Politika Različita tumačenja inicijativa za formiranje tehničke vlade

Opozicija vrlo precizno i dalje ne zna šta hoće

Posljednja sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva donijela je nove nedoumice u političkoj javnosti, jer je ostalo nejasno kakvu tehničku vladu traži opozicija, odnosno da li ostaje pri onoj iz Sporazuma za budućnost, ili je u pitanju nešto drugo.

Nakon što je Branimir Gvozdenović, predsjednik Odbora, saopštio da je stav Demokratske partije socijalista da nema osnova za formiranje tehničke vlade, član odbora iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević je podnio ostavku, ali je ostao u Odboru do 15. novembra.

Konjević je i juče medijima pojašnjavao stavove precizirajući da je dao ponudu o dijalogu o tehničkoj vladi koju je DPS odbila. Na pitanje Antene M da li je opozicioni predlog da tehničku vladu čine po trećina predstavnika iz vlasti, opozicije i NVO za njih “sveto slovo” ili je predlog o kojem može da se pregovara, on kaže da je ponuda za dijalog samo početak.

“Vrlo precizno je bilo naznačeno: nije se radilo o bilo kakvoj ponudi koja bi definisala strukturu ili bilo kakva druga pitanja nego o tome da li DPS ima političku volju da se otvori dijalog o tehničkoj vladi koju predlaže opozicija. Pitanje koje ste postavili, bilo bi u drugoj fazi, ukoliko je DPS spremna na dijalog”, kazao je Konjević za Antenu M.

Takav stav Socijaldemokratske partije je nešto drugačiji od onoga što misle Demokrate. Za njih se podrazumijeva da se radi o tehničkoj vladi iz Sporazuma za budućnost.

“Više puta smo ponovi li, 39 poslanika opozicije potpisalo je Sporazum za budućnost koji jasno definiše model tehničke vlade. Nismo primijetili da je bilo koji potpisnik Sporazuma odustao od rješenja koje predviđa ovaj Sporazum” navodi se u saopštenju koje je Anteni M poslato iz Press službe Demokrata.

Na drugoj strani nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da potpisnici Sporazuma o budućnosti treba jasno da poruče da bez vlade građanskog povjerenja neće učestvovati na izborima.

Damjanović smatra da je opcija bojkota izbora na svim nivoima, u ovom trenutku, potpuno legitimna i da će zavisiti, kako od spremnosti vlasti da ipak uđe u dijalog sa opozicijom oko pripreme slobodnih izbora, tako i od odnosa unutar opozicije.

“Nakon odustajanja od dijaloga o tehničkoj vladi, i nadam se, adekvatnog odgovora pojedinih kolega koji je najavljen, mi potpisnici Sporazuma o budućnosti treba da se jasno odredimo da bez vlade građanskog povjerenja, koja bi u tehničkom smislu sprovela fer izborni proces prosto ne možemo ući u neravnopravnu izbornu utakmicu”, kazao je Damjanović.

Poslanik DPS Miodrag Vuković je juče ponovio stav svoje partije da nema potrebe da se formira tehnička vlada, podsjećajući na onu prije tri godine kada je opozicija dobila dio resora u Vladi.

“I šta se desilo s onim što su oni najavljivali kao potrebu koju mogu ostvariti jedino ako budu imali dio izvršne vlasti? Ništa. Dakle, u ovom trenutku ne postoje opravdani razlozi da se nešto slično ponovidržava funkcioniše, politički sistem je stabilan”, poručuje Vuković.

Vuković za NOVU M ističe da je posrijedi samo traženje opravdanja za dugogodišnje poraze.

“Neću biti politički isključiv pa reći kao što mnogi s razlogom kažu dosta je tjeskobno biti do zla boga dugo u opoziciji. Za neke je to, ipak, vrlo lagodno, nikakvu odgovornost ne snose, apanaže su dobre, mjesta su sigurna navodi Vuković.

