Politika Veliki dio opozicije Ignorisao poziv pokreta Odupri se

Opozicija doživjela fijasko, svađe i uvrede ih deklasirale

Samo sedam od 39 opozicionih poslanika koji su potpisali Sporazum o budućnosti prisustvovalo je sastanku koji je organizovao pokret Odupri se. Predstavnici većine parlamentarnih stranaka nijesu došli na sastanak koji organizuje ovaj pokret.   Demokratski front, Socijaldemokratska partija,  SNP, Ujedinjena Crna Gora, ali i pojedini nezavisni poslanici nijesu se danas pojavili. Razloga za nedolazak je puno. Glavni je, čini se, nikad veće podjele i netrpeljivost između pojedinih političkih saveza i stranaka.

Sastanku su prisostvovali predstavnici URA i Demokrata, lider Radničke partije Janko Vučinić, te poslanici Anka Vukićević, Aleksandar Saša Damjanović i Danijela Pavićević. Lideri URA i Demokratske Crne Goreri Dritan Abazović i Aleksa Bečić nijesu došli.

🎥 Sastanak pokreta "Odupri se-97000" sa predstavnicima opozicionih subjekata

🎥 Sastanak pokreta "Odupri se-97000" sa predstavnicima opozicionih subjekata#oduprise ✊

Gepostet von Odupri se – 97 000 am Mittwoch, 7. August 2019

Baš kao što je CdM jutros objavio, brojni potpisnici Sporazuma o budućnosti nijesu došli na sastanak koji je organizovao  pokret Odupri se.

<<<Pucanj u prazno: Odupri se bi jedinstvo kojeg nema, opozicija se sprema za politički rat>>>

Glavna poruka sa sastanka je da opozicija mora da prestane da ratuje između sebe, da tehnička vlada mora biti formirana ili da se izbori bojkotuju. Pokret Odupri se poručio je da na jesen nastavljaju sa protestima.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica optužio je Demokratski front da se nijesu pojavili jer ne smiju da se suoče sa Demokratama. On je predložio bojkot rada Skupštine i svih izbora ako se ne realizuje Briselski plan i tehnička vlada.

Priču je nastavio poslanik Aleksandar Damjanović, koji je kazao da želi da vidi sve opozicionare na okupu u iskrenom razgovoru. Nije srećan da u direktnoj komunikaciji nema informacija o tome da se sprema izmjena odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reforme izbornog drugog zakonodavstva, već da to saznaje iz DPS-a.

“Jesmo li sada bliže tehničkoj vladi i hoćemo li bojkovati sve izbore ako je ne bude”, pitao je Damjanović.

Pozvao je da se obustavi rat unutar opozicije.

“Neka ovaj sastanak bude poziv da se stane sa javnim prepucavanjem”, dodao je on.

Tehnička vlada ili bojkot

Lider Radničke partije Janko Vučinić tvdi da je situacija komplikovana kada je riječ o političkoj sceni u Crnoj Gori. Kaže da Briselskom planu nedostaje pitanje tehničke vlade.

“Ipak, u planu ne piše da tehnička vlada ne postoji. Zato, kada počne sa radom Odbor, potrebno je da u njemu bude većina opozicionara. Ako tako ne bude, to ide u prilog DPS-u. Moramo postići jedintsvo i primorati DPS da prihvati tehničku vladu. Bez toga bi sav posao bio uzaludan”, naveo je Vučinić.

Dodaje da je bojkot rješenje ako nema tehničke vlade.

Pozvao je na prekid rata između Demokrata i DF-a.

“Treba da se okrenemo nama, Crnoj Gori, poboljšanju uslova života. Okrenimo se izgradnji neke mnogo bolje Crne Gore”, kazao je lider RP.

Poslanica Anka Vukićević ponovila je priču prethodnika-bez tehničke vlade nema izlaska na izbore.

“Briselski plan sam podržala i prošle godine. Svaki sastanak opozicije može donijeti dobro, a obračunavanje preko medija neće donijeti ništa dobro”, istakla je ona.

