Politika

Orav: Crna Gora nije predložila izgradnju palate pravde

Foto: Tviter/@EUAmbME

Crna Gora nije predložila izgradnju Palate pravde tokom priprema za program pretpristupnih fondova za prošlu godinu, saopštio je šef delegacije Evropske unije EU u Podgorici Aivo Orav.

<<<Orav traži pojašnjenje stavova od Medenice<<<

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je nedavno da vode veliku borbu da obezbijede novac za izgradnju palate pravde, ali da Evropska komisija pravi opstrukcije, prenosi portal RTCG.

Orav je novinarima, nakon predstavljanja regionalne inicijative “Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“, kazao da je EU najveći donator Crnoj Gori.

“Crnoj Gori pomažemo sa 40 miliona eura godišnje, a pravosuđe je jedna od prioritetnih oblasti. U proteklih pet godina za reformu pravosuđa smo donirali 18 miliona eura”, rekao je Orav.

On je kazao da EU ne daje novac tako što vidi da je negdje potreban put ili zgrada.

Kako je objasnio Orav, inicijative dolaze od Vlade i moraju biti opravdane, relavantne, upućene na vrijeme i ozbiljne, a sve građevine moraju imati potrebna planska dokumenta i dozvole.

“Crna Gora nije predložila izgradnju Palate pravde tokom priprema za program pretpristupnih fondova za prošlu godinu”, saopštio je Orav.

On je rekao da Evropska unija ima veoma dobar pregled u kakvoj su situaciji zgrade sudova i dodao da su nedavno evropski eksperti pripremili sadržajan izvještaj koji daje dobar pregled onog što se dešava u pravosudnoj infrastrukturi.

“Vjerujem da taj izvještaj treba da bude osnova za donošenje daljih odluka”, dodao je Orav.

On je naveo da je EU izdvojila skoro deset miliona eura za izgradnju i obnovu zgrada sudova u cijeloj Crnoj Gori, kako bi građanima olakšali pristup pravdi a sudijama poboljšali uslove za rad.

Na pitanje da li će se odazvati na poziv Medenice da posjeti sud i uvjeri se u kakvim uslovima rade sudije, Orav je odogovorio potvrdno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
@@@
Gost
@@@

Ovom prilikom predlažem da se fondovi EU zaobidju i da se za sredstva obratimo Erdoganu, uz obećanje da će to velelepno zdanje, sadržati arhitektonske motive Osmanskog carstva, sa sve Bali-begom na čelu! 🙂

Bali-beg
Gost
Bali-beg

Ko je taj Orav u odnosu na Veku?

Send this to a friend