Politika

Osniva se Akademija DPS-a

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović u razgovoru za Pobjedu najavljuje da će sa kolegama iz opozicije pokrenuti osnivanje posebnog skupštinskog odbora koji bi se bavio pitanjem epidemije koronavirusa i posljedicama po društvo i ekonomiju Crne Gore.

Otkako je proglašena epidemija, Skupština Crne Gore ne zasijeda. Na koji se način ipak odvijaju aktivnosti, može li u ovim okolnostima parliament da obavlja svoju funkciju? 

GVOZDENOVIĆ: Okolnosti sa kojima se suočava, ne samo Crna Gora, već i cijeli svijet, novija istorija ih ne poznaje. Epidemija izazvana koronavirusom dramatično utiče na pojedince i na društvo, ali i u ovim izazovnim i izuzetnim uslovima politički i ekonomski sistemi moraju se prilagođavati i moraju djelovati.

Skupština ne može i nije zastala sa radom. Od suštinske važnosti je da parlament obavlja zakonodavnu ulogu, imamo obavezu da obezbijedimo raspravu i usvajanje svih hitnih zakonskih prijedloga koje će omogućiti Vladi pravni osnov za sprovođenje rješenja, kako bi država prevazišla krizu.

Zbog epidemije ipak nijesu moguća “normalna“ zasijedanja…

GVOZDENOVIĆ: Naravno da rad na odborima i u plenumu nije izuzet od usvajanja potrebnih mjera, primjenjujemo različite režime rada kako bi obavljali posao. U skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uveli smo zaposlenima rad od kuće u svim sektorima gdje priroda posla dozvoljava takvu organizaciju, uz određena dežurstva, kako bi se osiguralo izvršavanje svih neophodnih zadataka.

Takođe, stvoreni su i tehnički preduslovi da radna tijela zasijedaju putem video-konferencijskog sistema, preko online meeting platforme. Poslanici DPS-a ovaj vid rada koriste i za organizaciju sjednica poslaničkog kluba i naša je komunikacija na taj način redovna i nesmetana.

U posljednjih mjesec dana organizovali smo više sjednica kolegijuma na kojima smo raspravljali kako da omogućimo dalji rad i koordinaciju parlamentarnih aktivnosti, a da u isto vrijeme poštujemo zdravstvene preporuke.

Iz opozicije tvrde da bi parlament morao da bude aktivniji, da se češće sastajete. Kako gledate na te zamjerke? 

GVOZDENOVIĆ: Podaci pokazuju drugačije: sjednice kolegijuma češće su nego u redovnim okolnostima, a predstavnici vlasti i opozicije aktivno iznose svoja viđenja i razmjenjuju informacije. Održali smo i dvije sjednice kolegijuma u proširenom sastavu, prva uz prisustvo potpredsjednika Vlade i rukovodioca NKT-a i ministara zdravlja, finansija, ekonomije i rada i socijalnog staranja, a drugoj sjednici prisustvovali su ministar finansija, guverner Centralne banke Crne Gore, predsjednik Privredne komore, direktor Investiciono-razvojnog fonda i predsjednik Unije poslodavaca.

Razgovarali smo o trenutnom stanju uzrokovanom kovidom-19, o potrebi preduzimanja vanrednih mjera prilagođenih borbi protiv epidemije, što će u konačnom očuvati zdravlje stanovništva Crne Gore i ekonomsku stabilnost. Ključna i osnovna tema sjednica bila je kako sačuvati zdravlje ljudi, a diskutovali smo i o problemima likvidnosti i zaposlenosti. Teški su izazovi pred nama zato su državni prioriteti podrška ulaganjima, jer manjak investicija utiče na na poslovanje banaka i cjelokupnu ekonomiju. Moje kolege i ja iznijeli smo jasan stav da su mjere Vlade Crne Gore donesene pravovremeno i odlično, a vođene odgovorno kvalitetno.

Već za ovu nedjelju zakazane su sjednice kolegijuma sa predstavnicima sindikata, zatim sa ekonomskim timom Vlade, a nakon toga biće organizovane i sa predstavnicima institucija nadležnih za turizam. Planiramo da u posljednjoj sedmici aprila organizujemo i plenarnu sjednicu, a dogovorili smo i sjednicu posvećenu premijerskom satu.

Kako se u vremenu pandemije ponašaju parlamenti u regionu, Evropi i svijetu?

GVOZDENOVIĆ: U stalnoj sam komunikaciji sa kolegama predsjednicima parlamentarnih grupa prijateljstva za koje sam zadužen, obratio sam im se i pismom izražavajući spremnost da sada i dodatno sarađujemo. Upoređujući crnogorske i međunarodne aktivnosti, uočavamo da su naše institucije u pravo vrijeme i na pravi način odgovorile izazovu. Zato i u ovom kriznom momentu pratimo dobre prakse i uporedna iskustva kolega iz evropskih parlamenata. Lično sam od Istraživačkog centra Skupštine zatražio tekstove o organizaciji rada parlamenata, mjera i aktivnosti u periodu infekcije kovidom-19.

A kakvi su nalazi istraživanja? 

GVOZDENOVIĆ: Vrlo zanimljivi. Glavni nalaz ukazuje da je u gotovo svim parlamentima došlo do uvođenja hitnih mjera – hitnog postupanja donošenja zakona, odnosno odluka, promjene načina glasanja, promjene prisutva sjednicama radnih tijela i plenuma. A sve u cilju očuvanja zdravlja ljudi pred prijetnjom od masovne zaraze.

