Politika

Opoziciona zbilja: Sjede za istim stolom a ne podnose se, hoće da sruše Đukanovića a nemaju strategije

DF i Demokrate

Opozicija je pokušala da se dogovori o jedinstvenom nastupu na izborima 30. avgusta. Dva dana su sastančili, nijesu se dogovorili. Reklo bi se, očekivani scenario. Izbori samo što nijesu.

Kako neće jedinstveno nastupiti, pitanje je u koliko će kolona biti.

Politički analitičar Srđan Vukadinović  za CdM kaže da će opozicija nastupiti u najmanje tri kolone. DF sam, Demokrate takođe, SNP eventualno u nekoj koaliciji, mada, sve male partije koje su ispod cenzusa, a kada bi bile u koaliciji sa njima, nanijele bi veliku štetu SNP-u.

Dakle, Vukadinović nema dilemu da je propao opozicioni dijalog, te napominje da za to postoji više razloga.

“Sve ove  opozicione grupacije imaju jedan cilj – da sruše Vladu DPS-a i Mila Đukanovića. Nemaju strategiju. Poslije toga bi nastupili problemi. Vidjeli smo kako je to funkcionisalo u Kotoru i Budvi”, jasan je politički analitičar.

Vukadinović napominje još jedan razlog što opozicija ne može da se ujedini. Nema, kaže, jakog kohezionog faktora koji bi ujedinio ove grupacije.

“Srpska pravoslavna crkva nije to. Ona to ne želi da prihvati jer bi se stavila na stranu politike. A dobro je poznato da se za sva ova dešavanja oko litija u Crnoj Gori vezuje jedna grupacija, a to je Demokratski front. Dakle, opoziciji treba kohezioni faktor kao što je to svojevremo bio Miodrag Lekić. Kohezioni faktor može biti pojedinac ili neka politička grupacija. Taj kohezioni faktor ne mogu biti pojedinci koje su oni pominjali. Nema tog faktora”, jasan je on.

Vukadinović smatra da je sve ovo što rade ove male partije trčanje pred rudu.

“Prvo je SDP pokušao da okupi opoziciju, partija koja nema taj kredibilitet. Sada URA koja nema ni cenzus. Nemaju ove partije kredibiliteta da govore sa ovima jakima. To može neko od ovih jakih partija, ali je sigurno da ni DF ni Demokrate neće prihvatiti da onaj drugi ima lidersku poziciju u bilo kom smislu. Jer da ulogu kohezionog faktora preuzme DF, neće prihvatiti Demokrate i obratno”, jasan je analitičar.

Srđan Vukadinović
Srđan Vukadinović

Treći faktor nejedinstva je, kako dodaje, netrpeljivost među liderima pojedinih partija.

“Čini se da je mnogo veća netrpeljivost između Demokrata i DF-a nego što je između DF-a i DPS-a ili Demokrata i DPS-a. Teško da tu može biti dogovora. Personalni problem je mnogo veći i jači od bilo kakve političke ideje koja bi mogla da ih objedini. Dakle, nema ništa od jedinstvene liste. Mogu da pokušaju da idu u što manje kolona”, ocijenio je sagovornik CdM-a.

Gdje je tu SDP?

Za SDP kao državotvornu partiju, kaže, ne pripada tom opozicionom korpusu.

“Ona se tu ne snalazi. U uslovima  nekih političkih grupacija koje ne priznaju Crnu Goru, koje su protiv Crne Gore, koje pokušavaju da aktuelizuju neke aveti prošlosti iz devedesetih godina, SDP tu ne pripada. SDP je sam u svojim nastojanjima na opozicionoj sceni. Sve druge partije koje bi išle u koaliciju sa njima su male i ne bi to prihvatile. Ona baštini tradiciju samostalnosti dugo vremena. Taj samostalni put može da bude jedan korektivni faktor ka dvije trećine glasova  koji su potrebni u parlamentu koji su potrebni kako bi Crna Gora izašla iz VD stanja”, Vukadinović.

Kako dodaje,  prema anketama, DPS će uzeti više poslaničkih mandata nego što sada ima.

