovao.

Nadali smo se da je ružna prošlost ostala iza nas i da će ratne rane polako zacijeliti. Nažalost, to se nije dogodilo. Ljudi izrasli i nadahnuti politikom od prije oktobra 2000.godine konsolidirali su se i ojačali na vlasti tako da danas čine okosnicu snaga koje dominiraju na srpskoj političkoj sceni.

Simbol kontinuiteta srpske politike prije i poslije oktobra 2000. je Srpska radikalna stranka, zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, a njezin vođa Vojislav Šešelj simbol i oličenje postjugoslavenske Srbije i njene vlasti. Zajedno su na vlasti od Miloševića, od tada pa do sada.

Stranka koja vlada Srbijom i njen čelnik, izrasla je iz SRS. Demokratska opzicija koju čini spektar, od anemične Demokratske stranke do profašističke formacije “Dveri”, nije neka konkurencija sadašnjoj vlasti u Srbiji. A po pitanju odnosa sa susjednim državama- ne razlikuju se.

Kao onomad Milošević, i ovi sadašnji na vlasti, i u opoziciji, trabunjaju o navodnoj ugroženosti Srba u susjedstvu: u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu… Sada su smislili da su Srbi i u Crnoj Gori ugroženi. Pa bi da ih zaštite. Tada se u ,,odbranu“ Srba krenulo protiv Kosova, Bosne, Hrvatske.

Propatili su svi u ovim sredinama, a Srbi iz Hrvatske i Kosova završili su u kolonama prema Srbiji. Iz Bosne svi su pa i Srbi u kolonama i prema zapadno-evropskim zemljama. U Hrvatskoj skoro da ih više nema.

Stari obrasci 

Na Kosovu, kako nedavno reče Aleksandar Vučić, živi 93 posto Albanaca, a Srba kojih je, dok im Milošević nije stao u odbranu bilo oko 11 odsto, danas ostalo oko tri odsto. U Bosni su skupljeni u entitet sa potencijalom kao Sarajevski Kanton, u znantno manjem broju nego ih je bilo do 1992.godine, a perspektiva su im zemlje Zapadne Evrope ili Srbija, kao zadnja utjeha.

Nema nikakve sumnje da bi, u ovim novoformiranim državama ostalo više Srba i živjeli bi znatno bolje da im se desila mirna disolucija Jugoslavije kao Češkoj i Slovačkoj ili Sovjetskom Savezu. Tamo nije došlo do većeg preseljavanja stanovništva, a nema ni mržnje.

Pošto je propala njihova ideja da svi Srbi žive u jednoj državi, pravo je Srbije da se brine o položaju Srba u novonastalim državama gdje oni žive. Kao i drugih država da se brinu za svoje manjine u Srbiji. Prema evropskim standardima i konvencijama.

Namjesto, toga iz Beograda se Srbima nudi odbrana, kao da su napadnuti. Huškaju ih protiv legalnih vlasti tih država. Velikosrpski kleronacionalizam podstiče Srbe u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, pa i u Makedoniji, na destabilizaciju ovih zemalja, izmišljajući da su ugroženi.

Bosna i Kosovo

Posebno je teška situacija u Bosni. Milorad Dodik se zahuktao u trci za rušenje i destabilizaciju ove države sa krajnim ciljem da ona nestane. Ponaša se kao da je u završnoj fazi ostvarenja svojih želja… Naravno, ne zavisi opstanak Bosne od njega, ali posljedice osjećaju svi građani. Stalno žive u tenzijama i siromaštvu.

Protiv Kosova na djelu je i dalje kontinuitet stare politike. Mržnja prema Albancima i svemu albanskom, nesmanjena je. Od Srba na Kosovu, iz Beograda, traže da učine sve što mogu da Kosovo bude nefunkcionalna drzava. Mada oni to ne mogu, jer ih je malo, ali mogu sami sebi da zagorčavaju život.