Mnogi parlamenti u Evropi i svijetu odlučili su da prekinu svoja redovna zasijedanja. Naše kolege iz inostranstva održavaju zasijedanja samo u vezi sa odlukama vlada donijetim u kontekstu borbe protiv koronavirusa, iako parlamenti ni tada, uglavnom, ne zasijedaju u svom punom sastavu. Takav je slučaj, recimo, u susjednoj Hrvatskoj, gdje plenarnom zasijedanju mogu prisustvovati najviše po dva poslanika iz svakog kluba. U Švedskoj, recimo, poslanici su nastavili sa radom u grupama do 55 (od 349) poslanika, ali je obustavljen premijerski sat, a pitanja Vladi su, najčešće, moguća samo elektronskim putem.

Poštujući jednu od osnovnih uloga Parlamenta u takozvanom checks and balances sistemu, parlamenti nastoje pratiti rad svojih vlada i tokom ovakvog stanja. Skupština Novog Zelanda je, recimo, uspostavila Odbor za praćenje odgovora na epidemiološku situaciju, koji nadgleda rad Vlade u vanrednoj situaciji, a isto se očekuje i u Australiji. Parlamenti zemlja koje je pandemija zahvatila i nešto ranije, uspjeli su organizovati svoj rad putem online platformi i video-konferencija. Tako je parlament Velike Britanije zakazao svoju prvu online sjednicu za drugu polovinu aprila, dok Evropski parlament glasanje sprovodi putem imejla i to na način da poslanici imejlom dobijaju glasački listić, koji popune, skeniraju i pošalju na relevantnu imejl adresu, nakon čega, kako bi se izbjegle zloupotrebe i potencijalne hakerske aktvnosti, poslanici još jednom potvđuju sačinjeni zapisnik.

Poslaničke aktivnosti u vanrednim okolnostima odnose se i na specifične oblasti, te je Odbor za ravnopravnost i žene britanskog parlamenta prepoznao da Vladin odgovor može imati različit i nesrazmjeran uticaj na osobe koje su naročito zaštićene Zakonom o ravnopravnosti, pa je najavio svoj angažman u odnosu na rješavanje potencijalnih nepredviđenih posljedica koje su uvedene mjere imale na osobe pod njihovim mandatom.

Kakvi su dalji planovi Skupštine, jer vidimo da epidemija još ne jenjava, niti se najavljuje fleksibilniji pristup u vezi sa mjerama?

GVOZDENOVIĆ: Mi u DPS-u, kao najodgovornija i najveća partija građanske orijentacije, smatramo da bi bio veliki iskorak, ako bi bilo moguće usvojiti Rezoluciju o političkom zajedništvu za vrijeme trajanja pandemije virusa kovid-19. Cilj nam je da u ovim teškim trenucima za našu zemlju zaboravimo sve razlike i nesuglasice, i da se ujedinimo u različitostima, za dobrobit javnog zdravlja prije svega, zatim, nacionalne ekonomije, i na kraju bolje budućnosti Crne Gore.

U tom pravcu razgovaraćemo sa kolegama o formiranju posebnog odbora koji bi se bavio pitanjem epidemije i njenim posljedicama.

Kako se Vama čini set Vladinih mjera za suzbijanje negativnih efekata epidemije? 

GVOZDENOVIĆ: Vrlo cijenimo Vladin sveobuhvatni set mjera za stabilnost našeg socio-ekonomskog ambijenta, a koje se odnose na pružanje podrške privredi, zaposlenima i ugroženim građanima.

I naglašavam da je i parliament na istom zadatku. Dok naši građani poštuju poruku nadležnih institucija i ostaju doma, dok se za sve nas bore naši hrabri medicinski radnici, ali i predstavnici vojske, policije, opštinskih službi, često rizikujući svoje živote i stavljajući po strani lične potrebe i obaveze, mi u Skupštini, zajedno sa Vladom i nadležnim institucijama, spremni smo da predlažemo nove modele za smanjenje negativnih uticaja pandemije.

Kakav je odnos vladajućeg DPS-a sa drugim političkim partijama?

GVOZDENOVIĆ: Činjenica da sve opozicione partije optužuju jedna drugu za saradnju sa DPS-om, govori vam jasno: DPS ima komunikaciju sa svim partijama. Bilo da je ta komunikacija direktna ili posredovana, ključno je da smo uvijek otvoreni za dijalog, što znaju svi politički subjekti u Crnoj Gori, kao i međunarodni partneri. Trudimo se da razgovaramo snagom argumenata, a ne strasti, jer ovo vrijeme traži trezvenu i razboritu misao.

Mi smo kao poslanički klub poslali sadržajno saopštenje kojim smo pozvali na političku zrelost i ozbiljan zajednički rad. Sa koalicionim partnerima imamo odlične odnose, uvažavajući i međusobne drugačije poglede na određene teme.

Konkretno, smatramo da u ovom trenutnku nema mjesta politikanstvu i propagiranju bilo kakvih razlika, iako, očigledno neke kolege nijesu saglasne sa nama. Nimalo prostora ne smijemo ostaviti za napade, egocentristične poruke i individualna takmičenja.

DPS insistira na onome što nas spaja i lično sam uporan u ponavljanju toga apela, jer sam siguran da jedino ovakav pristup donosi uspjeh.

Nedavno ste ponovo postavljeni za političkog direktora DPS-a. Što je Vaš primarni zadatak u izbornoj godini, što su dugoročniji planovi?

GVOZDENOVIĆ: Imenovanjem na funkciju političkog direktora preuzeo sam dužnost održavanja kontinuiteta onoga što DPS čini naprednijim i efikasnijim od političke konkurencije. Mislim, prije svega, na konstantno mijenjanje, prilagođavanje i poboljšavanje djelovanja, uz stalno jačanje kadrovskih kapaciteta, usvajanje savremenih tehnika rada i komunikacije sa građanima, kao i komunikacije i koordinacije unutar partijske infrastrukture.

Ovakavim pristupom ispunićemo programske zadatke i kriterijume koji se postavljaju pred sva demokratska društva, pa i naše.