I poslanica Danijela Pavićević je pozvala na zaistavljanje rata unutar opozicije.

Govoreći o Briselskom planu, ona je poručila da opoziciji treba plan za Crnu Goru.  Najavila da će na sljedećem sastanku, ukoliko ga bude, ponuditi svoje predloge.

URA poštuje datu riječ

Poruka predstavnika URA-e Miloša Konatara bila je da svi moraju biti svjesni odgovornosti koju imaju prema građanima Crne Gore.

“Ne smijemo iznevjeriti one koji su protestovali, desetine hiljada, ali ni one koji se decenijama bore za promejne i na neki način, oslobađanje naše države”, jasan je Konatar.

On tvrdi da u URA poštuju datu riječ.

“Pred opozicijom je izazov ili zajednički rad na uslovima da budući izbori budu slobodni, ili, ako toga nema, bojkot izbora”, naglasio je on.

Poručio je da opozicija ne smije da se boji bojkota izbora.

“URA će poštovati sve što se tiče Sporazuma o budućnosti”, zaključio je Konatar.

Novi protesti na jesen 

Lider pokreta “Odupri se” Džemal Perović danas je poručio da dešavanja posljednih dana nijesu u duhu Sporazuma o budućnosti.

“Sporazum ne smije biti upotrijebljen kao batina međusobne borbe u opoziciji”, istakao je Perović.

On je istakao kako je Sporazum o budućnosti jedini put za mirnu smjenu vlasti. Poručio je da će veoma brzo će biti masovnih protesta, i to na jesen.

Oštru poruku onima koji danas nijesu došli na sastanak poslala je Ratka Jovanović Vukotić iz pokreta Odupri se.

“Ovo je bezobrazluk”, istakla je ona.

Neprikladan sastanak

DF nije doašo na sastanak, objašnjavaju i zašto.

“Pošto smo zvanično obaviješteni da su poslanici DPS- a Brano Gvozdenović, Marta Šćepanović i Nikola Rakočević zakazali vanrednu sjednicu Skupštine  Crne Gore za 23. avgust, kako bi priveli do kraja dogovor postignut s Demokratama i imenovali dva njihova člana u radnu grupu za izborno zakonodavstvo, dužni smo da saopštimo sljedeće. Nakon što su 31. jula Demokrate i DPS zajedničkim dogovorom i usaglašavanjem amandmana u potpunosti obesmislili  Sporazum o budućnosti koji je potpisalo 39 poslanika, smatramo da je ovakav sastanak neprikladan datom trenutku i neugodnoj situaciji u koju su nas dovele Demokrate”, poručuju iz ovog političkog saveza.

Kako dodaju, DF je ostao dosljedan javno datoj riječi i stavljenom potpisu na tekst Sporazuma i zato neće učestvovati u radu radne grupe za izborno zakonodavstvo, niti će kroz bilo koji drugi vid akcija učestvovati, u kako kažu, tajnim i javnim dilovima sa DPS-om, što je nažalost, izgleda postao obrazac političkog konvertitstva i izdaje opozicionog biračkog tijela.

“Takođe, konstatujemo da je pokret Odupri se svoj legitimitet crpio iz građanskih protesta na kojima se iskazivalo nezadovoljstvo aktuelnom društveno političkom situacijom. Nažalost, ovi protesti gotovo da su se ugasili, zato smatramo veoma korisnim njihovo oživljavanje od strane pokreta Odupri se. Time bi se vratila nada da je moguće prevazići tešku situaciju u koju smo svi zapali zbog dilova dijela sada već bivše opozicije sa DPS-om”, navode oni.