“Ankete kažu da je DPS na 38 do 40 mandata u parlamentu. Nije nemoguće da DPS sam uzme 41 mandat. Sa SD-om koji raste i manjinskim grupacijama koje rastu, DPS sa koalicoonim partnerima se kreće na 47/48 do 50 poslanika. Ali priključak za 2/3 koji je sada i te kako potreban za Crnu Goru može dati SDP i da se tu ogleda njegova korektivna uloga i u sprječavanju DPS-a da radi u maksimalnoj mjeri u tok koaliciji sve što naumi, ne pitajući svoje koalicione partnere. Očito da sada nije pitanje izbornog pobjednika već ko može da namakne te dvije trećine”, jasan je on.

Vukadinović u izjavi za CdM očekuje da SDP može da ima tri do četiri poslanika u narednom saziva parlamenta.

Optužbe, svaljivanje krivice, sve već poznato

Pregovarač  u ime Nove srpske demokratije odnosno DF tokom dva dana bio je Slaven Radunović.

Na Facebook-u je ispričao kako je sve to izgledalo iz njegovog ugla i iskoristio priliku da druge optuži za neuspjeh.

“Vjerovatno nikad nijedan pregovarač nije imao ovlašćenje da (uz Maja Vukićević), ispred najsnažnijeg učesnika pregovora, toliko popušta u susret dogovoru, da to prelazi u ponižavanje. Ali, Demokratski front je bio donio odluku – ispuniti narodno očekivanje po svaku cijenu! Osjećao sam se bijedno dok sam pristajao na ucjene političke konkurencije u opoziciji,  koji su željeli da iskoriste našu posvećenost jedinstvenoj listi, kako bi eliminisali sve rukovodeće (10) ljude DF-a jednim potezom olovke. Ljude koji su dokazani i nepokolebljivi borci za slobodu, ljude koji su hapšeni, prebijani, robijali, ljude kojima prijete dugogodišnje zatvorske kazne. Sve zbog zajedničkog cilja”, napisao je Radunović.

I kad su, kako kaže, pristali na sve, stigao je najsmješniji izgovor.

“Nećemo jedinstvo, jer neće URA?! Ko? URA, kažu… Ko? URA. Mnogo je to loš izgovor, braćo i kolege iz Demokratske Crne Gore. Rekao bih smiješan. Sav naš narod sa litija, iz protesta, bez posla, bez nade…čekao je jedinstvenu listu.  Mnogo, mnogo je slab izgovor URA”, kazao je Radunović.

Posvađali se URA i Demokrate

Netrpeljivost je očigledna. Ponovo je isplivala na površinu, i to između Građanskog pokreta URA i Demokrata koji su nekada sklapali koalicije i imali velike zajedničke političke planove.

Nakon što je potpredsjednik Demokrata pozvao URU da podrži jedinstvenu listu, odgovorio mu je potpredsjednik URA Filip Adžić.

“Prestanite više sa izgovorima i skrivanjem, tražeći krivica na drugim adresama – to vam više neće proći! Izvolite, dogovorite se sa Demokratskim frontom”, poručio je Adžić Krapoviću.

Šta kaže vremenska kapsula

Zanimljivo je da su do prije svega mjesec dana gotovo sve partije govorile da će bojkotovati izbore. Nekako su se prećutno predomislili. Demokrate su iz centrale poručivale da pod ovim uslovima nema izbora, dok su njihove kolege iz Budve zbog dešavanja u tom gradu gradanima obećavale da će na predstojećim izborima “dotući” DPS.

A Zakon?

Podsjećamo da su gotovo svi do jednog iz opozicionih redova govorili da je bojkot izbora realan ukoliko se ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

To se nije dogodilo, a opozicija zaboravila. Naravno, svako svoj interes ima. Parlament čeka, a poslaničke plate su dobre, bilo da dolaze na posao ili ne.

Ponovo smo na početku. Mnogo buke, rezultat uvijek isti, a misija završena. Svi na pozicijama na kojima žele biti. Nema tu slučajnosti.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hermiona
Gost
Hermiona

SDP će biti jedininpravi pobjednik izbora.

Mihailo
Gost
Mihailo

Konjevic im je balast, on je litijas!

Ragnar
Gost
Ragnar

Formirati iskljucivo procrnogorski opozicioni blok, poslije izbora ici sa zdravim krilom dps-a i manjinama, politicki neutralisati neprijatelja!