Imamo i vrlo precizne ideje da poboljšamo rad unutar partije. Uskoro ćemo osnovati Akademiju DPS-a kao posebnu organizacionu jedinicu, koja bi imala svrhu da kroz kombinovanje neformalnog teorijskog i praktičnog obrazovanja i tematske obuke doprinese daljem jačanju i razvoju vještina novih političkih lidera.

Podrazumijeva se i da ćemo unaprijediti princip rada Izvršnog odbora, kao najvišeg izvršnog organa partije. Ali i usavršavanje koncepta rada Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa – osim dosadašnjih učesnika, uključićemo i one koji ne moraju nužno biti članovi naših organa. Mislim na ljude sa crnogorskih univerziteta i fakulteta koji se bave ovim pitanjima, ali i iz privatnog i javnog sektora, kao i na naše ljude koji ne žive u Crnoj Gori, a kompetentni su da govore na ovu temu.

Ovako organizovani spremni smo da predložimo najefikasnija rješenja za sve buduće izazove, što nas čini nezaobilaznim, ali i poželjnim partnerom kako građanima tako i političkim subjektima sličnih programskih opredjeljanja iz zemlje i svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Da DPS osnuje UN Crne Gore?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Poslije akademije na specijalizaciju u BGD

Marvo
Gost
Marvo

Nadrljali smo

ElPatron
Gost
ElPatron

Je li moguce ovo 🤣😂🤣😂🤣
Primijenjene umjetnosti

opozicijaMne
Gost
opozicijaMne

Svaka cast. Radujem se sto ce se osnovati Akademija.

lmoa
Gost
lmoa

super za uhljebe i lezilebovice. Evo smo svi magistrirali vasu politiku 30 godina. Dakle, neznanje, demagogija i pljackanje Crne Gore uz obavezni predmet diktatorska retorika. Cus akademija. Radije bih akademiju za frizere zavrsila.

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Strašna ideja!
Akademija nauka i umjetnosti -dps a
Olimpijske igre DPS a
Tv I radio stanice DPS a itd.

Liberal
Gost
Liberal

o cemu vi to a hapsite ljude zbog javno iznesenih stavova .

Luidji
Gost
Luidji

AKADEMIJA ,A NEMOJTE MOLIM VAS.Nama treba proizvodnja I radna mjesta

MIRASKO
Gost
MIRASKO

Dosta, vise vas ne placaju, kraj je radnog vremena.Istusirajte se da se ne sedite pa kuci.

Dario
Gost
Dario

Tek sad opozicija nece znati sta se od sebe, evo ako bude sad i Becic krenuo sa nekom akademijom, ili Medojevic zivi bili pa vidjeli!

Todor
Gost
Todor

Ja pohadjam skolu retorike i volio bih da se sjutra bavim politikom, i zato svaka cast Gvozdenovicu sto se sjetio da osnuje nesto ovako, jer konktetno u CG nema se gdje da se uci i sticu politicke vjestine.

Toni
Gost
Toni

Slabo je to, moraš nekako to lično saopštiti, retoričaru.

Todor
Gost
Todor

Koliko je DPS kao partija ispred ostatka opozicije, ovo je samo jos jedan pokazatelj za to, znate li kad mi opoziciji ovo palo na pamet, nikad, jer oni nemaju ljudskog kapaciteta.

Ilija
Gost
Ilija

DPS ima svoju viziju i vidjenje nase perspektive za dobro građana i države Crne Gore

Rozhajë
Gost
Rozhajë

i treba da otvorite akademiju,jer nije lako od nekad prosperitetne zemlje,napraviti ovo sto smo danas kuhinje na ave strane,koverete pred izbore,finansiranje propalih firmi,partijska zapoaljavalnja,nekaznjivost ratnih zlocina iz 90-tih,nepotizam na sve strane,nasim parama din prve familije pravi minihidrocentrale,e kako ste jadni o ljudi koji ovu politiku hvalite za vas i treba ova akademija.

Kengur
Gost
Kengur

Dps se ponaša odgovorno i državnički, bez improvizacije u radu

Rada
Gost
Rada

Bolje bi bilo da ostale partije prekinu bojkot i da otpočnu djelovanje unutar parlamenta jer ovo više ne vodi ničemu

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Brano doktore, svaka čast na svemu. Pravi su gospodin

Marta
Gost
Marta

Bravo, sigurno da je perspektivan i svrsishodan predlog, da ce mnogo toga dobrog uraditi za sve polaznike

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Svaka cast za ideju, ovo je dokaz da se razmislja o budućnosti naše djece

Bogdan
Gost
Bogdan

Brano je najbolje rješenje za direktora i ne vidim ko bi to bolje obavljao od njega

Pollo
Gost
Pollo

Ovo je odlicna stvar jer ce sigurno dobro doći našim mladim ljudima da se dodatno obrazuju

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Meni je ovo sjajna ideja koliko znam samo nekoliko stranaka u Evropi ima to uopšte

Dule
Gost
Dule

SLAZEM SE ,ALI PRVO ZAKON O PREISPITIVANJU PORIJEKLA IMOVINE

Bilja
Gost
Bilja

Ja ne znam sta je ovom narodu pa pisu neke komentare koje nemaju veze s vezom, da im je ovo predlozio DF bila bi prica a kako su pametni, bravo svaka im cast, a sad kad DPS to predlaze sad im krivo pa pisu gluposti.

Pesso
Gost
Pesso

Bolje da osnujete akademiju za majstore raznih profila,da nauče neki zanat,da budu svoji gazde,da ne trčkaraju za sličnim gvozdenovićima.

Panda
Gost
Panda

Otvaranje Akademije je nesto sto je jako korisno za društvo.

Suncica
Gost
Suncica

Mislim da je ovo odlicna ideja, prvensveno za mlade ljude koji imaju priliku da nesto nauce novo.