Da neće doći na sastanak, potvrđujući pisanje CdM-a, poručio je i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

” Neću prisustvovati sastanku. Postoji mnogo razloga za to, a prvi je što mislim da u ovoj sadašnjoj situaciji ne možemo ništa postići. A tamo gdje se ne može ništa učiniti ne želim ni prisustvovati. Suština je u tome da, ako ćemo zajedno da radimo, onda moramo svi sve zajedno da radimo, a ako ćemo parcijalno da radimo, na da se nadgornjavamo i svađamo u opoziciji, SNP u tome neće učestvovati”, istakao je  Joković.

Podsjetimo, Pokret Odupri se pozvao je opozicionare na sastanak kako bi dogovorili dalje djelovanje.

Miraš Dušević

64

avatar
1000
50
14
0
 
50
SvetacGaraviNinaHmmmukradoše mi ime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svetac
Gost
Svetac

boli njih uvo za fijasko jer svaki mjesec na bankomat podignu 1000 eura a ti se narode zanosi

Garavi
Gost
Garavi

Opozicija ako se ne slozi sa sama sa sobom da bojkotuje izbore ? Pa zasto bojkot ako se sami sa sobom ne mozete dogovoriti ?

Nina
Gost
Nina

I njih 26 udruzeno neudruzenih bi da vlada.Da puknes od smjeha!

Hmmm
Gost
Hmmm

Aleksandar Damjanović i iskrenost zajedno?!?!?! Teško!

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

volio bi da se desi ta tehnička vlada da vidim kako bi opozicija izabrala bsvoje prestavnike

Fileopg
Gost
Fileopg

Predśefnik Radničke partije priča malo ali pametno, ako se formira ,,tehnička vlada” trebalo bi ga postaviti na mjesto ministra kulture jer je to zaslužio i pređašnjim ponašanjem….

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Sto se tice ove danasnje śednice ona je potpuno nebitna, nije mogla imati bilo kakav stvarni znacaj, osim sto je dio predizborne kampanje dps, jer je sjednicu organizovao i zakazao dps preko db sa ciljem da se javnost sto vise izmanipulise her je to inace glavno oruzje predizbornih kampanja !

Katja
Gost
Katja

Na ovaj CDM vazda neka tenzija,nacionalizam i rat oko Rista i Mirasa..ali ovi komentari nocas su mi prejaki….zabolio me stomak od smijeha..

Katja
Gost
Katja

Zavrnuo Putin slavinu…nema vise meleona iz majcice Rusije…bacio je Mikas komad slanine i sad se macke grabe…hahah…zavadi pa vladaj,tako se to radi!!!!!

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

A dje su moje odjave..Poslao sam komentar..i čekam dva sata ..nema..Al ovaj možda prodje.. Samo da kažem ovi zaiteresovani ..ima sendvič ispred Lakovic market..bačaju u kontejner.. Nemoj da ste gladni..bujrum

Patriota
Gost
Patriota

O jadne opozicije!
Ni koze ne bi znali pričuvati!

Polakote
Gost
Polakote

Demokrate i ura su došle,a df nije… Toliko o njima

TALOG
Gost
TALOG

I ako sam ,jefan od najvecih oponenata,Mila Djukanovica i DPSa,posle ove,danasnje,blamaze,opozicije,cestitam DPS VJECNU vlast,pored ovih debila iz opozicije. Danasnji fijasko,je samo potvrda mojeg ubedjenja,da stranke sa Mandicem i Blecicem STO godina ne mogu doci na vlasti.I ne treba, Dans su dokazali ,ono sto je uvrezeno,da se njma bolje isplati fa lencare,bez odgovornosti,uz veliku apanazu od strane drzave. Do sada sam… Više »

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

A da Crnog Mene glasaš ..moraš da izadješ..Da te ne kunem u djeca.

Katja
Gost
Katja

Bravo,konacno neko realan…isto mislimo…!!!!!!

TaracJarac
Gost
TaracJarac

Ti si donekle u pravu ali si ipak providni dps bot !!!

Komita
Gost
Komita

A šta će ova Milova Ratka tamo

Andrija
Gost
Andrija

A vidjite ljidi demagoga kolko je, a osta li ko u mrčnu partiju???

Send this to a friend