Radosav
Gost
Radosav

Samo da se vlast promijeni pa cemo da vidimo sto dalje…Ako i oni ne budu valajli i njih za 4 god mijenjati…Treba da narodu bude bolje a ne ovima u fotelje…

Sova
Gost
Sova

Ako Front uzme vlast, neće biti dalje. Vidiš li Srbiju. Kad populista zajaše – nema dalje, nema sljedećih izbora. Vlada kao Tito – doživotno. Milo vlada predugo, ali nije populista. Mnogo poteza je povukao protiv volje većine. Ipak, to narod u CG zna da cijeni. Glasao sam na prvim izborima protiv DPS-a, (imam dosta godina), a ovo mi je prvi… Više »

Patriota
Gost
Patriota

Opozicija je grupa Varvara što bi sve da unište što je Crnogorsko!
Ali ima Boga,da je vječna Crna Gora!

Martin
Gost
Martin

Ko ce glasati Demokrate koji samo pricaju izmisljotine

Lizalica
Gost
Lizalica

Front vjecito samo se bavi neistinama i manipulacijama. Njihovo ponasanje u Budvi govori sve.

Senad
Gost
Senad

DF moze sam da izadje, ali dzaba im sve.

Lino
Gost
Lino

Ova opozicija po citav dan sastanci, ali bez ikakvog cilja.

Musa
Gost
Musa

Takav im je svaki posa’!

Ena
Gost
Ena

Opozicija ne zna ni sta hoce.

Milos
Gost
Milos

DPS-SDP-manjine je jedina normalna i neophodna vlast u ovim okolnostima.

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Ne moraju ga rusit…sam je sebe srusio

Anastasija
Gost
Anastasija

E jada ovoga od opozicije!

BudvaD
Gost
BudvaD

Ni jedan crnogorac ne moze glasati opoziciju bez ako je hipnotisan Ristovim lazima i obmanama. Na opoziciju i Rista smo navikli. Ostaje posle izbora da vidimo po drugi put da li ce ovo biti Velika Srbija ili se crnogorci nece dati prevariti bez obzira na razna finansiraja i lazi dobro upakovane. DPS ne vlada u svim gradovima tj. Budva, Herceg… Više »

Tggss
Gost
Tggss

I u Plužine vlada opozicija. U Nikšiću je bila uz pomoć LSCG. Sve je procvjetalo tada😂

Dragan
Gost
Dragan

Za koga treba da glasam kao Crnogorac za Vojvodu Mandica koji ne priznaje Crnogorce i Crnu Goru, za Pipuna koji navija protiv svakog nadeg kluba, za Medojevica koji se prodao Srbima za saku dinara, za Becica koji misli samo na fotelju. Nemam izbora nazalost moram da glasam 30 tog za jedinu gradjansku partiju DPS bili kakvi bili a nisu bezgresni… Više »

Don
Gost
Don

Lako je Milu sa ovakvom opozicijom, moze on do vijeka.

Dushaj
Gost
Dushaj

Kako su udarili udbasi,sta se radi za vlast da se sacuva

Njegoš
Gost
Njegoš

Nemaju što se dizat udbaši pored uzdignutih četnika. Nitko pametan neće glasati za četnike!

Smjesno
Gost
Smjesno

Jel ti taj nick ime turskih pradjedova,neka si se vratio korjenima,zna se ciji ste jos od 500 godina poturcivanja

Sarenda
Gost
Sarenda

Dok je normalnog naroda, vlast ce biti sacuvana!!

Agata
Gost
Agata

Gospodo, NAROD je taj koji bira. Da, u Crnoj Gori se DESIO NAROD ! Ali davne 2006.godine i to treba da bude svima jasno. Dok je onih koji klicu najsvetlijoj majskoj zori, bice i drzave i nece biti dozvoljno ovoj skupini da dodje na celo drzave kojoj su rekli NE.

P R I K A
Gost
P R I K A

Kako u Budvi i Kotoru narod ne bira vlast

Imela
Gost
Imela

Kakva bre opozicija, kakvi jadi. oni su smijurija, cirkus, predstava za one koji nemaju ni vida ni sluha. Pricu oko njihove sloge ne mogu da prodaju ni nekome ko nema dva razreda osnovne skole.

taske
Gost
taske

Mislim da je suvisna prica oko njihovog dogovora, ta se prica proteze odavno i nikakve vajde nema jer da su oni ljudi koji zele dobro ovom narodu , davno bi se to vidjelo,. Ovako Nista.

sorela
Gost
sorela

Djukanovica da skinu sa vlasti ljudi kojima je vecinska Crna Gora prije 14 godina rekla ne? dajte molim vas, nije prvi april.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Zemljaci moji dobri, oni NAMJERNO se ne mogu dogovoriti, NAMJERNO, alooo, oni su dio igre poslusajte me toliko je to providno postalo

Cogito
Gost
Cogito

Ne treba niko da ga ruši. Sam će da padne.