Danijela
Gost
Danijela

Svaka cast za Dps!I u ovako teskin trenutku misli na mlade ljude i na njihovu edukaciju. Akademija je pun pogodak!

Marko
Gost
Marko

Velicina DPS-a je sto nema ljubomore i sebicluka medju njima. Svacije misljenje su prihvatali nego je bio a i sad je problem sto nemju cije cuti,mislim na opoziciju.

Ana
Gost
Ana

Vladajuca partija je uvije imala sluh za svakog. Uvazavali su razna misljenja i ideje od raznih ljudi.

Ivan
Gost
Ivan

Da,Dps jeste uvijek bio za dijalog i za saradnju sa svima, i za sve su imaju argimente,za razliku od opozicije koja samo siri neistine a nemaju ni jedan argument iza kojeg mogu staniti.

Igor
Gost
Igor

Osnivanje Akademije,jacanje i razvoj novih politickih lidera je fantasticna zamisao i imate svu moju podrsku.

Marinko
Gost
Marinko

Dps nije nikad zaostao da radom,cak i prije pandemije je molila opoziciju da se pojave u Skupstini.

Olgica
Gost
Olgica

Bravo za osnivanje Akademije,ona mite samo da poboljsa rad i usavrsi mlade kadrove!

Anica
Gost
Anica

Akademija Dps-a je pravi potez,bas mi se svidja ova zamisao.

Krsto
Gost
Krsto

Na jesen izbori pa će se svi izmjerit ko je jaci💪🇲🇪😁

nike7
Gost
nike7

Fenomenalna ideja kao sto je akademija DPS-a moze samo pomoci narodu,jer kada imate obrazovanje i iskustvo prije svega,mozete da kroz izazove na terenu ukazete na greske i pomognete drustvu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A nece bit DPS-a posle ljeta. Ne treba im akademija.

Nata
Gost
Nata

Ma nije jos narod dobro ovo razumio.. sigurno ce se obradovati cim mu do mozga dodje.. garant

tinkerbell
Gost
tinkerbell

Treba nam jos ovakvih predloga kao sto je akademija,kako bi pamet i iskustvo steceno i van granica CG donijeli kod nas!

Elizabeta
Gost
Elizabeta

Ovo je odlican predlog za akademiju!To bi bio odlican spoj teorije i prakse,kao i doprinos ljudi koji imaju iskustvo kroz privatni i javni sektor!

linea
Gost
linea

Akademija je idealna prilika da se mladi,obrazovani ljudi ukljuce i da svi zajedno stvaramo jos bolju Crnu Goru!

Bosko
Gost
Bosko

Sad kad je Brano dosao na mjesto politickog direktora mnoge stvari ce se poboljstati unutar samog DPS-a, unaprijedit ce se partijska infrastruktura, i tek sad opozicija nece imati sta da trazi.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

To su provalili da je dobra stvar kao sto je to vucic u srbiju napravio. Samo me strah da ce vise valjat diploma sa akademije DPS nego nekome i doktorat kad je sad vec tako i sa samom clanskom kartom.

Bosko
Gost
Bosko

Zato ova partija DPS nema alternativu u Crnoj Gori, koliko samo rade, koliko ulazi u svoj kadar, politiku partije i misle na gradjane u ovoj situaciji.

Kasija
Gost
Kasija

Opozicija je svoje davno rekla samim postupanjem za vrijeme ove pandemije. Ja sa njima ne bih ulazila ni u kakve pregovore. Šta da mi očekujemo od njih? Nisu tu kad su potrebni ne trebaju ni posle.

Silvana
Gost
Silvana

Sa vama kao političkim direktorom, DPS kao partija moze samo da se razvija i napreduje, rezultati neće izostati. Svi mi, posebno mladi ljudi cemo prije da podržimo vas koji unosite novitete i omogućavate svima da učestvuju bez obzira ko smo i šta smo nego tamo neke partije u kojima se samo misli kako da najbolje iskoriste narod u rušenju države… Više »

Kralj Ilir
Gost
Kralj Ilir

Ćao 😵

Petar
Gost
Petar

Jedina smo drzava u regionu koja je ovako organizovala rad skupstine i obezbijedila tehnicko-tehnoloska rjesenja i zastitila ljude koji rade u skupstini.

Petar
Gost
Petar

Primjetio sam da je isti stil DPS botovskih komentara u Cdm i Vučićevih botova u Novostima. Vjerovatno su učeni u istoj kuhinji, Bebinoj. Lako ih je prepoznati, kao da su ih roboti napisali.

brit
Gost
brit

Uvijek ste bili ispred svih!

Miki
Gost
Miki

I u ovoj situaciji Dps postupa ispravno, ucestvuje u radu u odborima i na kolegijumima, a organizovali su i rad od kuce u svim sektorima kako bi se osiguralo izvrsenje svih zadataka.

Gibanica
Gost
Gibanica

Svaka cast , jako pametno !
To ” tijelo ‘ ce se boriti kako sa sadasnjim stanjem tako i sa onim koje dolazi kao posljedica u buducnosti skorijoj .

Sasa
Gost
Sasa

Kad sve ove prodje ostat ce zapamceno da jedini koji su radili u cijeloj ovoj situaciji bilu su DPS i Vlada, i da nije bilo njih ko zna sta bilo sa nama gradjanima.

Tica
Gost
Tica

Sto se tice Rezolucije o politickom zajednistvu za vrijeme trajanja pandemije ona nece nista pomoci jer jasno je da opozicija nece u tome da ucestvuje jer samim tim pokazuje volju a oni to nece.