Jasno je svima u Beogradu, da Kosovo nije dio Srbije i da od 1999.godine i nema nikakve šanse da to bude. Ali strogo je zabranjeno javno i glasno izreci tu istinu. Nacionalistička javnost, kao tabletama za smirivanje, tješi se pričama da će Rusija vratiti Srbiji Kosovo kada ona jos malo ojača, a NATO i Amerika oslabe. I to da će ga vratiti bez Albanaca.

Razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa sa Kosovom sa strane Beograda svode se na farsu uz stalno ponavljanje da je Srbija ,,za kompromisno rješenje“ ali ne precizirajući – kakav i o čemu kompromis? Srbija zapravo misli da će tako izbjeći ono što treba da bude konačni rezultat dijaloga, a to je priznanje Kosova.

Crna Gora

Posebno težak problem za velikosrpski kleronacionalizam postala je Crna Gora. Nostalgičari ideje velike Srbije nekako su preboljeli i Kninsku Krajinu, i Kosovo, pa će i cjelovitu Bosnu. Ali gašenje nade da se Crna Gora može nekada vratiti u okrilje Srbije doživljava se kao ono Cezar, rimski imperator, Bruta: ,,Tui mihi fili Brutus!“

Poslije izgubljenih ratova za ,,veliku Srbiju“ Crna Gora je kao neka utjeha. Po ,,žabljačkom Ustavu“, uz pokorenu Vojvodinu i okupirano Kosovo, sa Crnom Gorom im je izgledala prihvatljivo jer je veća od one po Ustavu iz 1974.godine. Kada je Milosević ušao u sukob sa cijelim Zapadnim svijetom i NATO-Alijansom zbog Kosova, crnogorsko rukovodstvo mu nije htjelo praviti društvo. Što je dosta, dosta je.

Zatim je Crna Gora 2006. godine obnovila državnost poništenu od Srbije 1918. godine. U Beogradu se na taj čin nije gledalo ravnodušno. Skrivena nada ostala je u stožernoj instituciji i infrastrukturi koja kroz sve režime i sisteme baštini velikosrpske ideje- u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pokloniku te ideje Amfilohiju Radoviću.

Medijska haranga

Sada kada se Zakonom o vjerskim slobodama ta infrastruktura velikosrpskog nacionalizma smješta u okvire pravne države, digla se velika hajka protiv države Crne Gore, crnogorskog nacionalnog identiteta i legalne vlasti. Uloga Srbije u tome je očigledna. To dodatno i ozbiljno diže tenzije u cijeloj regiji.

Medijska haranga protiv Crne Gore, laži, namjerno iskrivljavanje činjenica, nalik je na onu iz Miloševićevih vremena. Od svih koji šetaju na litijama vjerovatno 98 odsto o Zakonu protiv kojega su se digli znaju ono što im Amfilohije ćita: ,,Zakon otima svetinje Srpske Pravoslavne Crkve”!

Baš ih briga što to nema veze sa suštinom Zakona. Ali, istina nije važna, cilj je važan.

Ipak, Crna Gora je ozbiljna, konsolidovana i funkcionalna država, članica NATO i uskoro članica EU. Vrijeme harange iz Miloševicevih vremena prošlo je, a ni Srbija nije što je bila u ono vrijeme. Cilj litijskog pokreta je destabilizacija Crne Gore, a to ne može ostati bez uticaja na stanje u regiji. Taj pakleni plan neće uspjeti.

Dugoročni cilj i strategija velikosrpskog kleronacionalizma ugrađenog u državnu politiku Srbije je: putem blokada i svakovrsnih opstrukcija od strane entiteta RS destabilizirati, defunkcionalizirati i obesmisliti Bosnu i Hercegovinu kao državu; destabilizirati Crnu Goru i pocijepati crnogorski etnički korpus djelovanjen Srpske Pravoslavne Crkve; na sve moguće načine ometati konsolidaciju položaja Kosova na međunarodnom planu kao države i koristiti kosovske Srbe za razne opstrukcije…

Ciljevi Beograda

To je dugoročni cilj Srbije. To je i način osvete za neostvarenje ideje o jednoj velikoj državi svih Srba. Uz sve to, Srbija se naoružava i time hvali. A nema nikakve opasnosti da bude napadnuta od bilo koga. Hvala Bogu da je Crna Gora članica NATO, a Kosovo je pod zaštitom NATO-a.