P R I K A
Gost
P R I K A

Srusio je dps sam sebe svojim ne(radom)

RealAN
Gost
RealAN

A ocemu vi pisete…o cemu oni da se dogovore…gospodo moja nema koalicije sa strankama koje ne vole CG,nema koalicije sa strankama koje bi nas sjutra bratile Srbiji. Kad onu budu svoj mozak malo isprali pa neka su Srbi ali kad ae ostave njima najmilije majke Srbije e tek tada ce mozda moc da budu vlast a do tada samo neka… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Ali ce sjutra da pricaju kradja ovo ono..trazice vlast da uzmu sa ulice i tako sljedece 4 god..

KLanplan
Gost
KLanplan

IDEMOOOOOOOO

nole
Gost
nole

kaka opozicija oni nijesu toliko intelegentni da bi tako nesto mogli da urade osim da psuju ko cobani i nista vise a sa ovakvom opozicijom mi bismo se vratili u kameno doba

Podgoričanin NL
Gost
Podgoričanin NL

Crnogorska opozicijo, Ja kao glasač DPS – a sam svjestan da kod njim ima truleži, da ima prekršioca zakona naročito u privrednom kriminalu. Svjestan sam da Milo Đukanović obara sve rekorde u dužini vladanja, svjestan sam da su do sad mnoge mutne rabote urađene i da će ih još biti… ALI… Svjestan sam isto da vi kao opozicija nastupate kao… Više »

branko
Gost
branko

Ne mogu oni da se dogovore niti imaju plana niti imaju strategije

jadran
Gost
jadran

Dok je ovakve nesposobne opozicije, DPS ce da vlada koliko god hoce

Vladimira
Gost
Vladimira

Molim vas kako nemaju strategiju imaju i to dobitnu kako postati vječiti luzer

Betoven
Gost
Betoven

To sto radi URA je nerezonski. Cenzus nece prijeci. Logicnija bi im bila koalicija sa SDP.

Miki
Gost
Miki

Ja tuzna skupa kuku majko hehe
ovo da nam se pita nesta ,pa ne ide !

bonaca
Gost
bonaca

Opozicija cemu ili kome? Cijeli plan je kako zamjeniti mjesto sa pozicijom a sistem ne dirati,tako da su osudjeni na neuspjeh.

Pencilin
Gost
Pencilin

Rusko srpske pare ce ih ujediniti

I HAVE
Gost
I HAVE

Nikad necete promijenit vlast, uvijek cete gubit i to je sasvim prirodno. Vi se borite za interese druge drzave a ne svoje.

Eki
Gost
Eki

Kako nejmaju strategiju?amfi i litije su njihova strategija.

Lavica
Gost
Lavica

Koja crna opozicija mi nemamo zdravu i normalnu opoziciju i kao takvi niko od njih nikad neće biti vladajuća partija , a još manje mogu skinut Mila sa mjesta na kojem je i to vrlo zasluženo.

Rajan
Gost
Rajan

U pravu si za opoziciju, za ostatak nijesi u pravu

Lavica
Gost
Lavica

Što nijesam kad trenutno boljeg i spremnijeg od njega nemamo a to što kažem da je zasluženo tu đe jeste, kažem zato što je imao kefalo i m… 😉 da igra prave poteze u pravo vrijeme.

LAUDA
Gost
LAUDA

Ovo je najvece tuga i žalost crnogorske političke scene..

Velimir
Gost
Velimir

Tuzno Skype,sto vam se ovo desava u vasu voljenu zemlju, finansijera vasega nerada ,zla I mrznje Prema Crnoj Gori!
Pa,zar vas nije stid I sram da trazite vlast u drzavi koju NE priznajes,NE volite,NE priznajes Ustav I zakon,jezik,crkvu itd.?
Dokle vi mislite da ovome narodu ispijate zivce,znoj,I novac?
Pa,imate li imalo drama?
Stidite li se I plasite li se boga I ljudi’?