Da radi CG
Gost
Da radi CG

Ajde da budem zajedno I sad I poslije .pa I nama krediti po povoljnim uslovima ali prvo da se zaposlimo

Šapica
Gost
Šapica

I vlada i parlament se trude da usvoje set mjera koje bi znacile svima! Mi smo kod kuce, a oni se trude da nam stvore uslove da izadjemo sa sto manje negativnih uticaja po drustvo!

Sead
Gost
Sead

Svaka cast! i u ovakvoj situaciji ne prestajete sa sjednicama koje ce sluziti raznim djelatnostima,siguran sam da cemo se izvuci iz ovoga sa sto manje posljedica!

Saki
Gost
Saki

Dps je otvoren za dijalog sto znaju svi u Crnoj Gori i trudi se da razgovara o ovoj situaciji medjutim oni na sve to odgovaraju kako nemaju komunikaciju sa Dps om i optuzuju jedni druge.

sunce
Gost
sunce

Jedino dps i pokazuje da razlike nisu bitne i da uvazavaju tudje predloge i misljenja!

Djole
Gost
Djole

Akademija?To je nesto kao Centralni komitet.

lokkkiii
Gost
lokkkiii

Jedina partija koja je pokazala solidarnost i zelju da sasluza sve i saradjuje sa svima!

Goran
Gost
Goran

Glavna potreba ovih mladih ljudi je skolovanje i rad na sebi, to treba da im je prioritet, Akademija bi im to omogucila. A zasijedanje Skupstine nista ne bi pomoglo sem sto bi smo slusali opoziciju koja u svemu retrogradno misli i ne pomaze nista cak ni u vremenu korone.

Kosta
Gost
Kosta

Gvozdenovicu svaka cast za ovu ideju, ovo je covjek koji je veliki vizionar koji zna kako da unaprijediti rad partije i uciniti je jos boljem.

Baka
Gost
Baka

U pravu ste gospodine Gvozdenovicu, vase vizije su se pokazale Kao ispravne i veliki ste borac za ovu drzavu kao i za partiju DPS. Mnogo Vas postujem.

Hota
Gost
Hota

Neke opozicione partije ipak saradjuju sa Dps-om sto je za pohvalu a ostali dio oppzicija uglavnom koristi ovu situaciju za kritike.

Cica
Gost
Cica

Brano, ovo je odlicna ideja da se ukljuci jos mladih u politicki zivot Crne Gore, da se jos vise obrazuju i doprinesu buducnosti ove drzave.

Sneža
Gost
Sneža

Osnivanje Akademije je dobra ideja narocito zbog toga sto bi se ukljucili mladi ljudi koji bi pokazali svoje sposobnosti u borbi da sacuvaju ovu drzavu..Mladi su snaga i buducnost ove zemlje a u tome ce im Akademija pomoci.

Raki
Gost
Raki

Zasijedanje skupstine samo po sebi nece rijesiti probleme sa koronom jer veliki dio bojkotuje i dps se sam bori sa njom.

Mica
Gost
Mica

Ova ideja je dobra za ujedinjenje u ovom vremenu, DPS je odgovorna partija za razliku od opozicije.

Goro
Gost
Goro

Dps kao najodgovornija i najveca partija u Cg ispravno nudi poziv za saradnju opiziciji u doba korone. Medjutim oni se nece ukljucit jer rad u ovo vrijeme nosi i odgovornost.

Luka
Gost
Luka

Ovo je odlicna ideja za akademiju DPS, koliko samo mladih ljudi zeli da se bavi politikom a nemaju adekvatno mjesto za obuku.

Haha
Gost
Haha

😂😂😂🤣🤣

Pracka
Gost
Pracka

hahahahhahahhahahah vidji komentara hahahahahhahahahahhahaha

Bojana
Gost
Bojana

Dobra ideja, pitanje je koliko ce je opozicija postovati.. I u u ovakvim situacijama su joj najbitnija razna politicka provociranja i slicno.. Pa zar ne mozemo da ostavimo to po strani kako bi sto prije prevazisli ovo, vasim zajednistvom i trudom ce se gradjani najbolje sacuvati..

Ivan
Gost
Ivan

Opozicija konstantno siri neke lazi, tesko da ce se sa njima moci ista dogovoriti..

Okano
Gost
Okano

Ovo se zove spremnost, ovako samo mozemo da savladamo ovu krizu u koju smo upali.. Hvala Bogu da nam ovakvi ljudi vode drzavu, inace ne znam dje bi bili da je opozicija na tom mjestu..

Mia
Gost
Mia

Uvijek je DPS partija bila mnogo ispred drugih, i ovo je i dokaz, ovaj poziv na zajednistvo u ovim momentima, otvaranje Akademije, stvarno za svaku pohvalu!

Kosa
Gost
Kosa

Pa normalno jer se samo zajednickim snagama, bez politickog izazivanja, peckanja mozemo Izboriti sa ovim virusom.. Gvozdenovicu svaka ti je na mjestu.

Lena
Gost
Lena

Ovo je trebalo da se desi, Gvozdenovic je jako inteligentan covjek i trebali bi da se drzimo onoga sto kaze.. Mislim da je predlog da se uvede Akademija mnogo dobar i ta predavanja ce biti i vise nego korisna.. Svaka cast!

Oliver
Gost
Oliver

Da nije DPS i njihovog poslanickog kluba skupstina ne bi nista ni radila, cekajuci opoziciju koja i kad je redovno stanje bilo nije ulazila u skupstinu!

Pesso
Gost
Pesso

Nadamo se, dati će te se raspanuti,evoluciju ne možeš saustaviti,30 godina mi ode u nepovrat.

Pesso
Gost
Pesso

Dosta su trajali,30 godina pa da je šeik a mi da smo u emiratima.