U svakom slučaju sada je jasno da opozicija nešto želi i da je to, izgleda, tehnička vlada. Iako dio opozicionara želi da bude vrlo precizan, ipak, nije jasno šta hoće i šta traže od DPS-a. Osim, možda, da DPS izvrši političko samoubistvo i preda im dvije trećine Vlade. Da li će to uraditi? Odgovor svi znaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miško-Šiško
Gost
Miško-Šiško

Samo da je Ivo zdravo!

crnogorka
Gost
crnogorka

Opozicija se zalaze za ideologije, koje su u suprotnosti sa interesima nase drzave i zbog toga oni nemaju veliku podrsku naroda!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

A vi se zalazete za ideologije koje su u suprotnosti Njegoseve Crne Gore! I zato SPC i opozicija cine VECINU pravoslavnog naroda Crne Gore.

Majka
Gost
Majka

Dps ce vladati dok im ne dosadi, jer ovi drugi strucnjaci nikad nece moci da zavrijede podrsku gradjana.

Miško
Gost
Miško

Ne glasam za opoziciju jer nemam povjerenja u njih, a i vidim sta se desilo opstinama koje su ih podrzale. Iskreno smatram da mi nemamo buducnost uz njih, mozda za par godina, kad dodje neka nova opoziciona snaga.

KotorankA
Gost
KotorankA

E ja ne znam koga iz opozicije da podrzim. Teroriste iz Df-a, ili mozda plagijatora Becica koji je Kotor doveo do politicke krize, dok u Budvi trenutno vlada raskol. Mrtva trka ko je bolji.

Nevenka
Gost
Nevenka

Opozicija nikad nece moci da se ujedini, nepremostive razlike ce uvijek biti kamen spoticanja na putu njihove saradnje.

Politikolog
Gost
Politikolog

Izmislja opozicija svakakve zahtjeve, samo da bi poboljsala polozaj, koji ih ne zadovoljava. A to sto ti zahtjevi nemaju nikakvu osnovu, i sto nijesu ni pravno ni politicki prihvatljivi njih puno ne zanima.

cistacica
Gost
cistacica

Hoce opozicija navodno da radi u nasem interesu, a ovamo negira nasu izbornu volju i smatra je nebitnom. Zar stvarno misle da nam trebaju takvi politicari?

Maida
Gost
Maida

Ocigledno je da opozicija nema namjeru da postuje izbornu volju gradjana, jer njima ni izbori, na kojima su odavno prepoznati kao vjeciti gubitnici, ne znace nista.

RatoMir
Gost
RatoMir

U opoziciji jedni druge mrze vise nego Dps.

pub111
Gost
pub111

Ko smo mi? – Opozicija
Sta zelimo? – Ne znamo ni mi sami.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što čine sendvičari po portalz, kukala ti majka

Dusan
Gost
Dusan

Puste zelje…..

Enes
Gost
Enes

Dokle god budu mrzeli sve oko sebe i druge hranili mrznjom nece daleko dogurat

Ljeposava
Gost
Ljeposava

Ako se DF i Demokrate ne posvadjaju nista nijesu postigli, jer gledaju sad ko ce se prije dodvoriti DPS.

Demokrata
Gost
Demokrata

Samo treba gledati svoj interes i da ovaj naivni narod i dalje glasa za nas, jer nece njima biti bolje nego nama.

DaniloGosovic
Gost
DaniloGosovic

Meni je glavno da zivim crnogorski san da ne radim nista, a primam platu. U odboru sam kod Gvozdenovica tamo radim sta mi on kaze i ja brige nemam, za narod cu pricati drugu pricu a ovako kad se kamere ugase sa DPS cu pod ruku.

kontraš
Gost
kontraš

A ova momcad sa crvenim kravatama prica kako dps ima fantome nekakve na adresama bez broja,zar ne obidje aleksa sva domacinstva u crnu goru,ako ce iko znat on bi trebao kolko ova drzava ima glasaca

CiciMici
Gost
CiciMici

I oni se posle cude sto gube svake izbore a oni se izmedju sebe ne mogu dogovoriti a ne bilo sta drugo, ko ce takve da ih glasa

Petra
Gost
Petra

Sta moze meni da pomogne jedan Becic koji ne umije da se potpise a ne sta drugo?! Za mene akademskog gradjanina bi poraz bio da mi drzavu predvodi on koji je plagirao rad!