Šest država nastalih od bivše Jugoslavije imaju uređene međusobne odnose bez ikakvih tenzija, bez međusobno otvorenih pitanja, niti se jedna drugoj miješaju u unutrašnje poslove. Srbija, osim sa Slovenijom, proizvodi probleme i neskriveno se mjesa u unutrašnje poslove svih ostalih.

Opasnosti od rata nema ni na vidiku, ali ni tenzije ovakvog intenziteta nisu podnošljive. Nažalost, izgleda da će to potrajati. Sada su tenzije u regiji, prije svega zbog ponašanja Srbije, veće nego prije 5 ili 10 godina. Nije teško zamisliti koliko bi nam svima bilo lakše i bolje uz normalne odnose i saradnju, a bez tih tenzija. Pa i samoj Srbiji.

47

avatar
1000
33
14
0
 
41
bez svog mozgaMitraMileMileMaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitra
Gost
Mitra

ovaj je bio zaljubljen u Milosevica

Maki
Gost
Maki

Sta reci za Azema…..ccccc…bolje nista ionako se nebi objavio….

Maki
Gost
Maki

Dje mi je komentar?

Rada
Gost
Rada

Covjek je u pravu, kao da zivi ovdje pa zna sto se desava i zbiva

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Postovanje za iskazan stav i rrapno iznijeto misnjenje

Mitra
Gost
Mitra

crnu goru samo albanci mogu da spasu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Čovjek priča istinu,a ona ponekad boli.

Radvan
Gost
Radvan

Jeli ovo intelektualac hm??

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pravi albanac zna napraviti bozu, šampitu, burek a ovaj ne zna ni to. bitno je da kurti ukida takse a kako bi region na čelu sa srbijom mogao krenuti u svijetlu budućnost. garancija za to su I ruski panciri a uskoro I kineski fk-3 koji će cijeli region štititi od spoljne agresije

MILA
Gost
MILA

Svaka čast sve živa istina oni srbi su kao uvjek ugroženi i hoće da žive u istoj državi a ne u srbiji nego otimati države gdje ima od 10 do 20 posto stanovništa i napraviti veliku srbiju ali ovog puta kao i svakog oni najgore prođu i budu poraženi živjela Bosna Kosovo Crna Gora Hrvatska Makedonija

Djoko
Gost
Djoko

Legenda

Jelena TV
Gost
Jelena TV

Prvi put sam čula za ovog Crnogorca.

rambo
Gost
rambo

Sta se radi od ovih,a ti si cuda radio sad si kao neki vrac besjedis,…

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Aka nista ne mozes reci protiv njegovih argumenata onda mozes protiv njega. Sramota.

Andjela
Gost
Andjela

Dje im je kraj? Sve zivo su napali i Kosovo i Bosnu, svi znamo sta se desilo u Srebrenici, sad jos napadaju Crnu Goru. Sram ih bilo!

Dragana
Gost
Dragana

Smirit ce se ovo kao i sve do sad sto se smirilo samo bice ovih napada jos dugo sve dok je mentalitet srbima takav kakav jeste i sve dok su oni nacionalisticki nastrojeni

Antonije
Gost
Antonije

Oni koji idu na ove litije neka se pripaze malo korona virusa da ne bude poslije….. na bozjem putu……

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Mislis..na bozijem putu dobih ranu ljutu…

Nebojsa
Gost
Nebojsa

A ti se pripazi crnoga obraza.

Stanimir
Gost
Stanimir

Desavanja u Crnoj Gori su iskljucivo politicka ovo nema veze s vjerom i svetinjama

Slavkoo
Gost
Slavkoo

Ovo je glavna borba oko para i rusenja crnogorske nezavisnosti

Stanko
Gost
Stanko

Pa ljudi koji vode litije i koji idu na litije su ljudi koji pripadaju srednjem vijeku i koji vode zivot kao da su u srednjem vijeku

Stefan
Gost
Stefan

Smeta Srbiji i srbima nezavisna Crna Gora, oni pokusavaju da gubitak Kosova nadoknade s teritorijom Crne Gore, ali su se zeznuli

Mitra
Gost
Mitra

koji gubitak kosova , kosovo i metohija je srpska zemlja trenutno okupirana od teroista ali ubrzo ce biti oslobodjena zivi bili pa videli

Jovan
Gost
Jovan

Izgleda da im se ponovo ratuje

Tonii
Gost
Tonii

Ne ratuje im se, nema više golorukih na Balkanu, srećom.