Fiki
Gost
Fiki

Aoo, opozicija na aparatima zbog Akademije Dps-a🤣

Www
Gost
Www

Dosta mladih glasa za Dps, pa se mozda kroz ovu Akademiju bolje upoznaju sa njenim funkcionisanjem i politikom

Elena
Gost
Elena

Svakako je ovo novitet, sto se tice politickog zivota u Cg, bas me zanima kako ce sve to oko Akademije da funkcionise, praticu sve pomno

Rajko
Gost
Rajko

Ovo za Akademiju mi zvuci zanimljivo, necu ni da kritikujem ni da hvalim, vidjecemo kako ce to realizovati

Poleksic
Gost
Poleksic

Odgovor Vlade Crne Gore na citavu situaciju je za svaku pohvalu! Pomoc je drzava obezbjedila u par dana, organizovala prevoz za sve nase gradjane koji zele da se vrate kuci…..

PG-081
Gost
PG-081

Hahahahhahahh iiiiiip

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Lijepa ideja za Akademiju. To je falilo ovoj partiji, velika iskustva starijih moraju se prenositi mladima
a to se ne uči ni na jednom fakultetu.

Nevena
Gost
Nevena

Ono sto zelim da pohvalim u citavoj ovoj situaciji je sto nijeste dozovolili sirenje panike, a i mjere su uvodjene postepeno

Gosa
Gost
Gosa

Crna Gora je uspjesno odgovorila ovom problemu, a to najbolje govori spremnost da se pomogne Bosni i Hercegovini u gasenju pozara iako druge drzave mnogo vece i jace od Crne Gore nisu bile spremne da im pruze pomoc.

Vuk
Gost
Vuk

I kad nije bilo epidemije opozicija nije obavljala svoje duznosti prema parlamentu nema potrebe ni sada da se prave pametni nego neka ostanu doma!

Toto
Gost
Toto

Jedina partija koja je ima i znanje i snagu, a i strucan kadar da odgovori ovako velikom izazovu.

Metar
Gost
Metar

Ne ocekujte previse od opozicije da se drzava oslanjala na njih nestali bi gradjani kao i respiratori i Srbije koje su obecavali :))

prva dama
Gost
prva dama

Treba da budete za primjer svima kako se radi i doprinosi državi!

Onako samo
Gost
Onako samo

Svaka čast za Akademiju! Nadamo se da će predavanja moći da slušaju i oni koji nijesu članovi DPSa.

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Vi oćete da se ujedinite i pozivate na zajedništvo sto svi mi vidimo ali uzalud je, bolje sami rijesavajte kao i do sada od opozicije koristi nema,oni su navikli samo na nerad

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Doprinos DPS – a svoj ovoj situaciji je pokazatelj njihove spremnosti da odgovori svakom izazovu.Ovakvi ljudi treba da nam vode drzavu!

CiciMici
Gost
CiciMici

Samo tako nastavite vaš rad i trud je vidljiv,za sve sto radite za ovaj narod veliko vam hvala. Izbori idu neka se posle niko ne cudi zasto imate toliku podršku. Dok sam ziva imate moj glas

Dakica
Gost
Dakica

Gvozdenović je čovjek sa velikim idejama koje sprovodi u djelo,ova partija je u najboljim rukama!

Srna
Gost
Srna

Ovu partiju treba podržati. Do sada nisam ni izlazila na izbore ali za vrijeme ove situacije su i više nego opravdali svoju postojanost sve ove godine. Ja i moja porodica smo odlučili da ih podržimo jer ovakvi ljudi treba da nam vode državu

vinjak
Gost
vinjak

Uh kako boli ove velike opozicionare cinjenica sto dps vidi 2 3 koraka ispred njih

Minja
Gost
Minja

Ma nasa opozicija je nesposobna za bilo šta,mislim da od njih nikakve koristi nema. U najtežoj situaciji nisu pomogli ama baš ništa , nema potrebe sa njima išta pokušavati obično traćenje vremena. Vi sami ste do sad uradili što oni ne mogu za svoj cijeli život

MalaSirena
Gost
MalaSirena

Sjednice se odrzavaju onoliko koliko danasnja situacija dozvoljava, a opozicija je ta koja samo se bavi dezinformacijama.

akvadukt
Gost
akvadukt

Dps se lavovski bori sa zarazom koronavirusom,to je najbolji primjer koliko je ova partija naprednija od opozicionih

Egzodus
Gost
Egzodus

Meni se ova ideja svidja,dobro je da dps planira buducnost ove partije i drzave,jer ne postoji gore situacije za CG od scenarija dje bi danasnja opozicija ikakvu vlast imala

Unico
Gost
Unico

Dps od početka ove situacije se založio kako bi svaka partija trebala ,da je sreće. A ne jedino Dps radi i doprinosi a svi drugi sjede kući i kritikuju. Ovo je bila i ostala partija koja ima najveću podršku upravo zahvaljujući rezultatima svog rada.

kontraš
Gost
kontraš

Zamislite skolu politike u reziji alekse becica npr sa casovima poput ,,tiskanje ambasadorima za pocetnike” i ,,kako od prehlade napraviti brutalan napad ” 😀 no salu na stranu,nije im losa ova idjea

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Poredjenja radi DF jedino sto organizuje su guslarske veceri ahahahaha

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Licno ih ne volim i ne glasam ali mora im se priznati da odlican posao rade sto se virusa tice

Kaktus
Gost
Kaktus

Kakvo crno zasijedanje skupstine kad demokrate i ura i dalje bojkotuju a od dfa nema koristi po ovim pitanjima,jedino nas dps moze spasit od virusa

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Takva organizacija je i potrebna Crnoj Gori,da mladi ljudi uce o politici od najboljih a ne od najgorih

Pesso
Gost
Pesso

Gomila laži

marta
Gost
marta

Ne sumnjam da ce i ova ideja donijeti samo dobro kao i sve do sad sto je ova partija osmislila. Na prvom mjestu su im mladi ljudi koji mogu da pokazu svoje sposobnosti jer su oni budućnost ove drzave