Gordan
Gost
Gordan

Dako se ovaj narod vise opameti i da shvate da opozicija koliko god da prica da zeli da smijeni DPS zapravo radi za njih.

StevanPG
Gost
StevanPG

Jednom glasao opoziciju i nikad vise, nema sta mi nijesh obecali da ce djecu da mi zaposle, i na kraju samo su mi ledja okrenuli.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Vise opozicionih saveza i sporazuma pustih nego partija.

Dakica
Gost
Dakica

I sad neko treba da glasa opoziciju? Danas pricaju jednu pricu a sjutra vec drugu

Kaktus
Gost
Kaktus

,,ja mislim dakle postojim” rece demokrata i nestade… Na podu americke ambasade ostade samo kravata …

Cipsy
Gost
Cipsy

Sta bi sa onim opozicionim obecanjima opozicije nama gradjanima?? Sad ce oni opet sa njima kad krenu izbori, da bi koji glas dobili.

Leart
Gost
Leart

Nada li se iko normalan tehnickoj vladi ili samo ove stranke omete u razvoju kao sdp snp ura ucg i ostali podcenzusni

Unico
Gost
Unico

E kakva nam je opozicija nemali je eto

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Opozicija ne zna sama sta ce od sebe, da znaju ne bi se ovako blamirali.

Komita
Gost
Komita

Becic se ponasa kao zena u butiku kad je snizenje

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Becic standardno, nedefinisan,zaboga kako li odgovara na svakodnevna pitanja
— ,,aleksa pada li kisa ovo”
A: ,,Ne! Ovo je brutalni napad na demokrate orkestriran od strane dpsa i natovog HARP sistema!”
—,,Aleksa pada li kisa covjece”
A: ,,Pada vlada ! Dps kapitulira i pada na koljena pred briselskim planom !!!”
—,,Dobro aleksa ustacu sam da vidim”

Stefo12
Gost
Stefo12

Ja sam inace nastavnik likovnog ? Mogu ja u tehnicku vladu kao ministar kulture u onu gradjansku trecinu ? 😁

marta
Gost
marta

Koga vise briga sta ce opozicija, ne znam sta im se vise posvecuje paznja

Planinka
Gost
Planinka

Kad je to opozicija znala sto ce?

Rašo
Gost
Rašo

U svoj ovoj priči najžalosnije i najpogubnije za ovu državu i društvo je to što na pojedinim i ključnim mjestima u vlasti imamo nesposobne, neuke, podmitljive, jadne i bijedne ljude, tj. bez morala i dostojanstva, koje ne interesuje ništa izuzev ličnog profita. To je ono što najviše šteti ovoj državi.

Promaja
Gost
Promaja

Ne bre opozicija je bas bzv. Sreca sto imamo DPS – sto jednostavno tako ne napisete nego ste kucali ovoliki text?

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Opozucija bi lagano pobijedila na izbore kada u njoj ne bi bilo onih koji se otvoreno zalazu protiv nezavisnosti crne gore i kojima je politicki cilj nova drzavna zajednica takizvanih srpskih zemalja. Ostvarenje takvog cilja je vjerovatno koliko i snijeg u podgorici prvog avgusta, ali je glavno oruzje u rukama dps u svakoj predizbornoj kampanji ! Teorije da opozicija mora… Više »

Raso
Gost
Raso

Ovo nije opozicija. Ovo je jednopartijski sistem,sa kobajagi opozicijom.

Fileopg
Gost
Fileopg

kad bi DPS i predala im vlast bez izbora ne bi se mogli organizovati jer i po gradova je psovkama i pesnicama održavaju…

Send this to a friend