Marko
Gost
Marko

Njima ocigledno nedostaju devedesete i sav onaj haos u kojem su drzave bile, ali kao nemoj da se nada Srbija podrsci Rusije jer je ni tada nije dobila, a nece je dobiti ni sad

PRAVDA
Gost
PRAVDA

Hvala na tekstu!

Tomson
Gost
Tomson

doveli ste albanskog titovog nacionalistu da zbori o srbijanskom nacionalizmu

Mirko Petrovic
Gost
Mirko Petrovic

Vrhunska analiza, vidi se iskustvo.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Srbija opet pokreće samouništenje,bojim se da će ovog puta uspjeti u tome.

Naftalin
Gost
Naftalin

Još jedan fizikalac,… Uporno vi radite protiv države, sloge, prosperiteta,… sa ovakvim ideolozima, savjetnicima,… u stvari sa prozapadnim špijunima, plaćenicima, izdajnicima i vašim i našim,… Znate li vi ko je rušio, ruši i rušiće Jugoslaviju,…

Milan
Gost
Milan

Ove fore su prolazile prije 20,30 god kad ste bili jedina novina.Danas u doba interneta i kamera samo se srozavate dodatno

Pjer
Gost
Pjer

Uskoro clanica EU
Bilo bi to mnogo dobro

Peruta
Gost
Peruta

Je li moguće da ste protiv sopstvenog naroda upregli i ovog čovjeka? Ne radite dobru stvar, jer njegov glas malo ko sluša u Cg. Kontraproduktivno.

bez svog mozga
Gost
bez svog mozga

Peruta, na protiv, mi stariji znamo ko je dje bio i ranije. Prema tome, Peruta, samo ti ne brini o tome sto i koga Crnogorci treba da slusaju.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Čim Azem kritikuje ovaj zakon to znači da je naša sveta crkva i ovaj naš pravoslavni narod u pravu što traži da se ovakav zakon za koji je jedan Azem Vlasi povuče.

Legija
Gost
Legija

Ahahahaaa 🤣🤣🤣

Mile
Gost
Mile

Ko bi mogao zamisliti ’89-te,da ce Vlasi agitovati za Mila,naravno,protiv Srba.Sta ti je zivot…

Pedja *
Gost
Pedja *

Ide Mile lajkovCkom prugom i pjeva : sto je lijepo biti glup .

Mile
Gost
Mile

Pa objasni nam kako je biti glup,izgleda znas to dobro

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Mile, ne napisa što u tekstu nije istina!

Mile
Gost
Mile

Misljenje i istina su razlicite kategorije. Ovo je text iz/sa albanske strane,iz srpske bi izgleda malo drugacije. Pitanje je,jeli crnogorska strana bliza srpskoj ili albanskoj,i kako dodjosmo do toga

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo je dokazano veliki prijatelj našeg naroda,a sigurno jeste ove vlasti,kao uostalom i njegovo okruženje,a to se vidi i iz toga koliko je crnogoraca danas ostalo da živi u metohiji.Hvala cdm što koristi ovakve likove da brane zakon o slobodi vjeroispovjesti jer ćemo posle ovakvih branitelja ovog nenarodnog zakona još u većem broju izaći na litije.

Neka to
Gost
Neka to

izlazite vi na Korzo koliko hocete to je zdrava ali zakon ostaje

Maki
Gost
Maki

Svaka ti je na mjestu.

bez svog mozga
Gost
bez svog mozga

i u Metohiji ste uspjeli da posrbite davno raseljene Crnogorce, kao sto ste uradili po cijeloj Srbiji.

Send this to a friend