Leart
Gost
Leart

Odlicna ideja,neophodno je da se prekine sirenje teorija zavjere i politcko nadmetanje,na opoziciji je da se uozbilji sad

Komita
Gost
Komita

Nema jedinstvenog djelovanja sa ostatkom opozicije,kako neko da nadje korist kakvu od mandica koji jos vjeruje da se virus lijeci tamjanom

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Citajuci izmedju redova Brano je upravo rekao da planira inkluziju jos veceg broja mladih ljudi u politickibzivot Crne Gore i za to mogu imati samo rijeci hvale

Liberal
Gost
Liberal

E vala kad moze df imat skolu politike ,dje uce guslarske pjesme i crkveni kalendar onda moze i dps jednu normalnu skolu sa ozbiljnim gradivom

Stefo12
Gost
Stefo12

Posto je dps jedina partija u kojoj moze da se nauci nesto ja bi rado upisao tu akademiju

Planinka
Gost
Planinka

Jedina partija koja radi i nesto konkretno preduzima. Biće ovo dobar potez

Krsto
Gost
Krsto

To ste vidjeli od SNS vucicevog posto oni imaju njihovu akademiju pa sad ocete i vi😃

Bikonja
Gost
Bikonja

Vučićeva akademija je vrtić, ili jaslice!

Suncica
Gost
Suncica

Vladine mjere smo duzni svi da postujemo. One su donesene za dobrobit svih nas.

Micko
Gost
Micko

Ako me ikad iko bude pitao zasto glasam za Dps, samo cu ih podsjetiti na ovu situaciju kad se kao partija najodgovornije ponijela!

PetarPan
Gost
PetarPan

Prebrodicemo ovu situaciju i izaci kao pobjednici.

Jasna
Gost
Jasna

Iskreno, neke opozicione partije su me pozitivno iznenadile, shvatile su da je ozbiljna situacija i saradjuju sa Dps-om. Mada ima i ovih drugih, koji bi prije sebi ruku otkinili nego se udruzili sa Dps-om, cak ni kad su zivoti gradjana u pitanju

Panda
Gost
Panda

Ovo je partija koja je najbolja. Rezultati govore,.

Ena
Gost
Ena

Mnoge iz opozicije boli kako se Dps snasao u ovoj situaciji. Ovi iz Df-a kritikuju Mila sto se zahvalio Turskoj na pomoci, i zovu ga Turcinom, ali su se dobro bgmi umirili kad se i Vucic javno njima zahvalio😂

Gojko
Gost
Gojko

Ako stvari posmatramo objektivno moramo reci da je su mjere koje je Vlada ustanovila za ovu situaciju i vise nego dobre, pa podrzavala ja Dps ili ne, cinjenice su cinjenice

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Ko Vam servira ove “ideje”,smanjite “šlapanje” pa Vam neće trebati “akademci”-poltrončići,i onda ćete imati stabilne birače!!

Www
Gost
Www

E kuku nama sa nasom opozicijom, ona da kaze da parlament treba da bude aktivniji, a mnogi od njih 3 godine ni na posao nijesu dosli, a ne sto drugo. Tako mi tih internet partija

Panda
Gost
Panda

Gospodin Gvozdenovic je covjek koji ima svoj stav i misljenje.

Oaza
Gost
Oaza

Tako je gospodine Gvozdenovicu. Mjere su jasne kao dan i nasa duznost je da ih postujemo i cijenimo.

opozicijaMne
Gost
opozicijaMne

DPS je uvijek bila odgovorna partija, to je partija koja ima najvece rezultate. Zivljela Crna Gora.

Samo23
Gost
Samo23

DPS je ipak dva koplja iznas stalih partija, ne radi sd više o snazi i podršci kod birača, koliko o samoj ideji i viziji

Krsna
Gost
Krsna

Treba ukljuciti sto vise ljudi iz odredjenih struka. Jer njima se dosta vjeruje i oni su kjudi koji ce svojim znanjem pomoci drustvu u cjelini.

MarkoDG
Gost
MarkoDG

Samo sa DPS-om na čepu naša vlast ima viziju budućnosti i ne vidim nikoga ko bi mogao da vodi našu državu sem njih

Dorotea
Gost
Dorotea

Vjerujem da ce svi da se zakace za naslov, a ne procitaju cijeli tekst. Dosta togabje receno i svaka rijec je na mjestu.

Elena
Gost
Elena

Ne znam kakva su ovo pitanja, da li je moguce zasijedanje i sl. Naravno da nije i ljudi prate uputebi postuju mjere. Nisu svi tamo Milacic i ekipa.

Gago32
Gost
Gago32

Svaka riječ mu je na mjestu, posebno mi se dopada ova ideja o Akademiji jer se time produbljuje šansa za mlade ljudi da budu još bolji i uspješniji

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Ljudi u DPS-u su svjesni svoje odgovornosti i potrebe da se pokoljenjima ostavi što bolja pozicija za djelovanje a tu je glavna stvar prije svega školovanje i rad na sebi

Masnica
Gost
Masnica

Slazem se u potpunosti sa Vama da nema mjesta politikanstvu u ovakvim situacijama.

Fossil
Gost
Fossil

Moju podrsku imate, sve je ovo drugo mizerno u poredjenju sa vama.MOgu važ pripisati sta god oce, evo su se dosta pokazali ova dva mjeseca da ne moraju rijec jednu vise reci.

Slavka
Gost
Slavka

Dps koji je bio i do sad najjača partija u CG, sad sa Branom na čelo će biti još jači i organizovaniji

Umbrella
Gost
Umbrella

Nikad nisam bila ovako zadovoljna nacinom kako nasa drzava reaguje. Ovo su situacije h kojima se kvalitet prepoznaje i odvaja.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Poltroni dobijaju diplome, supper

Radmila
Gost
Radmila

Gvozdenović je gospodin u lravom smislu te riječi, uvijek odmjeren, pristojan i kulturan. Prava persona

Zorka
Gost
Zorka

Da vas ne bi prozivali kako 30 godina vladate, evo resenja za mlade ljude, svaka cast!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pa taman jos 30 sa mladima da produze.