Marija
Gost
Marija

Opozicija je pola sastanka potrošila na priču kako da spusti SDP ispod cenzusa. Ali SDP kao suverenistička partija zaslužuje iskrenu podršku.

Ajla
Gost
Ajla

Glas ide za SDP. Siguran glas za Crnu Goru.

Milos
Gost
Milos

Clanak je za svaku pohvalu.Mislim da ni opozicija ne bi imala sto dodati.

Njegoš
Gost
Njegoš

Njima je jedina strategija blejanje o državi Kosovo, srbiji, russiji, srpskoj sekti, pravoslavlju, mi pobijedit na izbore gotov je, a kad izgube na izborima ne priznaju rezultat osim tamo đe su oni pobijedili, Milo lopov – bez dokaza ikakvih, … i tako parazitiraju na grbači građana, za njih jedino gluplji od njih samih glasaju. Nikad više 1918.!!!

Da se pitam
Gost
Da se pitam

Ne pita se ni opozicija ni pozicija za rusenje Mila.
Pita se zapad I kada ” namigne “” tada ce da pada I ON I Vucic

bonaca
Gost
bonaca

Nevide to politicki komentatori na portalu,nije ni cudo u masi dezinformacija izgubili su kontakt sa realnoscu.

Da se pitam
Gost
Da se pitam

Ne pita se ni opozicija ni pozicija za rusenje Mila.
Pita se zapad I kada ” namigne “” tada ce da pada I ON I Vucic

Jagodinka
Gost
Jagodinka

Ne postoji ni jedan član Df,Demokrata,Snp…koji je Crnogorac.Jedino je Driton iz Ure Albanac.
A Srbi se od kaad istorija pamti nikad ni oko čega nijesu mogli dogovoriti

eee
Gost
eee

Imaju oni Urci, oni su Crnogorci ali po profesiji i poterbi.. nešto se ne izjasniše ti velji Crnogorci sa Cetinja oko crkve nešto…

Virus
Gost
Virus

Ne postoji nijedan član DPS koji je Crnogorac

Miljana K.
Gost
Miljana K.

Ova opozicija očekuje da ujedini narod da glasaju za njih a ne shvataju da se sami sa sobom ne mogu dogovoriti. I neko ovakav koji gleda samo svoj lični interes , treba da nam vodi državu? Neko ko ne pristaje na kompromise radi sopstvenog interesa , mislite da će pristati na kompromise radi interesa naroda !?

rejna
Gost
rejna

Sjede za istim stolom evo godinama, pokusavaju i sta na krau urade? nista, jer su i oni jedno veliko NISTA. bez ideja, bez ciljeva, samo vodjeni mrznjom prema svemu i svakome. I kako da se nadaju uspjehu?

lina
Gost
lina

I crkvu uvlacite u ovome da bi dosli do fotelja.

Srbo
Gost
Srbo

Ne bude li jedna lista iako osvoje više glasova od DPS-a desiće se scenario kako reče ovaj analitičar kao u Budvi i Kotoru
tj. DPS će kupiti poslanike i to je to , možda opozicija nema strategije al DPS ima kupovinu poslanika .
Dps ne može nigdje da vlada sam (nema toliko glasova) sa koalicionim partnerima bez poslanika/odbornika opozicije.

Sova
Gost
Sova

Neko vjeruje da je postojao čovjek koji je hodao po vodi… religija je čudo! Naćera ljude da vjeruju u svašta.

Učo
Gost
Učo

Sve je tako kao što stoji na naslovnici.
Naši stari bi rekli : ,,Jedni k’Zadru drugi k’Šibeniku”…

miljan
Gost
miljan

Nijeste uspjeli da odrzite vlast u Budvi, a ne drzavu da nam vodite…

Kratko
Gost
Kratko

Babe + žabe.

jana
Gost
jana

Hahaha, samo mastajte o tome da cete ga srusiti.

Jarci
Gost
Jarci

Opozicija posle ovih izbora moze da ide da cuva koze na Lušticu.

Skorpion
Gost
Skorpion

Ko će im dati koze da čuvaju kad nikad nebi vratili brojčano stado toliko o njihovoj strucnosi.

Send this to a friend