Politika POLITIČKI ANALITIČAR SRĐAN VUKADINOVIĆ

Opozicija u nikada većoj krizi, a sanja izborne pobjede

Vukadinović

Rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva opstruira cijela opozicija, koja organizovano radi da rezultati tog skupštinskog tijela ne uspiju, jer žele izborni sistem u kojem će oni biti pobjednici izbora, ocijenio je za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović.

On kaže da se za nerad i opstrukciju Odbora ne može optužiti jedna partija.

“Demokratski front je makar jasan, jer su kazali da neće doći tamo gdje su Demokrate. To govori o sukobu koji je oštar i beskompromisan, gdje jedni druge ne mogu da vide na političkoj sceni Crne Gore. Taj sukob se ne može riješiti za godinu dana. Kompletna opozicija kao da ima sinergiju i organizovano radi da rezultati Odbora ne uspiju. Opozicija želi da formira izborno zakonodavstvo i izborni sistem u kome će ih taj sistem nacrtati kao pobjednika izbora”, smatra Vukadinović.

On ističe da je to teško u uslovima u kojim Skupština i Vlada funkcionišu normalno, sa potrebnom većinom.

“Ako bi opozicija došla na pobjedničko postolje, pitanje je šta bi uradila, a Kotor i Budva su najbolji primjeri. Bojkotom prijete slabi i nemoćni, koji su svjesni da teško mogu prevaliti cenzus, a ako i to uspiju, to je malo iznad cenzusa. Njihovi apetiti su mnogo veći, oni bi sa deset ili 12 poslanika da vladaju Crnom Gorom. Takva situacija pokazuje nezrelost opozicije da se ozbiljno suoči sa problemima i pokuša da riješi probleme onako kako ona misli, uz saradnju i komunikaciju sa drugima”, ocjenjuje Vukadinović.

On kritikuje i odnose između opozicije, koja, smatra on, nikada nije bila u većoj krizi.

“Svaka stranka u opoziciji ne želi da sluša onu drugu, a kamoli one iz vlasti. Onaj ko misli da izvuče reformu sa nekim rezultatima i rješenjima kojima bi svi bili zadovoljni, mora imati visok stepen tolerancije prema svim političkim subjektima. Ono što Odbor predloži mora se usvojiti sa najmanje dvije trećine, koje nije moguće stvoriti”, navodi Vukadinović, koji nije optimista.

“Odbor će biti izložen opstrukcijama, ako se uopšte bude sazivao, i ako bude kvoruma. Vjerujem da će sam sebe ugasiti. Opozicija ne želi da zaživi rad Odbora, jer želi da donese reforme izbornog zakonodavstva koje je vode do pobjednika izbora. To neće biti moguće u uslovima kada opozicija ima manji izborni kapacitet, nego što je potreban da bi se tako nešto ostvarilo”, navodi Vukadinović.

Govoreći o sukobu između opozicionih partij a, Vukadinović ističe da su Demokrate u velikom sukobu sa svima.

“Sukob između Demokrata i DF-a je mnogo nepomirljiviji i žešći, nego što je sukob između Demokrata i DPS. U sukobu su i sa SDP-om, iako je taj sukob prikriven i tinjajući, zbog određenog samoprividnog mira. U sukobu su i s SNP-om, kao i sa pojedinim poslanicima iz Posebnog kluba. Očito da Demokrate imaju veliki problem, da li je to višak ambicija, a manjak sposobnosti da se tako nešto ostvari, ili je to pomanjkanje političkih, stručnih i profesionalnih znanja, posebno je pitanje” kaže Vukadinović.

On smatra da na opozicionoj sceni nema nekoga ko je otvorio toliko frontova prema drugim političkim grupacijama, kao što su Demokrate.

“To je nešto najlošije što se moglo desiti opoziciji, iz razloga što se pokazuje da nikada nije bila veća kriza u opoziciji. Najveći krivac za takvo stanje je onaj ko je otvorio toliko takvih frontova. Ako je taj iz opozicije spreman da uzme mandat, a uzet je iz Posebnog kluba poslanika, onda je jasno da taj ne bira sredstva do ostvarenja cilja”, kaže Vukadinović.

On smatra da bi Administrativni odbor morao da poništi odluku o imenovanju dva člana Odbora iz redova Demokrata.

“Skupština bi trebalo da uputi Administrativnom odboru predlog na razmatranje, on da poništi odluku i vrati stanje 7+7, odnosno po jedno mjesto Demokratama i Posebnom klubu poslanika. Ovako, taj mandat je otet. Još veća greška bi bila da se Odbor proširi, mada Aleksandar Damjanović to neće. Jako loše bi bilo mijenjati broj članova Odbora, jer bi sve to bila neodgovornost prema Skupštini, glasačima i radu Odbora”, navodi Vukadinović.

54

avatar
1000
51
3
0
 
51
MarinerDjed mojRobinMorpheus1918.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mariner
Gost
Mariner

Od ovoga analiticara imam stomacne probleme.

Djed moj
Gost
Djed moj

Ako te mogu gledat

Robin
Gost
Robin

Haha, čim isplivaa snimak evnd ga ovaj. Treba očekivati ovih dana pojačani pritisak sendvičara u odbrani hobotnice.

Morpheus
Gost
Morpheus

Sjeca li se ko ovog covjeka da je tvrdio 2005te da sigurno nece biti referenduma? Bas zna znanje

Mariner
Gost
Mariner

O cemu ti sanjas covjece? Dj ti zivis.

1918.
Gost
1918.

Folirant čitavog života…

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Opet ovaj. Pa dokle će on nama ispirati mozgove. Za koga li on radi???

Edi89
Gost
Edi89

Opozicija pokusava da svoje nakaradno ponasanje pripise vlasti

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Opoziciono ponasanje najbolje govori o tome koliko su nesposobni i gledaju samo licnu korist

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Opozicija se trudi da srusi i vlast a jos vise drzavu i njen poredak

Zigman
Gost
Zigman

Ovakva opozicija nikom ne treba

Marocco
Gost
Marocco

Bojkotom prijete slabi i nemoćni, koji su svjesni da teško mogu prevaliti cenzus, a ako i to uspiju, to je malo iznad cenzusa.

DECART
Gost
DECART

KOJI NARCIS ZAMISLJENI OVAJ LIK..IZGLEDA KAO DA NESTO ZNA

Glava
Gost
Glava

Sjekira se za opoziciju vec mjesecima oko na oko ne moze da sklopi.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Demokrate su se pokazale kao pravi lesinari, gledaju samo svoju korist, ne biraju kome sta vise uzimaju, evo ovo sad je pravi pokazatelj njihovog lica!

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Opozicija je svih ovih godina bila vodjena svojim sebicnim interesima, a njihovo nezadovoljstvo je raslo uz napredak Cg koji je posljedica politike Dps-a, koja se pokazala djelotvornom.

Send this to a friend