Sejo
Gost
Sejo

Kod vas dijalog postoji uvijek i hvala vam za sve sto cinite za nas, ali sa opozicijom se to ne moze postici kada samo iznosi netacne informacije.

Dijana
Gost
Dijana

Svoju Akademiju ima svega nekoliko partija u Evropi, to je super ideja jer će se odatle regrutovati mladi ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac sa budućnošću naše zemlje

Taske
Gost
Taske

Da se izvucemo iz ove situacije sad, da prodjeno sa sto manje posledica i mi znamo kome cemo dati podrsku. Nemate konkurenciju definitivno.

Poaro
Gost
Poaro

Ima dosta mladih, obrazovanih ljudi koji su u stanju da doprinesu ovom drustvu i podstrek u vidu akademije bi im mnogo znacio. Na mladima svijest ostaje.

Polo
Gost
Polo

Rijetke su partije koje razmišljaju o perspektivi i bhdućnosti svoj podmladka. DPS je izuzetak po tom pitanju

Omegle
Gost
Omegle

Jedno je raditi,, drugonje uzimati novac na racun poslanicke funkcije i ne dolaziti na posao. Opozicijo, cemu se nadas?

Helena22
Gost
Helena22

Brano je pravi čovjrk za funkciju direktora i teško da je DPS mogao da izabere bolje rješenje za tu funkciju

Neo
Gost
Neo

😂😂😂 😂😂😂

Imela
Gost
Imela

Kakoo sramota nije pojedine da uopste pomisle na vlast, a da u ovakvoj situaciji nisu prstom krdnuli da pomognu narodu.

Stela
Gost
Stela

Smijesbobjebuopste vise i da se odgovara na pitanja oko opozicije. Sledeci put lad postave pitanje, samo treba reci bez komentara i to je to. Njima ne treba davati na znacaju.

Čejo
Gost
Čejo

Akademija je prava stvar, sjajna ideja iskreno mi se zaista dopada način razmišljanja i smjer kojim ide DPS

Nikolas
Gost
Nikolas

Bravo. Vi radite punim kapacitetom sto je za svaku pohvalu.

Rejna
Gost
Rejna

Ovo je nesto jako inovativno, vidi se da CG korača ka Evropi.

Dejo bombon
Gost
Dejo bombon

Idemo u evropu to je sigurno ali idemo isto sve više svakim danom nazad čudna je ta Evropa.

Siki,miki,tiki.
Gost
Siki,miki,tiki.

Uh,jedva cekamo da upisemo ovu akademiju..bice to super…idemo dokumenta da pokupimo…ajde da napisemo koji ce biti predmeti

Avro
Gost
Avro

Sjedište Akademije Mjesna zajednica Spuž bb.

Pindo
Gost
Pindo

Risto ce ti u spuz zajedno sa mandicem i pi-punom

Vukasin G.
Gost
Vukasin G.

I treba, samo nam to fali.

Arijana
Gost
Arijana

Akademija DPSa vs Kumrovačka škola.Koja će biti bolja.

Kontakt
Gost
Kontakt

Hahahahaha!

Gvožđo
Gost
Gvožđo

Hahaha, eto sad ćemo uz NVO DANU akademci, imati i NVO DPS akademčiće.

Tako je kako je
Gost
Tako je kako je

Ima li zastitnika ljudakih prava da reaguje? Ne daj ovo mili brate, pa dosta je 30 godina, pustite nam barem djecu da razmisljaju svojom glavom

Tomo
Gost
Tomo

Df ceka prenose skupstine da pocnu da se zalijecu, glume hrabre Srbe i patriote. E zbilja moze li se neko na one trikove DF upecati. Tek koliko su se srozali ponasanjem u vrijeme epidemije mislim da ce jedva cenzus nagurat.

Neka čoče
Gost
Neka čoče

Aaa u ! Kakvi akademici,… A da nijeste malo prećerali,…

LOPOVI
Gost
LOPOVI

AKADEMIJU STE OSNOVALI
CITAV DPS RADI
NE MUCITE SE OKO SNIVANJA SAMO.POKUPITE OVE SA CDM KOMENTARIMA

cetinje
Gost
cetinje

Sto se tice zasijedanja Skupstine,da vas zamolimo da nam ne “ugrozavate”zdravlje sa DF demagozima i slicnih njima prosrpsim kombi strankama,dosta nam je Covida 19,izolacije,poslusnosti i sl.u cemu podrsku dajemo Institu za Zdravlje i NKT. Licno me brine kad ,kako i ko “izvodi”kucne ljubmce Pipuna i Meda.Nebih volio “da im se sto lose desi”dobri su momci,kao lanjski snijeg,ali dobro laju iz… Više »

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Oce li tako da se postaje akademik i oce li da primaju platu samo zato sto su pametni a ne moraju nista da rade ?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo su očiti politički motivisani potezi i demagogija od koje nikakve praktične koristi nema i niti će ih biti i to je jasno svakome,pa i predlagaču ove genijalne ideje.

Roro
Gost
Roro

Daj mi levor da se upucam.

Darko
Gost
Darko

Akademija ???? A Brano ti ces biti rektor ???
Jeli realan ovaj covjek ??? Jel moguce svjet je na rubu opstanka a on se glupira sa akademijom DPS a.
Brano moj ako nam ( kazem nam jer glasam Vas) podje Milo , nema vise partije i zato ne trosite papire i vrjeme . Moj akademice !!!

Send this to a friend